Főoldal Szabadidő Utazás Megint divatba jöhet a flangálás? Irány a város!

Megint divatba jöhet a flangálás? Irány a város!

Számos építészeti, természeti és kulturális kincs található minden városban, csupán el kell sajátítani a kószálás, vagyis a flangálás művészetét, ahogyan a franciák is tették! A Direct One előfizetői által is elérhető National Geographic csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők.

A koronavírus az utazási szokásokat is megváltoztatta egy időre, hiszen többen választották a magyarországi úticélokat és bizonyára sokan döntöttek úgy, hogy inkább körbenéznek a saját városukban. A cél nélküli sétálgatás is hozhat új tapasztalatokat és flow-élményt, amennyiben elsajátítjuk ennek a művészetét!  A flâneur, vagyis a városban céltalanul sétáló, kóborló ember, a 19. századi Franciaország egyik fontos szimbóluma. Ebben a században, az iparosodás az következtében átalakult az építészet, a város szerkezete, létrejöttek a nagyvárosok. Ezzel egyidejűleg megjelent a modern, városi ember is, akinek megváltozott az élettere, ezzel együtt az életmódja is. Népszerűvé vált a lassú gyaloglás a város utcáin – a kószálás művészete pedig a városok egyik megismerési módjává vált. A bámészkodás, a ráérős tempóban való sétálás, vagyis a flangálás, lehetővé teszi a mindennapi élet megfigyelését, és a város érdekességeire való rácsodálkozást is.

A városban való csatangolás művészete elsősorban azzal kezdődik, hogy elég időt hagy magának a városlakó ember a sétálásra, és olyan szemmel néz körbe a megszokott tereken, mintha addig soha nem látta volna. Valamint, ráérősen, komótosan gyalogol, miközben az épületek tetejét, homlokzatát, és a látókörébe akadó minden apró tárgyakat is alaposan megfigyel; tulajdonképpen utazó szemmel tekint a saját városára és rácsodálkozik a város kincseire.

A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorok szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóak a National Geographic csatornán. Ebben a kiemelt időszakban olyan prémium műsorok lesznek láthatóak, mint a Városépítők, illetve aTop 10 – Az építészet remekművei. Mindemellett láthatjuk a régi kedvenceket is: Megastadionok, Elhagyott építmények, Elveszett városok nyomában, Mentsük meg Velencét!

A Városépítők című műsor epizódjaiban nyomon követhetjük a nagyvárosok kihívásait. Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, a „világ legélhetőbb városaként” ismert Melbourne-nek a beköltözők nagy száma okoz gondot, Tokió és New York pedig – sok másik várossal együtt – a globális felmelegedés következményeitől retteg. A gondolatébresztő sorozat a Föld nyolc ikonikus metropoliszának gondjait, sikereit, problémáit és megoldásait tárja elénk. A Top 10 – Az építészet remekművei a nagyvárosi építészetet mutatja be, leginkább a terekre, parkokra és a legkiválóbb, legszebb építészeti megoldásokra fókuszálva.

TIPP: A National Geographic csatorna a Direct One TV szolgáltató csatornakínálatában, az online TV felületen, illetve a mobilra, tabletre, laptopra és okostévére letölthető Direct Now alkalmazásában érhető el. A Direct Now alkalmazásban megtalálható National Geographic videótár pedig további színes tartalmakat kínál: ezen a felületen több száz órányi, lélegzetelállító felvételekkel illusztrált ismeretterjesztő, akárhányszor újrajátszható tartalom várja az érdeklődőket. Az app a content store-okban, a Google Play-ről és az App Store-ból tölthető le. További információ a www.directone.hu oldalon és a Direct One Facebook oldalán érhető el.