Főoldal Életmód Otthon Plusz egy szoba egy hétvége alatt? Megoldható!

Plusz egy szoba egy hétvége alatt? Megoldható!

Rágják a fülünket a gyerekek a saját szobáért, de nincs lehetőség a lakáscserére? A dolog így sem reménytelen! Az újHÁZ Centrum szakértőinek ötleteivel és némi gipszkartonnal csodákat tehetünk.

Egy család igényei – és így a családi otthonnal szembeni elvárások – folyamatosan változnak. Van, hogy a divat, vagy a lakók ízlése, hangulata alakul, ilyenkor egy festés, vagy a függönyök, párnák lecserélése is segíthet. Van, amikor viszont ennél nagyobb, strukturális átalakításra van szükség. Az első gyerek érkezésekor, vagy éppen akkor, amikor a csemeték már elérik azt a kort, amikor nagyobb önállóságra, és így saját szobára vágynak, kéne a plusz helyiség, de nem mindig van lehetőség lakáscserére. De nem is feltétlenül kell! Az alaprajz okos átgondolásával a legtöbb otthonban nyerhető pár leválasztható négyzetméter.

ujhaz-szoba-1Az átépítés, a falak áthelyezése, a rengeteg sitt gondolata sokakat elrettent attól, hogy a lakásban átalakításba kezdjenek. Ekkor jelentenek segítséget a gipszkarton válaszfalak, amelyek gyorsan, egyszerűen és minimális felfordulással kialakíthatók. Nem csak az építésük, a bontásuk is egyszerű, így akkor sincs gond, ha évekkel később ismét más elosztású szobákra lenne szükségünk.

ujhaz-szoba-2A meleg érzetet adó, bizonyos típusok esetén tűzálló gipszkarton festhető, tapétázható, de akár csempézhető is, és attól sem kell tartanunk, hogy a „papírfalon” még a suttogás is áthallatszik majd, hisz szerkezetét hang- és hőszigetelő anyaggal is kitölthetjük. Az alaptechnológia egyszerű, a gipszkarton lapokat fa, vagy acéllemezből kialakított vázelemekre kell felcsavarozni. A válaszfal tartószerkezetét az épület tartószerkezeteihez, például az aljzatbetonhoz, falazathoz javasolt rögzíteni, így biztonságos és sokat bíró szerkezetet kapunk – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. A fal azon szakaszaira, ahová nagyobb teherbírású polcokat tervezünk, külön fém vagy fa erősítést érdemes elhelyezni – hangsúlyozzák a szakértők. Az illesztések hézagainak eltűntetésére üvegfátyol vagy papír hézagerősítőket célszerű használni. Glettelés, majd csiszolás után a fal valódi épített hatást kelt. Az egyszerűbb tervek akár saját kezűleg is kivitelezhetők, bár a tervezési malőrök elkerülése és a biztosan szép és tartós kivitelezés érdekében érdemes inkább szakembert keresni.

Mivel a kivitelezés pár nap alatt megoldható, szárnyalhat a fantázia, akár még az iskolai hajtás beindulása előtt elképzelhető, hogy kialakítsuk a vágyott külön szobát, vagy nagyobb kedvet csináljunk a sulihoz egy saját tanulósarok leválasztásával. Ha már fantázia, nem csak sima és egyenes falakban gondolkodhatunk! A gipszkarton akár érdekes, kreatív formák megépítésére is lehetőséget ad, ívben hajlítható, a gyárilag bevagdosott gipszkarton lapok pedig kisebb ívelt felületek igényes kialakítását könnyítik meg – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Lehet bujkálásra alkalmas átjárót kiépíteni a gyerekek szobája között, ahol a felnőttek nem, csak a kicsik közlekednek, vagy épp készülhet titkos kuckó valamelyik sarokba.

ujhaz-szoba-3A plusz falak sok esetben azért is segítenek, mert újabb tárolóhelyek támaszkodhatnak ezeknek – ebből pedig a legtöbb otthonban komoly hiány van. És maga a térelválasztó is lehet tároló: akár gipszkartonból, akár más anyagból készül, egy térbe állított polc úgy osztja meg a teret, hogy közben maga is hasznos bútora lesz a szobának és még a fényt sem fogja le teljesen. Sok esetben épp az ablakok száma vagy elhelyezkedése a gátja egy-egy helyiség kettéválasztásának. A másik lehetőség ilyenkor, hogy a teljes szeparálás helyett egy 100-120 centiméter magas falat építünk, ami már teremt némi intimitást, ugyanakkor nem akadályozza a fény áramlását.

Előző cikkSörcsapolás a felhők felett a KLM járatán
Következő cikkMilyen innivalót vigyen a gyerek az iskolába?