Főoldal Életmód Wellness, fitness Robottal edzett együtt Béres Alexandra

Robottal edzett együtt Béres Alexandra

A látszat ellenére Béres Alexandra nem egy sci-fi forgatására keveredett: egy mesterséges intelligenciával foglalkozó eseményen találkozott különleges táncpartnerével, egy programozható robottal. A jó ritmusérzékkel megáldott szerkezet teljesen elbűvölte a jövő technológiája iránt érdeklődő sportoló-üzletasszonyt.

Béres Alexandra igazi kütyürajongó, a XXI. századi technológia nyújtotta lehetőségeket igyekszik maximálisan kihasználni, ezért kíváncsian látogatott el a Telenor Okostelefon Akadémiára, ahol a legújabb okoskészülékek mellett egy robottal is összebarátkozott. A mobilról irányítható edukációs robot, ami játszva tanítja programozásra a gyerekeket, alaposan meglepte a sportolót azzal, hogy bonyolult mozdulatsorokat, például félkezes fekvőtámaszt, táncot mutatott be.

„Azt hiszem, én tényleg igyekszem kihasználni a kütyük nyújtotta kényelmet és fejlődést. Mindenféle appot használok, például futáshoz vagy az alvásom minőségének ellenőrzéséhez is a telefonomért nyúlok, de robotokkal még nem igazán találkoztam. Egyrészt nagyon szórakoztató volt a kis szerkezet koreográfiáját követni, másrészt kicsit riasztónak is találtam, hogy már itt tart a technológia, és a sci-fik jóslatai lassan valóssággá válnak. De épp ezért fontos, hogy megtanuljuk jól használni ezeket az eszközöket” – mesélte Alexandra, aki szerint a robot nem csak tökéletesen alkalmas a család szórakoztatására, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a gyerekei iskolásként majd rajta keresztül fogják elsajátítani a fizika vagy programozás alapjait.

Alexandra édesanyaként ha akarná, sem kerülhetné el a digitális világ vívmányait, hiszen kislányai generációja számára gyerekjáték az okostelefonok, tabletek és a különböző applikációk használata, és most világossá vált számára, hogy a robotok hamarosan a mindennapjaink részévé válhatnak.

„A lányaim már a digitális világ szakértői. A kisebbik ujjlenyomatait többször felfedeztem a tévé képernyőjén: megszokta, hogy minden érintéssel működik, és nem értette, a tévé miért nem reagál a koppintásaira. Biztos, hogy nemsokára természetes lesz nekik az is, ami nekem ma még csak futurisztikus és jópofa élmény. Nem vagyok ellene, hogy még jobban elmélyedjenek ebben a világban, amíg ez nem megy a társas kapcsolatok rovására.”