Főoldal Kultúra Film Megnyitotta kapuit Karlovy Varyban az 55. nemzetközi filmfesztivál

Megnyitotta kapuit Karlovy Varyban az 55. nemzetközi filmfesztivál

Az Emil Zátopek legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, David Ondrícek rendezte Zátopek című új cseh film bemutatásával pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban megnyílt az 55. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

A filmbemutatót megelőző ünnepélyen nyitógálán a Thermal szálló nagytermében Michael Caine, a kétszeres Oscar-díjas angol színész átvette a Krisztályglóbusz díjat, amelyet a szemle rendezőbizottsága adományozott neki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásának elismeréseként.

A kilencnapos filmfesztivál további sztárvendége Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, valamint Johnny Depp amerikai színész, aki producerként lesz jelen. Ethan Hawke a szemle végén megkapja a fesztiválelnök díját. A cseh filmesek közül ezt a díjat Jan Sverák rendező veheti majd át. A vendégek között lesz Radu Jude neves román rendező is.

A 12 filmes főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár. Újdonság, hogy a dokumentumfilmeket, amelyek eddig külön kategóriát alkottak, idén besorolták a játékfilmek közé, így mind a főprogramban, mind a Nyugattól Keletre elnevezésű, szintén versenynek számító szekcióban találkozhatnak velük az érdeklődők.

A Nyugattól Keletre szekcióban bemutatják Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást is.

A kilencnapos filmszemle jövő szombaton, augusztus 28-án díjátadó gálával fejeződik be. A koronavírus-járvány miatt a filmvetítéseken kötelező legalább FFP2-es arcmaszkot viselni. Aki jegyet vált valamelyik moziba, karszalagot kap, mindennek a feltétele azonban a beoltottság vagy egy friss negatív vírusteszt. A beoltottak karszalagja a fesztivál egészére szól, míg a negatív teszttel rendelkezőké csak korlátozott időre. Koronavírustesztek a fesztivál helyszínén is elvégezhetőek és oltóközpont is működni fog.

Forrás: MTI

Előző cikk[TESZT] Tefal Glass KI772D38 vízforraló – praktikus, elegáns konyhai kiegészítő
Következő cikkHeves zivatarokkal érkezik a hidegfront