Főoldal Blog oldal 503

Augusztusban ismét megnyitja kapuit a Sziget „Fesztiválköztársaság”

Idén augusztus 10-17. között ez lesz immár a 23. alkalom, hogy elvonulhatunk egy hétre, egy ideiglenes „Csodaországba”, ahol igazán színes a kulturális forgatag, ahol nagy barátságok kötődnek és nagy szerelmek szövődnek, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj.

Idén immár másodszor is a kontinens legjobb fesztiváljává választották a budapesti egy hét együttlétet, a szervezők mégsem ülnek a babérjaikon, hanem folyamatosan változik, fejlődik, épül és szépül a „Szabadság Szigete”. „Már a Sziget alapításánál elhatároztuk, hogy a saját utunkat járjuk, nem akarunk más fesztiválokat utánozni” – emlékszik vissza Gerendai az ősidőkre. „Egyedi fesztivált akartunk, egyedi hangulattal, ami be is érett, hisz mára egyedülálló módon, immár másodszor, Európa legjobbjának választottak minket, miközben a sztárok mennyiségében vagy a költségvetési lehetőségeink kapcsán koránt sem tudjuk lekörözni a versenytársainkat” – tette hozzá.

sziget_2014

Amellett, hogy már hosszú évek óta a Sziget Magyarország első számú turisztikai attrakciója, a rendezvény tavaly minden eddigi látogatói csúcsot megdöntött, ami azt jelenti, hogy átszakította a 400 ezres gátat és szemmel láthatóan nőtt a közönsége a magyarok részéről is. Ennek ellenére a szervezők nem pihentek meg, a 2015-ös Sziget sok újdonságot és változást hoz idén is. Színesedik a látványvilág, új programhelyszínek jelennek meg, régiek cserélnek helyet, a szolgáltatások szaporodnak…

„A hasonló műfaji „ernyő” alá sorolható programhelyszínek idén ún. műfaji zónákba tömörülnek” – meséli Kardos József programigazgató. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a színház- és táncsátor, a vándor vurstli és több kis utcaszínház is. Továbbra is itt kap helyet a Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is. Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín a Design Zóna ahol a Design Terminál lesz a házigazda, formatervezéstől a 3D nyomatásig izgalmas workshopok, designerek, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de ide költöznek a legismertebb design-piac, a WAMP árusai is. Az „ArtZone” a képző és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása és workshopjai, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik majd ide többek között. A Sport Zóna idén is számtalan sportág kipróbálására, vagy a profibbaknak, akár mini bajnokságokban való részvételre ad lehetőséget. És kimondatlanul, de lesz egy „Elektronikus Zóna” a Sziget északi részében, ahol az elektronikus tánczene műfaja sűrűsödik a Colosseum és az idén újra helyet kapó Telekom Aréna főszereplésével. Lesznek helycserés támadások is: a Világzene kibővült helyszínnel és színesebb programmal a korábbi cirkusz helyszínre kerül, a cirkusz pedig elvándorol a tavalyi Múzeumi Negyed helyére. Az Afro-Latin helyszín a világzenével tart és átköltözik az új Világzenei Rét végébe. A Sziget egyik kedvelt helyszíne, a Sziget Beach is színesedik, ide kerül a Cökxpôn Chill Garden, tökéletesen kiegészítve az ott megszokott hangulatot, éjjel s nappal. Elköltözik a Magic Mirror is a Luminárium tavalyi helyére, míg a Luminárium a Cökxpôn eddigi helyére megy át. Az A38 sátra még hatalmasabbra nő, ezért a nagyszínpad is picit előrébb költözik, így viszont átalakul a megszokott nézőtér, aminek ezáltal a befogadóképessége is megnő.

sziget_2013_1

Szaporodnak és fejlődnek a szolgáltatások is. A tervek szerint optimalizálják a tömegközlekedést, a BKV például nyitott arra, hogy a buszjáratok akár a hajógyári terület belsejébe, egészen a fesztivál területének kezdőpontjáig behozzák majd a különjáratokkal érkező utasokat, mindemellett bővíteni igyekeznek a hajójáratok kapacitásait is. Nagyobb lesz a parkoló kapacitás is. A Hajógyári-szigeten tavaly kialakított parkolóterület idén már több autó parkolását tudja biztosítani. Kialakítanak egy motorparkolót is, hogy a kétkerekű járművel érkezők a fesztivál területén kívül is biztonságban tudják hagyni vasparipáikat. Megújul a Sziget irányítótábla rendszere, így könnyebb lesz tájékozódni a fesztivál területén. Bővül az infrastruktúra is, mind a zuhanyzók, mind a WC-k és a szemetesek száma nagyobb lesz, valamint a közvilágítás is tovább fejlődik, de nagyot javul a WIFI ellátottság is. Egy jelentős kertészeti területrendezés eredményeképp, az Óbudai sziget közterületein – a szervezők megbízásából – javították a terület csapadék elvezetését, és a kemping területeknek helyt adó erdős részek állapotfelmérése és veszélymentesítése is megtörtént. Változatosabbak lesznek és bővülnek a szigeti szállások is. Idén már előre telepített sátrakat lehet bérelni: akinek nincs baja magával a sátrazással, viszont annak felállításával és becipelésével nem szeretne foglalkozni, azoknak ajánlják az előre felállított sátrakat. A szálláskínálat sokszínűségét jellemzi a különböző komfortfokozatú és kínálatú kempingek sora, a VIP kempingtől a Családi kempingen át a kényelmes hotelszobákat idéző Flexhotelig vagy a helyszűkét praktikusan kihasználó Kapszula Hotelig.

