Főoldal A világ Tudomány Planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén

Planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén

 

orosz_urhajos_nemzetkozi_urallomasOrosz űrhajósok élő planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén – ismertette a brit The Daily Telegraph. Vlagyimir Szolovjev, az orosz űrmisszió vezetője szerint akkor találtak a parányi tengeri élőlényekre, amikor mintákat vettek az űrállomás egyik ablakáról. Az űrhajós a felfedezést „teljesen egyedülállónak” nevezte.

„A planktonok ebben a fejlődési szakaszban az óceánok felszínén találhatóak meg” – mondta Szolovjev.

Szolovjev szerint a planktonok nem őshonosak Kazahsztánban, ahonnan fellőtték az űrállomás moduljait. Az űrhajós arra következtetett, hogy léteznie kell egy levegőáramlatnak, amely eléri a viszonylag alacsonyan, 300 kilométer feletti magasságban Föld-körüli pályán keringő állomást.

„Amennyire mi tudjuk, az orosz kollégák nem adtak le hivatalos jelentést a plankton megtalálásáról” – közölte Dan Huot, a NASA szóvivője. Információi szerint az oroszok valóban mintákat gyűjtöttek az állomás ablakairól, olyan üledékeket keresve, amelyek zavarhatják a kilátást.

Ugyan a mostani felfedezést eddig nem erősítették meg, tény, hogy egyes mikrobák képesek túlélni a legzordabb körülményeket is, életben maradnak akár nulla gravitáció vagy rendkívül alacsony hőmérséklet mellett is.

A NASA tudósai elméletben lehetségesnek tartják, hogy az űrállomás moduljainak fellövései alkalmával planktonok juthattak az állomásra. A Nemzetközi Űrállomás külső borítása erősen beszennyeződött már a hozzá csatlakozó szállítóűrhajók motorjai miatt. A bázis legénysége ezért kezdeményezett egy „nagytakarítást”, elsősorban az ablakok megtisztítására.

Forrás: MTI