Főoldal Életmód Egészség Miért érdemes ételintolerancia tesztet végeztetni?

Miért érdemes ételintolerancia tesztet végeztetni?

Közhely lenne azt állítanom, hogy az egészség az ember életében a legfontosabb dolog, de tényleg így van. Életünk során arra törekszünk, hogy minél tovább egészségesek és fittek tudjunk maradni, ennek pedig a megfelelő táplálkozás az egyik alap pillére.

De mi történik akkor, ha a egészséges, tápláló és vitaminokban gazdag ételeket fogyasztunk, de mégis úgy érezzük, hogy ezekre az élelmiszerekre mégsem úgy reagál a szervezetünk, ahogy kellene?

Ilyenkor lehet érdemes arra gyanakodni, hogy talán az elfogyasztott étel érzékenységet vált ki nálunk, ami számtalan kellemetlen tünettel járhat.

Mikor gyanakodjunk ételintoleranciára? Mik a tünetek?

A magyarországi lakosság közel egyharmada szenved valamilyen ételallergiától- és/vagy –intoleranciától (az európai átlag 22%)., de ezek a számok folyamatosan nőnek.

Az ételintolerancia számos tünet formájában jelentkezhet. Leggyakoribbak a tápcsatorna zavarai, mint hasmenés, székrekedés, haspuffadás, hasi görcsök, hasi fájdalom, bélgyulladás, de jelentkezhet központi idegrendszeri panaszok – például álmatlanság vagy krónikus fejfájás –, bőrproblémák – például ekcéma vagy pattanás –, de akár ízületi gyulladás vagy krónikus hörghurut is.

Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függõ. Az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.

Például a laktóz intolerancia esetében a betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis pohár tejet, vagy fogyaszthatják a kávét tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után.

Az allergiával ellentétben az intolerancia tünetei az étel elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb idő alatt alakulnak ki. Ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot.

Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy valamilyen érzékenységünk lehet, érdemes bejelentkezünk egy ételintolerancia vizsgálatra.

Az én történetem

Evezzünk egy pár mondat erejéig személyesebb vizekre, ugyanis az én történetem is a fentebb említett tünetekkel (haspuffadás, rossz közérzet, pattanások stb.) kezdődött. Már évek óta gyanakodtam rá, hogy valamelyik ételre rosszul reagál a szervezetem és ez okozhatja a problémát nálam, és idén végre rávettem magam, hogy időpontot foglaljak egy ételintolerancia tesztre. Rövid online keresgélés után rátaláltam a Whitelab oldalára, ahol pár perc alatt le is foglaltam a nekem legjobban megfelelő vizsgálatot,helyszínt és idősávot. Hatalmas pozitívum, hogy Budapest mellett az ország számos pontján megtalálhatóak Gödöllőtől kezdve, Baján át egészen Pécsig, így bárki találhat hozzá közel első vizsgálati központot.

A FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálatra esett a választásom, ugyanis ezzel több, mint 220 (ha jól tudom egészen pontosan 226 – a szerk.) ételérzékenység mutatható ki. Ráadásul az eredmény értékeléséhez díjmentesen személyre szabott írásos dietetikai tanácsadás vehető igénybe.

Az időpont lefoglalása után kaptam egy sorszámot a visszaigazoló e-mailben amivel a helyszínre érkezve behívtak a vizsgálatra. Az egész nem tart tovább 10-15 percnél. A Whitelab szakasszisztense fogadott nagy mosollyal, majd egy rövid papírmunka után 1 perc alatt túl is voltam a vérvételen, majd jöhetett a tájékoztatás arról, hogy hol és mikor kapom meg az eredményeket és már mehettem is tovább intézni a napi teendőimet.

Itt következett pár nap várakozás, ugyanis a hivatalos leírás szerint is körülbelül 5-10 munkanap kell, hogy megkapjuk az eredményeket. Nálam ez 6 nap volt, az eredményről e-mailben kaptam értesítőt, majd a levél átirányít a Foodtest oldalára, ahol egy rövid bejelentkezés után már olvashattam is az eredményeimet.