A vendéglátás sokszínűsége szintén kiemeli a Szigetet a nemzetközi piacon. Idén is ott lesznek a nemzetközi konyhák, olasz, francia, görög, indiai, kínai, erdélyi, szerb, arab fogásokkal és még számos nemzet ételeivel. A Szigeten is felvonul a vendéglátás egy új irányzata, a “gördülő egységekből árusító” Food Truck őrület, ahol a mozgó vendéglátókban szinte minden kapható majd: mexikói, rántott sajt kavalkád, philadelphiai szendvics, debreceni házikolbászozó, sült batáta, magyar háztáji termékkülönlegességek, gnocchi, piadina, „thai box” – a thai ételek kavalkádja, autentikus barbecue ételek, fish and chips… És persze a szokásos fesztivál ételek is ott sorakoznak: lesz pizza, hamburger, hot dog, lángos, churros, lepény, sült kolbász, csülök, gyros és döner, gofri variációk, óriáspalacsinta, plejskavica, minden mi szemnek és szájnak ingere.

“Meggyőződésem, hogy a sokszínű programok és szolgáltatások, na meg a helyszín egyedisége mellett a Sziget színes látványvilága, a változatos térszobrok és installációk, olyan küllemet kölcsönöznek a rendezvénynek, amivel beteljesedik az az érzés, hogy a Sziget nem csak egy a rengeteg jó fesztivál közül, hanem ez valóban a Szabadság Szigete. A Sziget Fesztiválköztársaság, olyan élményt nyújt, ami sehol máshol nem megtalálható. Ezen jellemzők összessége miatt lett a Sziget közkedvelt annyira, hogy kétszeresen is a legjobbá válhatott szerte Európában” – mondja Gerendai. A látnivalókat is tovább fejlesztik idén: a korábbi látványos térelemek, szobrok mellé pályázat útján alkotói csoportok, művészek, művészeti iskolások terveinek tucatjai épülnek majd fel, díszítve a Sziget tereit.

Hatalmas siker a Mad Max

A rajongó kritikák alaposan felturbózták a Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, hazai bemutató: május 21.) sikerét. Az elképesztő mozis ámokfutás világszerte több mint 109 millió dollár bevételt hozott rögtön a bemutatója utáni héten, és ezzel természetesen a nemzetközi toplista első helyén parkolt le.
Az eredmény nemcsak a különleges rendezői pályát maga mögött tudó George Miller élete legnagyobb sikere, de a négy Mad Max-film közül is kiemelkedik.

MadMax_jelenetfoto

A filmet az USA-n kívül egyszerre 68 ország kb. 16 900 mozivásznán kezdték játszani, és kb. 40 országban lett rögtön a legnézettebb film. Az Egyesült Államokban 3702 moziteremben több mint 44,4 millió dollárért vettek rá jegyet.

A nem túl távoli jövőben, a sivataggá vált világban, a vízért folyó háborúk idején játszódó csupa gép, csupa száguldás vízió főszerepében Tom Hardy, Charlize Theron és Nicholas Hoult játszik – valamint több mint 130 egyedi tervezésű, különlegesen átalakított, posztapokaliptikus jármű.

MadMax_plakat

A Mad Max – A harag útja egyszerre sodró lendületű, egy percre sem fékező akciófilm és meghökkentő, szemkápráztató fantáziával létrehozott mozis látomás, melynek sikeréhez a múlt héten, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon sorra került gálavetítés is biztosan hozzájárult.

És a száguldás folytatódik: e hét csütörtökétől már a magyar mozikban is feldübörögnek az őrült motorok.
Forrás: IC Press

[TESZT] Catler GR 8030 – grillezés otthon, minőségi recept szerint

Tagadhatatlanul indul a grillszezon, a tavaszi környezet lassan ténylegesen bezöldül, érkezik a könnyed, nyári időjárás. Csalogatóan a kertbe, szabadtéri programok hadával szembesülünk, óhatatlanul mocorog bennünk a kisördög: menni, túrázni, és/vagy épp a kertben sütögetni.

catler_g8030_teszt_napimagazin_001

Divatos a grillezés manapság, ez tény. De mi történik akkor például, ha nem áll rendelkezésünkre kerti grill, vagy épp kertünkben grillezésre alkalmas helyszín? A Catler szerint nincsen gond egyáltalán, hiszen remek kontaktgrill ajánlatokkal kecsegtetnek, pontosan azok számára, akik mondjuk lakásuk konyhájában szeretnék átélni a grillezés kulináris élvezetét. Hatékonyan, helytakarékosan. S mindezt prémium tálalásban.

