Főoldal Kultúra Film Oscar-díjra jelölték az MTV Kínáról szóló dokumentumfilmjét

Oscar-díjra jelölték az MTV Kínáról szóló dokumentumfilmjét

Magyar idő szerint február 8. délutánján rántották le a leplet a Filmakadémia idei jelöléseiről: kiderült, kik esélyesek arra, hogy hazavihessék a filmvilág legnagyobb elismeréséül járó Oscar-díjat. Az aranyszoborra pedig nem más, mint az MTV Documentary Films alkotása, az Ascension is esélyes. Ez az első alkalom, hogy a Legjobb dokumentumfilm kategóriájában jelölték az MTV produkcióját. Hogy a nagy versenyben vajon győztesként kerül-e ki, arra a március 27-i gálán derül fény.

A 2021-es filmes felhozatalban kiemelkedőnek számító Ascension korunk Kínájába kalauzolja a nézőket, ahol a progresszió és az innováció mindenek felett áll. Jessica Kingdon rendező pontosan és érzékletesen mutatja be, mit jelent egy ilyen nemzet tagjaként előrébb jutni, és mit is rejt a „kínai álom”. A világ egyik leggyorsabban fejlődő országában uralkodó hatalmas ellentmondások egyéni történetek és szemléletes látképek nyomán mutatkoznak meg.

Az Ascension már zsinórban a harmadik az MTV Documentary Films Oscar-jelölései között, viszont az első a Legjobb dokumentumfilm kategóriájában, ahol a valóságunkat bemutatót egész estés alkotásokat ismerik el. A film többek közt a Gotham Awards és a Critics’ Choice Documentary Awards átadókon is díjvárományos.