Főoldal Életmód Gasztronómia Receptek karácsonyra (2. rész) – Narancsos trüffeltorta

Receptek karácsonyra (2. rész) – Narancsos trüffeltorta

Új sorozatot indítottunk az adventi időszakban, melyben olyan recepteket mutatunk be, amik tökéletes fogások lehetnek a karácsonyi készülődéshez vagy épp az ünnepi asztalra.

Első receptünk egy ünnepi kuglóf volt aszalt gyümölcsökkel, most jöjjön a második, ami nem más, mint egy narancsos trüffeltorta!

Narancsos trüffeltorta

Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás

12 dkg liszt

12 dkg cukor

3 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor

kandírozott narancshéj (opcionális)

A sziruphoz:

1 dl víz

5 dkg cukor

1 narancs leve

fél dl narancslikőr vagy rum (lehet aroma is)

A trüffelkrémhez:

1,5 dl habtejszín

25 dkg cukor

12 dkg sötét cukrozatlan kakaópor

40 dkg puha vaj

1 narancs reszelt héja

Eszközök:

Sencor konyhai mérleg

Lamart tortaforma 

Lamart gyorsforraló

Lamart szilikon sütőeszközök

Elkészítés:

  • Válasszuk szét a tojásokat és mérjük ki a hozzávalókat!

  •  A fehérjét a cukor felével habbá verjük

  •  A cukor másik felével a sárgáját kihabosítjuk

  •  A két habot összekeverjük, végül a kakaóval elkevert lisztet is beleforgatjuk. Aki szeretné, ilyenkor még hozzáadhatja a kandírozott narancshéjat!

  •  A tésztát kivajazott, kilisztezett, 20-22 cm átmérőjű tortakarikába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük

  •  Először 180 fokon 20 percig, majd 160 fokon 20-25 percig. Érdemes tűpróbával ellenőrizni.

  •  A krémhez a tejszínt a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd még öt percig kis lángon forrni hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon benne

  • A tűzről levéve kézi habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport, majd 2 részletben a puha vajat is hozzáadjuk.

  •  A krémet hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy mély tálba és géppel habosítsuk fel.

  •  A sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk, amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a narancslevet és az alkoholt.

  •  A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, a piskótalapokat krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy minden lapot meglocsolunk a sziruppal.

  •  A maradék krémmel bevonjuk az egész tortát, majd díszítsük ízlés szerint.