Főoldal Kultúra Film Pénteken veszi kezdetét Karlovy Varyban az 56. nemzetközi filmfesztivál

Pénteken veszi kezdetét Karlovy Varyban az 56. nemzetközi filmfesztivál

Tizenkét kiválasztott alkotás méretteti meg magát az idén az 56. Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. Magyar film ezúttal nincs köztük.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje pénteken este kezdődik, s kilenc nap alatt több mint 60 ország alkotójának mintegy 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 9-én este tartják. A nyitóesten Paolo Genovese olasz filmrendező Supereroi (Szuperhősök) című filmjét láthatják a nézők, míg a szemle zárófilmjeként George Miller ausztrál filmrendező Three Thousand Years of Longing (Háromezer év vágyakozás) című alkotását tűzik műsorra.

A versenyprogram filmjeit nemzetközi zsűri fogja elbírálni. A főprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár. A gazdag kínálatból 27 filmnek Karlovy Varyban lesz a világpremierje, hat alkotásnak pedig ez lesz az első európai bemutatkozása. A főbb programkínálat 13 alkotója a múltban már részt vett a nyugat-csehországi filmszemlén, kilenc rendező viszont most mutatkozik be első ízben a cseh nézőknek.

A korábbi évekhez képest változás, hogy megszűnt a fiatal kelet-európai filmeseket bemutató Nyugattól Keletre elnevezésű szekció. A Proxima szekció váltotta fel, amelyben azonban a világ bármely táján élő kezdő alkotók bemutatkozhatnak. A Horizontok szekcióban vetítik majd a Nemes Anna és Csuja László rendezte Szelíd című alkotást. Szintén ebben a szekcióban lesz látható a brit-amerikai-magyar koprodukcióban készült Flux Gourmet című film, amit Peter Strickland rendezett.

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválnak idén is több sztárvendége lesz. Mások mellett Geoffrey Rush ausztrál színész, aki Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál a rangos elismerést a filmszemle zárógáláján személyesen veszi át. Benicio del Toro amerikai színész és producer ugyanazon a gálán a fesztivál elnökének díját (President’s Award) kapja.

Szintén fesztiválelnöki díjban részesül Bolek Polívka legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró, aki az elismerést a nyitó gálán veszi át. Tizennyolc év után újra Karlovy Varyba látogat Liev Schreiber amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező.

A filmszemlén tisztelegni fognak a közelmúltban elhunyt Eva Zaoralová emléke előtt, aki sok éven át dolgozott a rendezvény művészeti igazgatójaként.

Ukrán filmesek egy csoportja és Ukrajna prágai nagykövete az elmúlt napokban nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy a fesztivál hivatalos programjában levetítik a Volkogonov kapitány elmenekült című orosz alkotást, amely az orosz kulturális tárca támogatásával készült. Az 1938-ban játszódó filmnek tavaly a velencei fesztiválon volt a bemutatója. A Karlovy Vary-i szemle rendezőbizottsága nyílt levelében az ukrán tiltakozást alaptalannak minősítette és visszautasította. Jirí Bartoska fesztiválelnök szerint a filmnek a mostani orosz-ukrán konfliktus viszonyában is van időszerű üzenete, ezért döntöttek bemutatása mellett.

A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130-135 millió korona (2,08-2,16 milliárd forint) körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők. Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A cseh állam 30 millióval, a régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. Mindnyájan megerősítették, hogy ezt az összeget az idén is megadják.

Forrás: MTI