Főoldal Szabadidő Programok, események Nagy siker a Győri Balett és a Moszkvai Bolsoj Balett közös karácsonyi...

Nagy siker a Győri Balett és a Moszkvai Bolsoj Balett közös karácsonyi produkciója

December 10-én nagy hatalmas közönségsiker kísérte a Győri Balett és a Moszkvai Bolsoj Balett közös ünnepi előadását.

A premier és az ősbemutató természetesen Győrben volt, ahol kétszer is majdnem megtelt az Audi Aréna – családok, gyerekek, felnőttek, iskolás csoportok érkeztek az előadásra, hiszen nem kis várakozás és izgalom előzte meg az ifj.  Harangozó Gyula, rendező-koreográfus nevével fémjelzett, 21. századba adaptált Csajkovszkij-klasszikust.

Harangozó Gyula elmondta, hogy egy olyan látványos előadást szeretett volna színpadra vinni, ami a mai kor gyerekei számára is ismerős környezetet teremt, ezáltal leköti az érdeklődésüket. Ezért csempészték bele a történet cselekményébe a a bohóc helyett Pókembert, a kis táncos lány figurája helyett Barbie babát, a szerecsen helyett pedig egy robotot. Az új látványelemek mellett akrobaták és bűvészek is gondoskodtak arról, hogy az előadás közben a legkisebbek érdeklődése is folyamatosan fennmaradjon, hiszen a legfiatalabb nézők az óvodás korosztályt képviselték. Az Aréna méretűre tervezett színpadkép felülírja azt, amihez egy hagyományos színházi előadáson megszokhattunk: a látványos vetítéstechnikával kiegészített díszletek olyan nagyok, hogy egy hagyományos színházba be sem férnének, ezért az arénák méreténél fogva jóval nagyobb kellékekben, terebélyesebb színpadképben kellett gondolkodniuk az alkotóknak.

A fantasztikusan látványos jelmezek mind Velich Rita keze munkáját dicsérik, minden egyes kosztüm az adott szereplő karakteréhez igazítva született meg, az Egérkirály rémisztő maszkja bármelyik hollywoodi produkcióban megállná a helyét, a herceg és a hercegnő természetesen mindenkit elvarázsoltak, a hópelyhek és a pillangók láttán pedig minden kislány a színpadon szeretett volna állni, hogy együtt táncoljon a szereplőkkel.

Apropó, szereplők: a herceg és a hercegnő szerepét a méltán híres Moszkvai Bolsoj Balett két fiatal és igen tehetséges szólistája, Darja Hohlova és Artemij Beljakov táncolják minden esti előadáson, a délutáni matinék alkalmával pedig  Radina Dace és Timofeev Dmitry, a Magyar Nemzeti Balett szólistái láthatók a két főszerepben. Külön említést érdemelnek a Győri Balett Táncművészei mellett a darab tehetséges gyerekszereplői is, akik mind a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola növendékei közül kerültek ki. Külön említést érdemel a kis Klárit alakító Herkovics Virág, aki korát meghazudtoló profizmussal táncolta el a darab egyik főszerepét.

Aki Győrben nem tudott ott lenni a premieren, de kíváncsi a darabra, az a debreceni Főnix Csarnokban december 18-án este 6-kor, Veszprémben az Arénában pedig december 22-én két alkalommal, délután 13.30-kor és este 6-kor tekintheti meg.

 

Forrás: NAP média

Fotók: Orosz Sándor