Úgy döntöttünk tehát, hogy górcső alá vesszük az ausztrál illetőségű Catler márka mindentudó kontaktgrill berendezését, melyet GR 8030 típusjelzéssel látott el a gyártó.

catler_g8030_teszt_napimagazin_003

Mi is volt alapvetően a követelmény, mielőtt belekezdtünk a tesztelésbe? Elsősorban a helytakarékosság, de döntő szerepet játszott a hatékonyság, beleértve a sütés és az ételek elkészítésének gyorsaságát, valamint a kedvező ár-érték arányt is. A minőség mikéntje sem elhanyagolható természetesen, fontos szempont a robosztus felépítés, a jó minőségű anyaghasználat (például a burkolat esetében).

catler_g8030_teszt_napimagazin_006A Catler GR 8030 kontaktgrill vaskos felépítésű, jókora eszköz, tekintélyes súllyal – mindez már sejtette is, hogy a minőségi kialakítás jelen van a terméknél. Az eszköz dupla grill sütőlappal lett ellátva, ezek egyike bordázott (a húsok elkészítéséhez), a másik teljesen sima (zöldségek, vagy akár palacsinta sütéséhez). A grill lapok kivehetők helyükről integrált gombok segítségével, ennek köszönhetően könnyedén tisztíthatók, mosogatógépbe is tehetők, valamint tetszés szerint megcserélhetők is, ha igényeink úgy kívánják. A lapok egyébként tapadásmentes és karcálló (utóbbi azért bizonyos határokon belül, nem árt szilikon alapanyagú grill lapát beszerzése a használatbavétel előtt, ha nem rendelkeznénk ilyennel). A felületek Quantanium bevonattal rendelkeznek, ez hasonló a hagyományos értelemben vett teflonhoz; eredményeképp a lehető legkevesebb zsiradékot kell felhasználnunk.

Mindezeken felül a Catler GR 8030 grill lapjai szinte teljesen tapadásmentesek is egyben, persze ha zsiradék, vagy például olvadt sajt ráég a felületre, akkor könnyedén eltávolíthatók ezek is a sütés végeztével.

catler_g8030_teszt_napimagazin_005

Az alsó és a felső grill lap megfelelő szögű döntésével a sütés közben felgyülemlett zsiradékot a kivehető és mozgatható csepptálcára lehet vezetni, úgy, hogy a használat közben teljesen meg is feledkezhetünk a keletkező melléktermékekről. Hasznos ez, hiszen konyhánkban a Catler GR 8030 használatára kialakított hely vagy felület tiszta maradhat hosszabb sütögetések esetében is, ráadásként a kivehető tálca szintén könnyedén tisztítható.

catler_g8030_teszt_napimagazin_009A rendszer automatikusan melegszik be (HEATING), de mielőtt elkezdenénk a munkafolyamatot, el kell döntenünk, hogy grilleznénk (SEAR) vagy inkább kevesebb üzemi hőfokot igénylő folyamatba kezdenénk (panini készítése például). A készülék előlapjának jobb oldalán található kapcsolót a megfelelő állásba fordítva elkezdődik a beüzemelés, hozzávetőlegesen kicsit sok, 5-6 perces időintervallum szükségeltetik a megfelelő hőmérséklet eléréséhez grill profilban. Az Element IQ szenzor rendszer részét képező egység ilyenkor lekapcsol, vagy ha úgy tetszik, standby módba vált, megkezdhetjük a húsok, köretek elrendezését a lapokon.

Függően attól, hogy milyen típusú húst készítünk, értelemszerűen az elkészítés ideje változhat – ez szintúgy vonatkozik a köretekre is (zöldségek, burgonya, és a többi). Azon felül, hogy a Catler GR 8030 Element IQ automatikája érzékeli a grill lapok mindenkori hőmérsékletét, és grillezés esetében folyamatosan 230 fokon tartja azokat, más intelligens funkciót nem hordoz a kontaktgrill – hiányoltuk például a sütés elkészültére figyelmeztető hangjelzést egyebek mellett.

catler_g8030_teszt_napimagazin_002

Ha a központi rendszer érzékeli, hogy a grill lapok hőmérséklete túlzottan megemelkedik, vagy épp lecsökken, remekül egyenlít, a mindenkori beállított értéket tartja. A skála tág, 160 és 230 fok közt variálghatunk, de vannak előre beállított profilfokozatok is (LOW, PANINI, SEAR).

A Catler GR 8030 esetében használhatunk természetesen időzítőt is, jó kényelmi funkcióként (bal oldali kapcsoló), de mindenképp ajánlatos felügyelni a sütési folyamatokat (húsok és köretek mozgatása).

