Főoldal A világ Belföld Sportberuházások és kórházfelújítások pörgetik az építőipart

Sportberuházások és kórházfelújítások pörgetik az építőipart

Tavaly is a kormányzati beruházások és az EU-s támogatások jelentették az építőipari bővülés legfőbb forrását. 2015 decemberében már 8,1 százalékos volumennövekedést mért a KSH. Ennek is köszönhető, hogy hazánk egyik legnagyobb biztonságizár- és ajtóforgalmazó cége, az ASSA ABLOY Hungary a 3 százalékos piaci bővülést meghaladva 6 százalékos növekedésével közel 700 milliósra emelte árbevételét. A CSOK hatására meginduló beruházások pedig akár kétszámjegyű növekedést is eredményezhetnek 2016-ban.

A lakossági piac kivételével 2015-ben már az építőipar minden területén jelentős beruházások indultak meg, melynek eredményeként a válság óta a legerősebb év áll a szektor mögött: 2014-hez képest 3 százalékos piaci bővülést mutattak a KSH adatai. „A növekedés motorját a sportlétesítmény-építések és kórház-rekonstrukciók jelentették, de az előző évekkel ellentétben 2015-ben már az ipari beruházások is jelentős szerephez jutottak a bővülésben” – mondta Ónody Csaba, az ASSA ABLOY Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Erdi_referencia_haz-ytonghu

Fotó: ytong.hu

A nagyobb fejlesztések között volt a Diehl repülőgép-alkatrészgyár második gyártócsarnokának megépítése, ahol a tűzgátló ajtók szállításáért az ASSA ABLOY Hungary felelt, a Michelin váci logisztikai központjának új csarnokát pedig tűzgátló ipari kapukkal látták el. Ide kapcsolódik, hogy a 2014-ben elfogadott új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) következtében átláthatóbbá és kontrollálhatóbbá váltak a tűzmegelőzési és tűzgátló rendszerek kiépítésének feltételei, és a minősítési rendszer is egységesült, ami a piac tisztulását is magával hozta 2015-ben.

A munkaerőpiac ugyanakkor nem volt felkészülve az építőipar bővülése által generált szívóhatásra, számos szakemberből jelenleg is hiány van. „A kivitelezői oldalon is érezhető munkaerőhiány a gyártók számára is plusz terhet jelent, mivel jóval több szakmai támogatást várnak el tőlünk” – tette hozzá Ónody Csaba.

CSOK és Airbnb

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) hatása már szintén érezhető, hiszen az előző évek tendenciáival ellentétben számos lakossági beruházás és új ingatlan építése indult meg az év elején. „Ez az építőipari cégek számára is új lehetőségeket teremt: bízunk benne, hogy 2016-ra már kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk” – mondta az ASSA ABLOY Hungary Kft. vezetője.

A szakember hozzátette, ezenfelül a belföldi turizmus bővülése és az új típusú szállásadók megjelenése is pozitívan hat az építőipar teljesítményére. Ma már a hagyományos szállodai projektek mellett az Airbnb típusú szálláskiadások is számos ingatlanberuházási projektet generálnak, melyek során a legfontosabb szempont az energiatakarékos, minél költséghatékonyabb fűtési vagy épp biztonságtechnikai rendszer kialakítása a szállóvendégeknek szánt lakásban. A szállásadók olyan beléptető megoldást keresnek, amely teljes mértékig emberi erőforrás nélkül, minimális költség mellett tudja kezelni a pár naponta cserélődő vendégkört. „A mobileszközök elterjedése a biztonságtechnikai megoldások kapcsán meghatározóvá vált, ma már az is megoldható, hogy valaki a mobiltelefonjával nyissa ki otthona bejárati ajtaját, s korszerű beléptető rendszereink révén ugyanezt tudjuk biztosítani egy korszerű szállodában is” – mondta az ASSA ABLOY Hungary ügyvezetője.

Előző cikkAz influenzajárvány küszöbén
Következő cikkVadonatúj versenyformátummal nyitja a 2016-os idényt a Red Bull Air Race