Főoldal Szabadidő Utazás Stájerország 2015: legjobb útvonalak és programok

Stájerország 2015: legjobb útvonalak és programok

Ausztria zöld szívében programok széles választékából válogathatunk, miközben ismert és ismeretlen dolgok sokaságát fedezhetjük fel.

Két új útvonalon is felfedezhetjük Stájerországot

Fedezze fel Stájerországot! Ez Stájerország idei mottója, amely arra buzdítja az érdeklődőket, hogy ismerjék meg testközelből Ausztria zöld szívének változatos tájegységeit és sokszínű turisztikai kínálatát. A régiók legszebb látnivalóit különleges felfedezőtúrák alkalmával ismerhetjük meg, ezek között találunk olyanokat is, amelyek az egész tartományon át kalauzolják a lelkes túrázókat és kerékpárosokat.

A Gleccsertől a borig túraútvonal és a Stájer borvidék kerékpártúra két új felfedezőtúra, amelyeket kifejezetten úgy alakították ki, hogy a résztvevők a lehető legszélesebb bepillantást nyerjék Stájerország gazdag kínálatába. Itt nem csak a túrázásról vagy a kerékpározásról van szó, nem csupán a szintkülönbségekről és a megtett kilométerekről, hanem a természeti látnivalókról, a kulturális kincsekről, a kulináris finomságokról és azokról az emberekről, akikkel az utunk során találkozunk.

National_Geographic_Wanderweg©andy-kechenmeister.com

A gleccsertől a borig túraútvonal

33 szakasz/552 km az északi útvonalon
23 szakasz/403 km a déli útvonalon

A túráról

Úgy tartja a mondás, hogy egy vidéket legjobban túrázás közben lehet megismerni. Ezen a túrán testközelből fedezhetjük fel Stájerország természeti és kulturális kincseit, kulináris finomságait. A kínálat a Dachstein, a Gesäuse és a Hochschwab-hegységtől az olyan kulturális látnivalókig terjed, mint az admonti apátság vagy a világörökséghez tartozó Semmering-vasút. Emellett számtalan Natura 2000 természetvédelmi terület, pihentető feltöltődést kínáló termálfürdő és ínyencfalatok sokaságát kínáló vendéglátóhely is található a túraútvonal mentén. A Dachstein-gleccsert a Stájerország déli és keleti tájain fekvő borvidékekkel összekötő felfedezőtúra egy északi és egy déli útvonalon át is bejárható. Az első részt, amely három szakaszból áll, 2015 júniusában nyitják meg. Évközben pedig további 5-6 szakasszal bővül majd a kínálat. A teljes felfedezőtúra 2016 őszétől várja majd az érdeklődőket. A különleges élménytúra kizárólag meglévő és jelzéssel ellátott túraútvonalak mentén vezet majd.

Dachstein ©Gery-Wolf

Az üdülési ajánlatok minden esetben tartalmazzák a szállást és a kiindulópontra történő visszaszállítást, de akár csomagszállítás is igényelhető.

Stájer borvidék kerékpártúra

8 szakasz/399 km, bárhol bekapcsolódhatunk ebbe a körtúrába

Fedezze fel Stájerország legszebb tájegységeit kerékpárral: mintegy 400 kilométer és 8 szakasz csábít arra, hogy két keréken fedezzük fel Stájerország déli és keleti tájait, az ott élő embereket, a kulináris különlegességeket, a szőlőskerteket és gyümölcsösöket, a szántóföldeket és ártéri erdőket, a Pöllaui-völgy Natúrparkot, a termál- és wellnesshoteleket, az olyan történelmi kisvárosokat, mint Hartberg, Bad Radkersburg, Deutschlandsberg vagy Graz. Útközben kulturális látnivalók sokasága, várak, kastélyok és zarándoktemplomok, történelmi és kortárs építészeti alkotások várnak felfedezésre.

MTB ©Harald Steiner

A meglévő és jelzett, tartományi és körzeti kerékpárutakon vezető körtúrát 2015 júniusában nyitják meg a nagyközönség előtt.

