Főoldal Sport Vadonatúj versenyformátummal nyitja a 2016-os idényt a Red Bull Air Race

Vadonatúj versenyformátummal nyitja a 2016-os idényt a Red Bull Air Race

Egy hónap múlva megkezdődik a 2016-os Red Bull Air Race világbajnokság: a szezonnyitó futamon, Abu Dzabiban már az új szabályok szerint rajtolnak a versenyzők. A 2015-ös versenyformátumhoz képest idén nagyobb hangsúlyt fektetnek az időre, a pilóták manőverezési képességeire, illetve a csapatok háttérmunkájára.

A döntő futam szerkezete alapvetően változatlan marad: a 14-es futamban a pilóták fej-fej melletti párbajban küzdenek meg, az indulási sorrendet az időmérő dönti el. A döntőbe a hét párbaj győztese és a leggyorsabb párbaj vesztese jut be.

Az újítás a párok újraosztásában mutatkozik meg: a nyolcas döntőben a pilóták mellé elődöntős idejük alapján osztanak párt. A 14-es elődöntő leggyorsabb versenyzője a nyolcadik leggyorsabb ellen indul, a második leggyorsabb a hetedik ellen és így tovább. Minden párbaj győztese továbbjut a mindent eldöntő négyes futamba.

red-bull-airrace-abu_dzabi

További változás, hogy azokban a ritka esetben, amikor egyik pilóta sem repül érvényes időt, egyikük sem jut tovább a következő körbe. Ez esetben a párbajok második leggyorsabb vesztese jut tovább helyettük.

„Folyamatosan felülvizsgáljuk a szabályokat és a verseny formátumát. Arra törekszünk, hogy kiegyensúlyozzuk és méltányosabbá tegyük versenyt. Volt két forgatókönyv 2015-ben, amelyeknél ugyanaz volt a párosítás a 14-es és a nyolcas fordulókban, ezért úgy döntöttünk, hogy idén megváltoztatjuk a nyolcas elődöntő párosítását. Ezáltal a 14-es forduló ideje közvetlenül befolyásolja azt, hogy kivel párbajozik az adott pilóta a következő menetben” – magyarázta Jim DiMatteo, versenyigazgató. „Mindannyian úgy érezzük, hogy az új formátum helyszíntől függetlenül igazságosabb és végső soron még izgalmasabb versenyt eredményez majd”

“Meggyőződésem, hogy az új szabályok miatt a verseny még kiegyensúlyozottabb lesz, hiszen így tétje van a 14-es fordulónak is” – mondta az osztrák Hannes Arch, aki az elmúlt öt évad alatt minden szezonban dobogós lett, beleértve a 2008-as bajnokságot. Arch és a többi pilóta március 11-12-én rajtol a 2016-os szezon első versenyhétvégéjén, Abu-Dzabiban.
TIPP: A Red Bull Air Race Világbajnokság 2016-os szezonjának versenyeire a jegyek már kaphatóak. A jegyvásárlással kapcsolatos és egyéb további információkért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra!

 

 

 

2016-os versenynaptár:

  1. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek                  (március 11-12.)
  2. Spielberg, Ausztria                                           (április 23-24.)
  3. Csiba, Japán                                                    (június 4-5.)
  4. Budapest, Magyarország                                   (július 16-17.)
  5. Ascot, Anglia                                                    (augusztus 13-14.)
  6. Lausitzring, Németország                                  (szeptember 3-4.)
  7. Indianapolis, Egyesült Államok (Indiana)              (október 1-2.)
  8. Las Vegas, Egyesült Államok (Nevada)                 (október 15-16.)