Főoldal Szabadidő Utazás Miniatűr házzal ünnepli a KLM a 101. születésnapját

Miniatűr házzal ünnepli a KLM a 101. születésnapját

A hagyományokhoz híven a KLM október 7-én ismét új Delftware miniatűr házzal ünnepli évfordulóját, amelyeket a kontinentális járatokon ajándékoz a World Business osztály utasainak. A 101. KLM miniatűr ház a 800 éves “Die Mariaen” (ma “De Moriaan” néven ismert) épület mása, amely a holland Brabant tartományban, s-Hertogenboschban található.

A KLM megalakulása óta, immáron 101. éve teremt lehetőséget nemzetközi üzleti kapcsolatok kialakítására Hollandia és a világ többi része között. Annak ellenére, hogy a koronavírus okozta válság drasztikusan csökkentette a kereskedelmet az elmúlt hónapokban, a KLM továbbra is szeretné megünnepelni az évfordulót. A légitársaság reméli, hogy hamarosan sok lojális utasnak mutathatja be járatai fedélzetén ezt a kicsinyített porcelán házat.

„Fontos, hogy válság idején is megőrizzük a KLM hagyományait. A miniatűr házak a hűséges ügyfeleinkkel fenntartott kapcsolatunkat szimbolizálják, ezt a köteléket pedig ilyen vészterhes időkben is szeretnénk ápolni. A KLM-nél az a feladatunk, hogy biztosítsuk mindenkinek a találkozások lehetőségét a széles körű útvonalhálózatunkon keresztül. Ezt a szerepet továbbra is betöltjük” – mondta el Pieter Elbers, a KLM elnöke és vezérigazgatója.

A 101. ház

A “De Moriaan” az egyik legrégebbi téglaépület Hollandiában, több mint 800 évvel ezelőtt építették helyi nemesek ‘S-Hertogenbosch-ban (más néven Den Bosch-ban). Az épületnek része egy 5 méter magas pince, valamint egy hatalmas csarnok, amelyet kereskedelmi célra is használtak.

Az épületről az alábbi történelmi említés maradt fenn:

„Die hartoghe van Brabant Henric, dede timmeren op die merct twee plaisante huzen, te weten Roijenburch ende tcasteel op die Mariaen.”

(„Henric brabanti herceg megbízást adott két kellemes ház felépítésére a piac közelében, nevezetesen a Roijenburch-ra és a Mariaen kastélyra.”)

Az ’50-es években a “De Moriaan” -t a lebontás veszélye fenyegette, azonban Den Bosch lakosai hosszasan tiltakoztak és így sikerült megmenteniük az épületet. A városi tanács ezt követően úgy döntött, hogy nem csupán megőrzi, de helyre is állítja az házat, feltárva ennek a történelmi “várkastélynak” lenyűgöző építészetét.

Előző cikkA DIY barkácsoknak kedvez a Pattex legújabb ragasztója
Következő cikkJubileumi válogatásalbummal jelentkezik Mariah Carey