Bor+: a kerékpártúra egyik kiemelt témája természetesen maga a borvidék és a borkínálat, de más kulináris termékek és témák is megismerhetőek. Keleten Bor és alma, a termálvidéken Bor és termálvíz, délen pedig Bor és tökmagolaj, valamint Bor és kultúra mottóval tehetünk izgalmas és tartalmas kirándulást.

A Dachstein mítosza: túrázás az UNESCO világörökség nyomában

2996 méteres tengerszint feletti magasságával a Dachstein az Északi-Mészkőalpok második legmagasabb hegycsúcsa, gleccsere az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama. Ez a nagyszerű hegység mindig is érdekelte és elvarázsolta az embereket.

Schladming Dachstein ©Ikarus

A Dachstein környékén zord sziklák, zöldellő alpesi rétek, csipkés hegyormok, sziklatornyok és hatalmas sziklafalak, gleccserjég, hatalmas mészkőtömbök és magányos fennsíkok, őserdők és kilátópontok, titokzatos karsztforrások és tükröződő hegyi tavak jellemzik a táj képét. Számos jelentős ember hagyta már hátra nyomait a Dachstein közelében: festők és írók, kutatók, hegymászók, sziklamászók és barlangászok, hegyi emberek és kézművesek. A Ramsau am Dachsteinból induló háromnapos túrázás alkalmával a vidék legszebb pontjait fedezhetik fel a résztvevők, akik az éjszakát két alkalommal is egy hegyi menedékházban töltik a Dachsteinon.

Schladming-Dachstein

TIPP: Az ajánlatcsomag 2015. május 22-től október 18-ig érvényes és összesen 4 éjszakára már 227 eurótól foglalható.
www.ramsau.com

A Grüner See: Ausztria legszebb helye

A hollywoodi filmekből ismert Ashton Kutcher egy 2014 szeptemberében tartott National Geographic fotóversenyre a közösségi hálóra feltöltött fotót a Grüner See-ről így kommentált: „real life Atlantis”.

Grüner See ©Harry Schiffer

Az érdeklődés már ekkor jelentős mértékben megnőtt a smaragdzöld tó iránt, amelyet nem sokkal később egy októberi tévéműsorban Ausztria legszebb helyének is megválasztottak. Így lett az egykori titkos tippnek számító magas-stájerországi tóból egy csapásra kedvelt kirándulóhely és fotómotívum.

Grüner See ©Tomm Lamm

A tó nevét kristálytiszta vizéről kapta, amely a fénytörésnek köszönhetően smaragdzölden ragyog. A tó tavasszal mutatja legszebb arcát, amikor a hóolvadást követően a völgy megtelik vízzel. Ilyenkor a padok, táblák és túraútvonalak is „víz alá” kerülnek. Ez a szokatlan tómeder és a csaknem 50 méteres víz alatti látótávolság a világ minden tájáról vonzza a búvárokat. A Hochschwab lábánál emellett csodás piknikező helyek várják a túrázókat is.

További információ: www.hochsteiermark.at

Kirándulás a lipicai ménesek hazájában, Piberben

A Bécsben működő Spanyol Lovasiskola idén ünnepli fennállásának 450 évfordulóját. A lipicai lovakat azonban nemcsak Bécsben csodálhatjuk meg, hanem ott is, ahol „óvodába” járnak. A Nyugat-Stájerországban fekvő Piberben található az a lipicai ménes, ahol a Spanyol Lovasiskola hófehér sztárjait tenyésztik. A Piberben tett látogatás és az idegenvezetés alkalmával mindent megtudhatunk ezekről a csodálatos állatokról. Egészen közelről ismerkedhetünk meg a fiatal csődörökkel a ménes közelében található alpesi legelőn.

