Főoldal Életmód Wellness, fitness Miért fontos a funkcionális edzés? – interjú Góg Anikó triatlon olimpikonnal

Miért fontos a funkcionális edzés? – interjú Góg Anikó triatlon olimpikonnal

A következőkben interjút olvashattok Góg Anikó korábbi triatlon olimpikonnal.

Korábbi triatlon olimpikonként miért a funkcionális edzést választottad fő szakterületednek? Milyen fontos állomásai voltak a karrierednek?

Alap sportágam a triatlon, melyet 13 éves korom óta űztem, meglehetősen speciális felkészüléssel. Az edzőmnek egyetlen tanítványa voltam, aki fél évet Amerikában, fél évet Magyarországon töltött, így edzői jelenlét gyakori hiányában korán meg kellett tanulnom trénerként is gondolkodni, döntéseket hozni a saját felkészülésemmel kapcsolatban. Nem volt kérdés, hogy a triatlon edzői oklevél  megszerzése után a személyi edzés irányába képzem tovább magam. Közvetlenül a Sydney Olimpia után elvégeztem az IWI személyi edző képzését. Kezdetektől fogva nagyon sok örömet adott az, hogy olyan úton vezethettem az embereket, ahol megtapasztalják saját erejüket, képességeiket és vélt korlátaik kitolhatóságát.
2004-ben Los Angelesbe költöztem, ahol igyekeztem minél több termet látogatni, illetve néhány olyan képzést elvégezni, melyek kulcsszava a core  és a functional training voltak. Egy év elteltével nem volt kérdés, hogy szakmailag ezzel az irányzattal tudok leginkább azonosulni, illetve ez az a kifejezés, ami leginkább jellemzi a saját óráimat. Hazajövetelemkor korábbi tanárom, Zopcsák László felkért, hogy tapasztalataimat osszam meg az IWI személyi edző képzés hallgatóival.

ft_arena_gog_aniko

Jelenleg a Lite Wellness Club fitnesz szakmai vezetője vagyok, az IWI személyi edző képzésében az állóképesség fejlesztése témakör a területem és önálló worshopként a Funkcionális Tréner képzés vezetése a feladatom.

Mi a funkcionális tréning lényege? Miért tartod fontosnak?

Az edzők a képzés során az edzésvezetési alapelveket úgy sajátítják el, hogy képesek lesznek integrálni a klasszikus és a funkcionális  edzésmódszereket. Néhány eszköz gyakorlatainak megismerése után, valamint a módszer elveinek megértését követően bármilyen eszközt képes lesznek jól, az edzésprogramba beillesztve, eredményesen használni a különböző képességű, adottságú és célokkal rendelkező vendégeik számára. Az a tapasztalatom, hogy az egyes eszközök workshopjain a trénerek jól elsajátítják az adott sportszer használatának ismereteit, de azt, hogy ezeket hogyan kombinálják hatékonyan, nem tudják, mert az alapelvek nem tisztázottak. Csupán attól, hogy egy sportszert valaki magas szinten képes alkalmazni, még nem tudja integrálni a többihez és az egyéb gyakorlatokhoz. Így viszont vagy nem megfelelő edzésfelépítést alkalmaz, vagy csak az adott sportszert használja, leszűkítve az edzések kombinálhatóságát. Éppen ezért képzett funkcionális edzők sokkal látványosabb eredményt képesek elérni vendégeiknél.

Milyen pluszt adhat ez a képzés egy edzőnek? Kiknek ajánlod?

Törekvésem az, hogy a gondolkodásmódjukat változtassam meg, hogy nyitottabbak és kreatívabbak legyenek a képzés elvégzése után. Hogy megértsék az összefüggéseket, legyen szó akár a mozgás szervrendszeréről, akár edzéselméletről, akár eszközhasználatról. Azoknak ajánlom, akiknek szükségük van egy kis inspirációra, hogy önmaguk is képesek legyenek akár új gyakorlattár megalkotására, valamint azon sokoldalú edzőknek, akiknek szükséges, hogy sorvezetőt kapjanak a kreativitásuk rendszerbe foglalásához.

Mondj egy gyakorlati példát arra, hogy mennyiben lehet színesebb egy ilyen edzésterv, mint az egyszerű konditermi edzés?

Bármennyire is elismerjük az erőfejlesztő gépek hasznosságát a finesztermi edzésben, a funkcionalitást szem előtt tartva a szabadgyakorlatok kapják a hangsúlyt. Ezek integrált használata, szakképzett edző által összeállított edzéstervben fogják meghozni a vendég számára a kívánt eredményt. Önmagában véve a legtöbb edzésmódszer és eszköz jó, együtt viszont hatékonyabb eredmény elérésére lehetnek képesek.