Jobb oldalon, a két funkciókapcsoló közé ékelve található a Catler GR 8030 LCD kijelzője, mely alapvetően 45 fokos szögből olvasható és látható optimálisan, szemből nézve az összes felirat látszik, úgy tűnik, mintha minden megjelenne a rendelkezésre álló információkból. Kettő háttérszín is rendelkezésre áll, a hálózati csatlakoztatás után kék, míg használat közben narancssárga. Főkapcsoló a terméken nem található, ez kicsit furcsa is volt, a konnektorba csatlakoztatás után azonnal áram alá kerül a rendszer, ám a sütési folyamat megkezdése kizárólag a jobb oldali kapcsoló megfelelő helyzetbe állításával indul.

catler_g8030_teszt_napimagazin_007

Hagyományos értelemben vett grillezéshez a Catler GR 8030 grill lapjait vízszintbe tanácsos döntenünk (BARBECUE), itt kisebb ügyességi feladványnak is beillő ténykedést kellett eszközölnünk – az eszköz oldalára tervezett karral kellett trükközni, lefelé hajtani, majd magunk felé húzni, hogy a biztonsági kapocs kiengedjen, és a lezárt nyithatóság feloldódjon.

Kihajtva termetes a Catler GR 8030, közel 1 méter szélességű lesz így (86 centiméter), úgyhogy gondoskodnunk kell arról, hogy az elhelyezés 10-10 centiméteres ráhagyásokkal megfelelő legyen. A grillező felület mérete egyenként 34×26 centiméter, így látható, hogy a kapacitás maradéktalan, két főre szóló adag – húsok, zöldségek – hozzávetőlegesen egy körben elkészíthetők.

catler_g8030_teszt_napimagazin_004

A Catler GR 8030 felső grill lapjának magassága állítható. Természetesen ez összecsukott módban fejti ki pozitív hatását, mondjuk akkor, ha melegszendvicset készítenénk, és az alkalmazott alapanyagok megkövetelik ezt. Itt ismét megszokás kérdése, hogy mennyire tudjuk gyorsan és hatékonyan kezelni a beállításokat, véleményünk szerint pár perc alatt elsajátítható.

Nemesacél és fém-ötvözet kivitelt kapott a Catler GR 8030 kontaktgrill, érintésre kellemes, viszont a lemezek vastagsága nem túl meggyőző, gyenge nyomásra is horpadásra hajlamosak a felületek. Az oldalak kialakításának zsanérjai rendkívül erősnek tűntek, ami tulajdonképp talán az egyik legfontosabb részösszetevő egy kihajtható kontaktgrill készülék esetében, hiszen a napi használat során ezek a pontok azok, amelyek a legnagyobb tényleges fizikai igénybevételnek vannak kitéve.

catler_g8030_teszt_napimagazin_010

Catler GR 8030 specifikációk

Kialakítás: nemesacél és fém-ötvözet

Teljesítmény: 2400 W

Grillező felület mérete: 34×26 cm

Termék méretek: 43x38x18 cm

Súly: 8.76 kg

Még több fotó: Napimagazin.hu Facebook oldal

Még több információ a gyártó honlapján: http://www.catler.hu/grillezes/gr-8030

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, SonyCanon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS

Vitorlabontó a Balatonon, megkezdődött a vitorlásidény

A szombati hagyományos vitorlabontó ünnepséggel megkezdődött a vitorlásidény a Balatonon.

A balatonfüredi eseményen részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár, Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Bóka István, Balatonfüred polgármestere is.

vitorlabonto_itthon

Az idei programban különleges eseménynek számított, hogy felavatták a Magyar Vitorlás Szövetség új motorosát.

A vitorlabontó ünnepséget követően kezdődött az Évadnyitó Wirecorner Nagydíj, amelyet a Black Jack nyert meg. A Nagy R. Attila kormányozta hajó mögött a Vándor Róbert irányította RSM DTM végzett másodikként, megelőzve a Siroccót, melynek Cittel Lajos volt a kormányosa. A látványos évadnyitó vitorlásversenyen 154 hajó indult.

 

Forrás: MTI

Fotó: itthon.hu

Cannes – Óriási csalódást okozott az Arany Pálma-díjas Gus Van Sant

A sajtóvetítésen kifütyülték, az első kritikák pedig lehúzták Gus Van Sant amerikai rendező The Sea of Trees című filmjét, amelyet az egyik leginkább várt alkotásként szombaton mutattak be a 68-i cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Az Elefánt című filmjével 2003-ban Arany Pálma-díjat nyert rendező 16. alkotása két, öngyilkosságra készülő férfi találkozásáról szól a Japánban található Aokigahara erdőben. Az amerikai főszereplőt, Arthur Brennant az Oscar-díjas Matthew McConaughey alakítja. A meghalni készülő férfi egy megsérült japán férfiba botlik a sűrű erdőben, s úgy dönt, hogy segít neki onnan kijutni. A két férfi útnak indul a veszélyes erdőben, miközben a néző visszaemlékezéseken keresztül megismeri az amerikai férfi halálvágyának okát: a Naomi Watts által alakított felesége halálát és azt megelőzően, a házaspár bonyolult viszonyát.

sea_of_trees

A túlélésről szóló alkotás a két férfinak a spirituális világú erdőben átélt fizikai megpróbáltatásaira és párbeszédeire helyezi a hangsúlyt, amely talán segíthet az újrakezdésben.

A 62 éves Gus Van Sant, aki független filmesként több hollywoodi alkotást is forgatott, ezúttal nem győzte meg a fesztiválközönséget, az alkotás az idei seregszemle első nagy csalódásának tekinthető. Az újságírók kifütyülték a sajtóvetítés végén a filmet, az esti díszbemutató előtt megjelent első kritikák pedig egyhangúlag lehúzták.