Az egy és három év közötti fiatal csődörök közül ugyanis mintegy ötven példány minden évben 1500 méteres magasságban tölti a nyári hónapokat, hogy trenírozzák a szalagokat és ízületeket, valamint megszerezzék a kellő lépésbiztonságot. 2015. június elejétől szeptember 10-ig a látogatóknak minden nap lehetőségük nyílik, hogy saját járművükkel felhajtsanak a Stubalpe-ra, ahol a lipicai ménes egy tapasztalt alkalmazottjával tett túrázás közben mindent megtudhatnak a lipicai lovak tenyésztéséről. A kirándulás nagyszerűen kombinálható egy piknikkel az alpesi legelőn.

További információ: www.piber.com

Tavaszi piknik Ausztria zöld szívében

Az ember mindig is megosztotta ételét másokkal. A szabadban közösen elfogyasztott finomságok, a megtervezett szabadtéri étkezés komoly múltra és hagyományokra tekint vissza, amelyek egészen az antik korból eredeztethetőek. A piknik rituáléja a középkori vadászatokból és a reneszánsz kor nagyszabású ünnepségeiből fejlődött ki. A viktoriánus kor óta pedig a piknik a hétköznapokból való kiszakadás szinonimájává vált.

Tuchmoar ©Raffalt.com

Stájerország a közös étkezés ezen régi hagyományát karolja fel újra és kínál a vendégeknek szervezett piknikeket vagy finomságokkal teli piknikkosarakat, és a legszebb piknikező helyek listáját. A tartomány valamennyi régiójában összesen 91 lehetőség kínálkozik arra, hogy a szabadban étkezzünk. A szőlőskertben vagy az alpesi legelőn, vespával vagy lovas kocsival, csónakkal vagy oldtimerrel, túrázás vagy kerékpározás közben, városi üdülés vagy wellness-kikapcsolódás kiegészítéseként: a piknikezés Stájerországban minden esetben feledhetetlen élmény.

Egy ilyen piknik talán tavasszal a leghangulatosabb, amikor minden zöldell és virágzik. Ez az évszak Stájerországban igazán különleges ünnep az érzékeknek. Élvezhetjük az első meleg napsugarakat, ismét kimehetünk a természetbe és örömünket lelhetjük benne. Stájerországban a tavasz az almafák virágzásával kezdődik áprilisban, és az orgona, a szőlő és a nárcisz virágzásán át egészen a havasi vadrózsa júniusi virágzásáig tart.

60 éves a Dél-stájer Borút

A borutak ősanyja – így hívják a stájerek a Dél-stájer Borutat, amely 1955-ben az első tematikus borútként látta meg a napvilágot. Akkoriban ez egy mélyszegénységben lévő régió volt a vasfüggöny közelében, az akkori Jugoszlávia határán. Ma egy virágzó tájegységről beszélhetünk, amelyet különleges építészeti remekműveknek számító modern borászatok és hagyományőrző borkimérések jellemeznek. Akkoriban és ma is: egy leírhatatlanul szép (bor-)vidék, amely párját ritkítja.

Murtal ©TVB Murau Kreischberg

1955-ben Dél-Stájerországban létrehoztak egy 2,5 kilométer hosszú útszakaszt. Az 1955 októberében tartott ünnepélyes megnyitó alkalmával elsősorban a gazdasági jelentőség állt a középpontban. Akkoriban még nem tudhatták, hogy ez a kezdeményezés az elkövetkező hatvan évben az ínyencek kedvelt üdülőhelyévé teszi a régiót. 2015-ben a 21 kilométer hosszú borút mentén 100 borászat található, amelyből 82-nél borkimérés is működik, 27 étterem és fogadó, valamint 2100 vendégágy várja az idelátogatókat. Valóságos földi paradicsom az üdülővendégeknek, ínyenceknek és pihenésre vágyóknak. 2015 márciusától az év végéig az egész régió a jubileumot ünnepli, ennek alkalmából különféle aktivitások és rendezvények várják a látogatókat Ausztria legrégebbi borútján.

