Főoldal Életmód Gasztronómia Megtalálták a tökéletes magyar sajttorta receptjét

Megtalálták a tökéletes magyar sajttorta receptjét

Kíváncsi vagy az ízében magyar sajátosságot hordozó Budapest Cheesecake-re? Már nem kell tovább várnod! A Philadelphia átadta a múlt hónapban meghirdetett receptverseny győztesének járó elismerést. A szakmai zsűrinek nem volt egyszerű dolga, hiszen közel 140 különleges és izgalmas recept közül kellett döntenie. A pályázat nyertese és egyben a Budapest Cheesecake megalkotója Teller Zsuzsa lett, aki újraértelmezve a mákos guba fogalmát, megalkotta a „Mákosgubás sajttortácskát, szilvaöntettel”. A receptet a Philadelphia mindenki számára elérhetővé tette, így bárki elkészítheti a különleges sajttortát.

cheesecake_philadelphia A sajttorta rengeteg változatban létezik szerte a világon, két dolog azonban mindenhol közös bennük. Az egyik, hogy a legfontosabb összetevője a krémsajt, a másik, hogy a legtöbben azért szeretik, mert könnyű, habos-krémes, mégis ízletes édesség. A Philadelphia nem hagyta, hogy a cukrászsüteményeiről híres Budapest sajttorta nélkül árválkodjon, és szeptemberben meghirdette receptversenyét, hogy megtalálja a híres New York cheesecake méltó párját.

A Budapest Cheesecake és megalkotója

A pályázat nyertese, Teller Zsuzsa már gyerekkorában is imádott sütni, és nagyon örült az elismerésnek, valamint a Budapest Cheesecake megalkotójának járó KitchenAid ARTISAN robotgépnek. „Nagyon szeretek sürögni-forogni a konyhában, és ha ezt ekkora elismeréssel és ilyen szép nyereménnyel jutalmazzák, az fantasztikus érzés.” A díjátadó után Zsuzsa hivatalosan is a Budapest Cheesecake megalkotója lett. Kedvenc desszertje mindig is a mákos guba volt, és már többször kísérletezett különböző változatok elkészítésével. Mikor meglátta a sajttorta pályázati felhívását, rögtön tudta, hogy „Mákosgubás sajttortácskájával” neveznie kell, és remélte, hogy ízletes desszertje sok-sok család kedvencévé válik. Zsuzsa kreatív és ínycsiklandó receptjéért látogass el a Budapest Cheesecake Facebook oldalára és készítsd el Te is!

cheesecake_makosguba_1

A döntéshozatal

A győztes Budapest Cheesecake-et szakmai zsűri választotta ki a legjobbak közül. Temesvári Kornél, a White-Lake Kft. ügyvezetője fontosnak tartja a kezdeményezést: „A versennyel a gasztronómia és a sütemények rajongóit szerettük volna valami különleges alkotására inspirálni. A nevezők rendkívül kreatívak voltak, olyan különleges összetevőket használtak, mint például a Tokaji Aszú, a szilvapálinka, a mák, a túró rudi és még sorolhatnám. Nehéz döntés volt kiválasztani a győztest, de végül megtaláltuk a New York cheesecake méltó hazai konkurensét.” A döntésben részt vett Kajári Zsófia, a Nők Lapja Konyha főszerkesztője, Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője és Márk Szonja, az Édesem blog szerzője is. Az értékelés során fontosnak tartották, hogy a Budapest sajttorta egyszerre legyen igazi hungarikum, és méltó képviselője a magyar cukrászhagyományoknak a nemzetközi porondon.

 

Mákos guba sajttortácska, szilvaöntettel

 

cheesecake_makosguba

Hozzávalók 12 darab minitortácskához:

Mákos guba alaphoz:

  • 25 dkg kifli
  • 3,5 dl 3,5 %-os tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál mák
  • 1 evőkanál cukor

Sajttortához:

  • 50 dkg Philadelphia natúr krémsajt
  • 2 db nagy tojás
  • 16 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2 púpos teáskanál étkezési keményítő

Szilvaöntethez:

  • 6 db szilva, vagy szilvalekvár
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • késhegynyi fahéj

Elkészítés:

A mákos guba alaphoz a kifliket fel kell karikázni, a mákot a cukorral ledarálni, a tejet a vaníliás cukorral felforralni. A forró tejjel le kell önteni a felkockázott kiflit, megvárni, míg beszívja a tejet, majd hozzákeverni a mákot. Ezt a gubát ~1cm vastagon a szilikon muffinformák aljába kell nyomkodni. A sajttorta minden hozzávalóját egyneművé kell keverni, majd a tálat többször a pulthoz ütögetni, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy nagy tepsibe helyezni és ujjnyi vastagon vizet tölteni a formák alá. A sajttorta krémjével tele kell tölteni a formákat és 150 fokon – légkeverős sütőben – ~30-40 perc alatt készre kell sütni őket, úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágjuk a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük. A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral meghintjük, fahéjjal ízesítjük, a keményítővel elkeverjük. Kis lángon, állandó keverés mellett összeforraljuk. Ezzel az öntettel kínálhatjuk a sajttortácskákat.