A francia Premiere című filmes magazin szerint Gus Van Sant élete legrosszabb filmjét készítette el, „egy teljesen csöpögős, szörnyű, véget nem érő melodrámát”. Az amerikai Indiewire szerint ez az amerikai rendező eddigi leggyengébb filmje, s még „Matthew McConaughey sem tudja megtölteni ezt az amatőr és puhány filmet”. A Variety szerint is véget nem érő az alkotás, s a lap szerint felmerül a kérdés, hogy ez a „halva született film” hogyan kerülhetett be a versenyprogramba.

A brit The Guardian szerint „hihetetlenül kínos melodrámáról” van szó, amelyben Gus Van Sant az érzelgősség csapdájába esett a bulváros rendezéssel. A francia Le Monde pedig arra emlékeztetett, hogy nem ez az első csalódás Gus Van Santtal kapcsolatban. A francia lap szerint a bukás az amerikai filmek cannes-i meghívása kapcsán is kérdéseket vet fel, miután a stúdiófilmek már eleve nem akarnak a fesztiválon részt venni, mert csak az Oscar-díjak száma érdekli őket. A válogatók ezért kénytelenek nagy nevű amerikai rendezők olyan gyenge filmjeit is meghívni, mint amilyen a The Sea of Trees.

Az idei hivatalos versenyprogram másik Arany Pálma-díjas rendezője, az olasz Nanni Moretti is szombaton mutatja be legújabb, önéletrajzi ihletésű Mia Madre (Anyám) című filmjét, amely egy alkotói és családi válságba került filmrendezőnőről szól.

Az Olaszországban már bemutatott alkotás az újságírók egy részét könnyekre fakasztotta, mások hatalmas tapssal jutalmazták a sajtóvetítés végén, az első kritikák pedig az olasz rendező egyik nagy filmjének tartják, a Le Monde szerint az Arany Pálmára is esélyes lehet.

„A filmjeimnek mindig két vetülete van, megvannak a fájdalmas pillanatok, mások viszont szórakoztatóak. Ez nem elhatározás, hanem így mesélem el az emberek életét” – mondta cannes-i sajtótájékoztatóján Moretti, aki hetedszerre kapott meghívást a versenybe, 2012-ben pedig a zsűri elnöke volt.

„Nagyon sokban hasonlít rám Margherita (a filmrendezőnő főhős) figurája, de nem mindenben, míg Giovanni, Margherita testvére, aki a helyzet ura, (s akit maga Moretti alakít) talán az az ember, aki valójában szeretnék lenni” – hangsúlyozta a rendező.

 

Venczel Katalin/MTI

Nem mindegy, mit nassol a gyerek két étkezés között

Nassolás. Ha ezt a szót halljuk, sokan arra gondolunk, hogy étkezés után elfogyasztunk egy finom desszertet, süteményt. De igazából a nassolás nem ezt jelenti, hanem egy előre el nem tervezett étkezést, amikor igazából némi lelkiismeretfurdalás kíséretében fogyasztunk el nyalánkságot, ha úgy tetszik, felesleges kalóriákat. A szó a német „naschen” igéből lett honosítva, ami annyit jelent: torkoskodik, csipeget. Így lett belőle nassolás.

gyerek_egeszseges_nassolas

A nassolás többnyire pótcselekvés, amit akkor teszünk, ha unatkozunk egy kicsit, vagy éppen olvasás, tévézés közben nyúlunk önkéntelenül is valami finom falat után. Ilyenkor visszük be azokat a kalóriákat a szervezetünkbe, amelyekre voltaképpen nincs szükségünk, és ha a napi táplálkozásra gondolunk, ezeket a nasikat vagyunk hajlamosak gyorsan el is felejteni, és említést se tenni róluk.

A gyerekek nassolása azonban kicsit más eset. Mivel az ő gyomruknak alapvetően kisebb a térfogata, így gyakrabban kell kevesebbet enniük, és ez nem kell, hogy minden helyzetben előre megtervezett, átgondolt fogás legyen. Kutatások igazolják, hogy az elmúlt 20 évben alaposan megnőtt a gyermekkori elhízás előfordulása, amely minden bizonnyal a nem megfelelő nass kiválasztásának is köszönhető. Chips, kóla, cukorka, csoki – mindez csábítja a gyerekeket az iskolai büfékben. De ha a szülők kicsi kortól kezdve másképp szoktatják a csemetéjüket, akkor az uzsonnához csomagolva sem ez lesz a kívánatos rágcsálnivaló, hanem valami olyan, ami ballasztanyag tartalma miatt telít, segíti az anyagcserét és még a növekedéshez is hozzájárul.

