Főoldal A világ Belföld Megújult a kilátóterasz a repülőtéren

Megújult a kilátóterasz a repülőtéren

Különlegesen értékes, történelmi fotókkal, izgalmas repülőgépek adataival és sok más újdonsággal várja a nyári szezonban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A Termináljának tetején kialakított kilátóterasz a látogatókat. A terasz a nyári időszakban napi 24 órában várja a látogatókat.  

Vajon hány óra alatt teszi meg a repülőgép a Budapest-Toronto távolságot? Hány tonnás lehet a teherszállító Boeing 747-es Jumbo, amikor alaposan megpakolják? Ki volt az az orosz milliárdos, aki egészen különleges festést rendelt a hatalmas magángépére? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre is választ kaphat a látogató, ha felkeresi a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2A Terminál tetején kialakított kilátóteraszt.

bud-airport-kilatoterasz-2

A nyári melegben árnyékoló felületekkel védett kilátóterasz akár többórás kikapcsolódást is jelenthet a repülés iránt érdeklődőknek éppúgy, mint azoknak, akik rokonuk, barátjuk érkezésére vagy éppen indulására várnak a repülőtéren. A Budapest Airport munkatársai hosszas kutatómunkával olyan történelmi fotókat is előbányásztak az archívumok mélyéről, amelyeken még az ötvenes években megnyitott 1. Terminál belső kialakítása látható, a híres repülőtéri „Mézes Mackó” büfé, az első Li-2-es repülőgépek a ferihegyi betonon, a különleges látogatók vagy éppen a közelmúltból a 100 millió eurós (30 milliárd forintos) beruházással öt évvel ezelőtt átadott SkyCourt megépítése lépésről-lépésre.

A mindössze 500 forintos belépési díj akár többórás nézelődésre is feljogosít, ráadásul a látogató nemcsak frissítőket és fagylaltot, hanem akár komplett ebédet is elfogyaszthat a kilátóterasz büféjében. A nyári iskolai szünet közeledtével kiváló egynapos kirándulást lehet tenni a repülőtéren, ha a látogató a kilátóterasz után felkeresi az Aeropark történelmi repülőgépeit és akár egy belső, retró-Ikaruszos repülőtér túrára is befizethet. (www.aeropark.hu)

bud-airport-kilatoterasz-1

„A célunk az volt, hogy pontos, szakszerű és mégis közérthető információt nyújtsunk a látogatóknak, akik két járat le- és felszállása között áttekinthetik a repülőtér alaprajzát, a futópályák és gurulóutak rendszerét is.” – hangsúlyozta Manel Moreno, a Budapest Airport előtér kereskedelmi szolgáltatások vezetője. Hozzátette: „A kilátóterasz minden repülőtéren különleges vonzerejű helyszín, nálunk a légikikötő életének nagy része nyomon követhető innen, beleértve a teljes 2. futópályát és a beton előteret. Az itt látható különleges kiszolgáló járművek azonosításához is adunk támpontot a látogatóknak.”

A repülőtéri bemutató olyan neves kortárs fotósok munkáit is felvonultatja, mint Veres Viktor, Fazekas Krisztina vagy Mándi Emese.