Bővebb információ: www.suedsteirischeweinstrasse.at

Offline üdülés a családdal

A szórakozáshoz és játékhoz egyre több gyermeknek van szüksége egy technika eszközre. Már a hároméves gyermekek játszanak a Nintendoval, iPoddal vagy mobiltelefonnal, és mindeközben elfelejtenek a fantáziájukra hagyatkozni és megerőltetni a fejüket egy kicsit a játékhoz. A természettel, állatokkal és növényekkel való eredeti bánásmód és az emberek közötti kommunikáció egyre inkább a háttérbe szorul. Három stájer szálláshely ezért most olyan ajánlatcsomagokat dolgozott ki, amelyek izgalmas kalandprogramokat kínálnak a gyermekeknek, mégpedig „vidám kikapcsolódás iPod nélkül” mottóval.

A szálláshelyek jellemzői
•  nincs internetkapcsolat a szobában vagy a közös helyiségekben
•  nincs tévé a szobában, vagy az akciós hét idejére deaktiválják a készüléket
•  nincs rádió a szobában, vagy az akciós hét idejére deaktiválják a készüléket
•  nincs ébresztő a szobában
•  nincs telefon a szobában, vagy az akciós hét idejére deaktiválják a készüléket
• a gyermekeknek a bejelentkezéskor le kell adniuk valamennyi elektromos készüléküket (Nintendo, mobiltelefon, iPod) a recepción, amiért cserébe könyveket és társasjátékokat kapnak
• játéksarok és több órás gyermekprogramok a szabadban: „Irány a természet”, „Hogyan bánjunk az állatokkal”…

A kanapén történő heverészés helyett a gyermekek a természetben töltik az idejüket. A programok között szerepel például játék az erdei tekepályán és törpeház építése, gombakeresés, természetes anyagokkal történő barkácsolás vagy tutaj építése farönkökből. Emellett túrázások, lovaglás, állatok etetése és simogatása is szerepel a kínálatban. Esténként pedig társasjátékok és könyvek gondoskodnak a szórakozásról televízió és iPad helyett.

Bővebben: www.familienurlaub-steiermark.at/de/angebote/offline-urlaub

Rendezvények

 

Osztrák Forma–1 Nagydíj Spielberg

Az Osztrák Forma–1 Nagydíj 2015-ben is Spielbergben vendégeskedik. A királykategória sikeres visszatérésére már az elmúlt évben sor került. 2014-ben több mint 200 000 lelkes szurkoló látogatott ki a futamokra. Az osztrák vendégszeretet és a motorsport királykategóriájának eme sajátos kombinációját idén június 18. és 21. között élvezhetik a vendégek.

Red Bull Ring ©Philip Platzer

További információ: www.projekt-spielberg.at

Nárciszfesztivál 2015

2015. május 24. és 31. között tartják Ausztria legnagyobb virágfesztiválját

Az Ausseerland-Salzkammergut régióban minden tavasszal vadon termő nárciszok borítják a réteket és mezőket. A különlegesen szép virágok egyetlen hatalmas, illatozó virágtengerré varázsolják a Dachstein, a Loser és a Totes Gebirge között elterülő, hegyeiről és tavairól ismert idilli vidéket. A nárciszvirágzás alkalmából immár 50 éve rendezik meg ezt a különleges virágfesztivált, amely 25 000 látogatójával Ausztria legnagyobb virágkarneváljának számít. A fesztivál csúcspontja minden évben a vasárnap megrendezésre kerülő virágkarnevál Bad Aussee-ben, amelynek keretén belül a fantasztikusan szép és kreatív virágszobrok a Grundlsee-n úszva is megcsodálhatóak. Átlagban mintegy 300 000 nárciszvirágot használnak fel egy virágszobor elkészítéséhez és összesen 3000 önkéntes vesz részt a virágszobrok építésében.

A városközpontban kiállított virágszobrok mellett népzenei fellépők, különféle népszokások és kézműves alkotások gondoskodnak a tartalmas és szórakoztató időtöltésről.

Bővebben: www.narzissenfest.at  vagy  www.ausseerland.at