Tökéletes választás erre a célra, a köles amelyet bár a kőkorszak óta termeszt az emberiség, valahogy mégis újra és újra fel kell fedeznünk. Sokan nemes egyszerűséggel csak “csodagabonának” nevezik, és amelyet állítólag hetente egyszer mindenképpen kellene fogyasztanunk. A köles eredetileg valószínűleg Indiából származik, de hazánkban is említették már írásos emlékekben a XII. század végefelé. Magyarországon főként az Alföldön találunk kölesmezőket, amelyeket onnan lehet felismerni, hogy ez egy csaknem egy méter magasra megnövő, zöld fűhöz hasonlító gabonanövény. Az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés iránta, így egyre több helyen termesztik, bio minőségben is. Elég strapabíró növény, jól tűri a szárazságot és a hideget is.

gyerek_egeszseges_nassolas_3

A köles nagyon könnyen emészthető, magas tápértékű gabona. Jó hír a gluténmentes diétát folytatóknak, avagy a lisztérzékenyeknek, hogy ők is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént, csakúgy, ahogyan a rizs, kukorica és a hajdina sem. Érdemes sokat fogyasztanunk belőle, hiszen tele van ásványi anyagokkal, erősíti az immunrendszert, megszépíti a hajat, erősíti a körmöket és a fogakat, idegrendszeri problémák esetére is remek. Lassítja az öregedést, segít a betegek gyógyulásában, egyaránt ajánlják kisgyermekeknek és várandós nőknek is.  Lúgosító diétához is tökéletes. Hát nem egy csodaszer?

gyerek_egeszseges_nassolas_4

S hogy a gyerekek könnyen megszeressék a kölest, érdemes megismerkedni a Biopont igazán gyerekbarát ropogtatnivalóval, amelyek szintén bio alapanyagok felhasználásával készültek. Van, aki nem szereti annyira az édes ízt, nekik ajánlják a só hozzáadása nélkül készült friss, ropogós kölesgolyót. Tízóraira, uzsonnára, játszótéri megpihenésre ez tökéletes választás lehet, bőséges folyadékbevitel mellett természetesen. Az édesszájúak egészen biztosan inkább a lágy biocsokival bevont, kókusszal megszórt kölesgolyókra szavaznak, ez egyébként fehér-, tej- és étcsokis ízben is kapható, úgyhogy mindenki megtalálhatja a kedvencét.  És minthogy azt is igazolják a kutatások, hogy a gyerekek mindent imádnak, amiben matrica, vagy kifestő található, egészen biztosan odalesznek a Biopont új mesefiguráiért is, hiszen a csomagoláson mostantól Csivit, Pille és Zöldike madarak várják a lurkókat, hogy kiszínezzék őket.

Többre vagy kíváncsi? Látogass el ide:

www.biopont.hu

Telitalálat a Tökéletes hang 2

A kora nyári moziszezon egyik nagy meglepetése, hogy a kényes ízlésű filmes szaklap, a Variety ódákat zeng a Tökéletes hang 2 című zenés vígjátékról, amely a Barden Bellák női accapellacsapat újabb kalandjait meséli el. Guy Lodge kritikus szerint a film jobb, mint az előző rész, és üdítően nőies fuvallatként hat az egyébként erősen tesztoszteronszagú mozis felhozatalban. Lodge a sikert abból vezeti le, hogy a kamera mögött és előtt egyaránt a legkiválóbb női tehetségek tevékenykedtek.

pitch_perfect_2

A film rendezője az az Elizabeth Banks, aki mindkét résznek egyik főszereplője is, és most meggyőzően bizonyítja, hogy direktorként is ért a csajok nyelvén, ráadásul merész vizuális megoldásokkal próbálkozik, sikerrel. Kay Cannon forgatókönyvíró még könnyedebb történetet hozott össze, mint az előző rész esetében, de a cselekmény tele van ütős poénokkal, és még erősebb hangsúly helyeződik arra, milyen fontos, hogy a nők összefogjanak, és együtt küzdjenek egy közös célért. A főszereplő Anna Kendrick ismét zseniális, és remek ötlet volt, hogy a duci Rebel Wilson nagyobb teret kapott az improvizálásra.

Az Oscar-jelölt Hailee Steinfeld (A félszemű) pedig újoncként külön cselekményszálat kapott, ami jelentősen gazdagítja a történetet, és átvezetésként szolgálhat a következő rész számára.

Technológiai váltás húzza felfelé a magyar paradicsomtermesztést

Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére – 400 hektárra – csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt: az elmúlt évben meghaladta a 110 ezer tonnát, hangzott el az Árpád Agrár Zrt. és a Syngenta szakmai rendezvényén, Szentesen. Az erős import ellenére a hazai ágazatban vannak tartalékok, szögezték le a szakemberek.

Paradicsom_Szentes_01

„Harmadik alkalommal hívtuk Szentesre, a paradicsom- és paprikatermesztés hazai „fellegvárába” a gazdálkodókat, akikkel közösen áttekintettük e fontos ágazat termesztési, növényvédelmi lehetőségeit”- mondta Antal Gyula. A Syngenta zöldség kampánymenedzsere kifejtette: a hajtatott paradicsom termőterülete jelentősen csökkent. Míg 2002-ben 950 hektáron termeltek, addig most alig haladja meg a 400 hektárt. A termésmennyiség viszont évek óta növekszik a technológiai színvonal emelkedésének köszönhetően. A hagyományos „fóliás” termesztés megszűnőben van, felváltja a modern üvegházakban történő intenzív, talajnélküli termelés. Az így elért akár félszáz kilogramm négyzetméterenkénti termésátlag már bizakodásra adhat okot. Az 1500 hektáron zajló hajtatott paprikatermesztés esetében a termésátlag 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető.