Az eredmények, indulhat az új életmód

A lelet olvasása igazi lelki hullámvasút volt: egyes ételekre, mint például a tehéntejre és egyéb tejszármazékokra már gyanakodtam, szóval az nem okozott meglepetést, hogy magas érték jött ki érzékenységre, de a tojásfehérje érzékenyen érintett, hiszen nagy tojásfogyasztó vagyok, vagyis voltam. Ezen felül a gliadin (glutén tartalmú gabonák), borsó és sörélesztő került még a piros tartományba, a gomba pedig határeset.

Egyébként a lelet olvasása nagyon egyszerű van egy megadott határérték, amin felül már érzékenységről beszélhetünk, ezt pirossal jelölik az eredményen.

Innentől következhetett az ingyenes dietetikai tanácsadás igénylése, ami szintén online , a Foodtest profilon belül történik, ki kell tölteni egy gyors kérdőívet, megadni pár adatot, valamint ha van kérdésünk, azt nyugodtan írásban feltehetjük és már el is küldtük az igénylést. Ezt érdemes az eredmény megérkezése után rögtön igényelni, ugyanis pár napig várnunk kell rá, de megéri (erről kicsit később még írok – a szerk.).

Az eredmények után kezdődhet a tájékozódás és az új életmód tervezése. Az ételintoleranciának nincs ismert gyógymódja – a legfontosabb a problémát okozó élelmiszerek azonosítsa, majd azok kizárása étrendünkből. Mivel nem allergiáról beszélünk, hanem ételintoleranciáról ezért, első körben 6 hónapos „diétát” javasolnak, ahol az összes olyan ételt kizárjuk az étrendünkből, ami érzékenységet okozhat, majd a megadott idő letelte után szépen lassan megpróbálhatjuk „terhelni” a szervezetünket, hogy hogyan reagál az adott alapanyagra.

Mivel teljes tej-, tojás- és gluténmentes étrendre kell átváltanom ebben az időszakban, ezért a feldolgozott élelmiszerek legnagyobb százaléka ugrott , -ilyenkor szembesülünk vele, hogy mennyi felesleges összetevőt tartalmazhat egy-két termék a boltokban – így marad az otthon főzés és a friss alapanyagok beszerzése, valamint a mentes üzletek látogatása. Sikerült több olyan helyettesítő ételt találnom, ami 100%-ban tudják pótolni számomra a már jól megszokott ételek hiányát: a vegán növényi tejek és sajtok rengeteget fejlődtek az évek során, tényleg van köztük pár nagyon ízletes is, valamint a kölesből isteni finom túróalternatívát lehet készíteni, csak szólok!

Pár nap múlva megérkezett a dietetikai értékelésem is, ami megdöbbentően hosszú volt (20 oldal) és minden olyan információt és tanácsot tartalmazott -beleértve a korábban feltett kérdéseimre is a válaszokat-, amire szükségem lehet ebben az időszakban: pontos kiértékelés arról ,hogy mire vagyok érzékeny, tanácsadások arra, hogy ezeket az ételeket mivel tudom pótolni, milyen vitaminokat érdemes szednem és mire érdemes figyelnem. Egyszóval: egy profin összeállított, személyre szabott tanácsadást kaptam, nem csak egy pár mondatos sablonszöveget.

A tanácsadás után, eddigi eredmények

Jelenleg két és fél hete tartom be az új életmódot, nyilván ahhoz, hogy a szervezetem regenerálódjon, több idő kell, de két hét után elkezdtem jobban érezni magam, a bőröm sokkal tisztább és energikusabb, nyugodtabb vagyok, ami számomra hatalmas öröm. Tudom, nem egyszerű ezeket az ételeket kizárni az ember étrendjéből, de később sokkal több előnye lesz, mint hátránya és ez nekem mindent megér.