A paradicsomtermelők tavaly a közepesnél jobb évet zártak. A tavaszi időszakban ugyan az árak gyorsan csökkentek, nyárra viszont emelkedtek, az ősz pedig a sokéves átlaghoz képest is kiemelkedő volt termelői szempontból. A hagyományos fehér paprika szempontjából viszont 2014 rossz évnek tekinthető: a tavasszal kialakult alacsony árak az egész évet jellemezték. Sokan ennek köszönhetően váltottak kápia paprikára idén.

Paradicsom_Szentes_02

„Most még nehéz következtetni az idei szezon kimenetelére” – mondta Antal Gyula. – „A piacot és az árakat is boríthatja az import. Az európai zöldségtermesztést komolyan érinti az Oroszország által bevezetett behozatali tilalom. A holland, spanyol zöldség szétterül az unióban, így egy része nálunk is meg fog jelenni. Az első néhány hónap után úgy látjuk, hogy hazai szempontból EKÁER is befolyásolhatja az import zöldségek mennyiségét, hiszen ezzel a rendszerrel megszűnhet, legalábbis igencsak nehézkessé, kockázatossá válik külföldről behozni és áfa nélkül értékesíteni a zöldséget. Jelen pillanatban a legtöbb zöldség fajban jobb termelői árak vannak, mint a tavalyi évben és ez remélhetőleg kitart az egész szezonban is. 2015 a minőség éve lesz, azt várjuk, hogy a lehető legtöbb partnerünk felismerje, hogy a jó minőségű, megbízható termék a termelés egyetlen útja.”

Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke kifejtette: nagyon fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából a szántóföldtől az asztalig tartó nyomon követhetőség. Ez lehetővé teszi, hogy célzottan és gyorsan intézkedni tudjanak a hatóságok kérdéses esetekben, így óvják a fogyasztókat és a tisztességes termelőket. Növényvédelem tekintetében pedig igen fontos az okszerű szerhasználat.

„Jól érzékelhető az ágazatban a technológiai fejlődés, a régi típusú fóliasátrak fogynak, míg nagy felületű modern üvegházak épülnek. Paprika esetében megítélésünk szerint színes kápia és pritamin fajtákban lehetne előrelépni. A tv és hegyes erős lehetőségei korlátozottak. Nagy lehetősége lenne a tv paprikának a konzervipari hasznosítás egyszerű hidegfóliás termesztésből. Az Európában kedvelt kaliforniai minimális területen terem itthon, exportálni nem tudjuk. A nála jobb beltartalmi értékkel bíró paradicsompaprikát pedig a termesztési technológia miatt 20-30 % magasabb áron kellene értékesíteni. Paradicsom esetében az a kitörési pontunk, ha intenzívebben termelünk. Ehhez komoly beruházásokra lenne szükség. Az igazi áttörés az lenne, ha 100 hektáros bővülés történne, így áprilistól november végéig jó minőséggel jelen tudnánk lenni a külföldi piacokon is. Örvendetes lenne a belföldi fogyasztás növekedése is, hiszen a mediterrán országokhoz képest itthon feleannyi paradicsom kerül a háztartások asztalára. A magyar fogyasztók árérzékenyek, viszont a mi előnyünk az, hogy finom, érett, piros, hazai paradicsomot tudunk kínálni számukra.”

Brain Bar Budapest: új fesztivál a fővárosban

A június 4-6. között zajló Brain Bar Budapest egy egyedülálló fesztivál, mely az ember és a gép közötti határokat vizsgálja a világ élvonalbeli véleményvezéreivel. A globális eseményre ingyenes regisztrációt biztosítanak  a szervezők pedagógusok és diákok számára.

A Brain Bar Budapest ott kezdődik, ahol a többi technológiai fesztivál véget ér.  Az innováción túlmutatva teszi fel a kérdést, hogy mit jelent a technológiai fejlődés nekünk, embereknek. Olyan csúcsgondolkodók szállnak majd ringbe az etika, a robotika, a big data és az urbanizáció legnagyobb kérdéseit megvitatni, mint Ken Goldberg, Richard Florida, Sugata Mitra, Vladimír Šucha, Pia Mancini Somlai-Fischer Ádam, Tina Saaby és Daniel Epstein – kitérve arra, hogyan hat mindez munkánkra, közösségeinkre és a lelkünkre. Néhány téma a fesztivál kínálatából: Az ember helyébe lép-e a technológia? Mit jelent egy város sikere? Hogyan változik az oktatás, az orvostudomány, az internet a mindent átszövő technológia hatására?

brain_bar_budapest

 

Ezekre és más hasonlóan izgalmas kérdésekre a háromnapos eseményen élénk vita épül, amit művészeti és zenei programok kísérnek. A jegyértékesítés már elindult, melyről bővebb információt az esemény honlapján kaphatnak az érdeklődők.
Az rendezvénysorozat a Design Terminál, a We Love Budapest és az Akvárium Klub közös szervezésében és a Magyar Telekom támogatásával valósul meg Budapest szívében, az Erzsébet téren 2015. június 4-6. között. A kiemelt nemzetközi előadók budapesti vendégül látásában közreműködik a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO). A szervezők fontosnak tartják, hogy lehetőséget biztosítsanak a középiskolások, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók és oktatók számára az eseményen való ingyenes részvételre. A Brain Bar Budapestre 100 diák és pedagógus kap díjmentesen akkreditációt az OTP Bank jóvoltából.

Többre vagy kíváncsi?

Jegyinformáció: http://brainbarbudapest.hu/get-your-ticket
Web: http://brainbarbudapest.hu/

Harald Krüger lett a BMW AG igazgatótanácsának új elnöke

Amint azt a BMW AG korábban már bejelentette, 2015. május 13-tól, a vállalatcsoport vezetőinek éves ülését követően Harald Krüger vette át elődjétől, Norbert Reithofer-től az igazgatótanács elnöki feladatait.

harald_kruger_bmw

Harald Krüger mérnöki diplomájával 1992-ben csatlakozott a BMW Group-hoz, 2008 decembere óta tagja a vállalatcsoport igazgatótanácsának. Kezdetben a humán erőforrásért felelős vezető feladatait látta el, majd 2012 júniusának végén a MINI, a BMW Motorrad és a Rolls-Royce márkák, valamint a vevőszolgálati részleg felelős vezetőjévé nevezték ki. Legutóbbi beosztásában, 2013 áprilisától az igazgatótanács gyártásért felelős tagja volt.

Norbert Reithofer a felügyelő bizottság új elnöke

A BMW AG vezetőinek éves ülésén a felügyelő bizottság beválasztotta tagjai közé a vállalatcsoport igazgatótanácsának előző elnökét, Norbert Reithofer-t, mi több, a május 13-i vállalati konferenciát követő felügyelőbizottsági ülésen azonnal elnökké nevezték ki. A felügyelő bizottság új elnöke 1987-ben kezdte meg munkáját a BMW Group-nál, 2000 márciusában lett a vállalatcsoport igazgatótanácsának tagja. 2006 szeptemberéig a gyártásért felelős vezető feladatait látta el, amikor is átült az igazgatótanács elnöki székébe.

Joachim Milberg a jövőben a BMW Group társadalmi felelősségvállalását irányítja

A BMW AG felügyelő bizottságának korábbi vezetője, Prof. Joachim Milberg a május 13-i ülést követően adta át székét Norbert Reithofer-nek, miután több mint két évtizeden át egyengette a vállalatcsoport ügyeinek útjait. Prof. Milberg 1993 novemberében, az igazgatótanács gyártásért felelős tagjaként csatlakozott a vállalatcsoporthoz, majd 1999 februárjában a tanács elnöke lett. 2002 májusában választották be a BMW AG felügyelő bizottságának tagjai közé, ahol 2004 májusától töltötte be elnöki pozícióját.

Joachim Milberg a jövőben is szoros kapcsolatot tart fenn a vállalatcsoporttal, a BMW Group társadalmi felelősségvállalásával és jótékonysági kezdeményezéseivel kapcsolatos tevékenységek irányítását végzi majd.

A BMW Group 2014 decemberében jelentette be a generációváltást

A BMW Group már 2014 decemberének elején bejelentette azon tervét, miszerint generációváltást kezdeményez a vállalatcsoport igazgatótanácsának és felügyelő bizottságának élén, hogy az aktuális vezetők kellő időben adhassák át a vállalatcsoport további fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a következő generáció képviselőinek.

Oliver Zipse a vállalatcsoport igazgatótanácsának új, gyártásért felelős tagja

Amint azt a BMW AG 2015 márciusában már bejelentette, a vezetőség május 13-i ülését követően Oliver Zipse a vállalatcsoport igazgatótanácsának új tagja, aki azonnal a gyártási részleg irányításával kapcsolatos vezetői feladatokat vette át elődjétől, Harald Krüger-től. Oliver Zipse 1991-ben, gyakornokként kezdte karrierjét a BMW Group-nál, ahol később számos vezető pozíciót betöltött. 2009 és 2012 között a vállalatcsoport műszaki tervezéséért felelt, mielőtt a BMW Group vállalati tervezéséért és termékstratégiájáért felelős vezetőnek nevezték ki.

Henning Kagermann és Simone Menne is a felügyelő bizottságban

A BMW AG vezetőinek éves ülésén ismételten a vállalatcsoport felügyelőbizottsági tagjává választották Prof. Henning Kagermann-t, egyúttal beválasztották a felügyelőbizottsági tagok közé Simone Menne-t, a Deutsche Lufthansa AG főállású igazgatósági tagját, amivel a BMW AG az első olyan autógyártó vállalattá vált Németországban, amelynek felügyelő bizottságában a székek 30 százalékát nők foglalják el. Wolfgang Mayrhuber, aki hosszú évek óta erősítette a BMW AG felügyelő bizottságát, a vállalatcsoport vezetőinek éves ülésén adta át helyét utódjának.