Főoldal Kultúra Film A Minden, mindenhol, mindenkor volt a hollywoodi színészcéh díjátadójának abszolút nyertese

A Minden, mindenhol, mindenkor volt a hollywoodi színészcéh díjátadójának abszolút nyertese

Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor az amerikai televíziós és filmszínészek céhének (SAG-AFTRA) díjátadóján – írta a BBC hírportálja hétfőn.

A multiverzumban játszódó kalandfilm elnyerte a színészcéh fődíját, és több sztárja külön-külön is elismerésben részesült. Michelle Yeoh a legjobb színésznő lett, megelőzve a nagy esélyesnek tartott Cate Blanchettet.

„Ez nemcsak nekem szól, hanem minden hozzám hasonló kinézetű kislánynak” – mondta Yeoh érzelmes köszönőbeszédében. „Köszönöm, hogy helyet adtatok az asztalnál, mert sokunknak szükségünk van erre, hiszen azt akarjuk, hogy lássanak és halljanak minket. Ma este megmutattátok, hogy ez lehetséges” – tette hozzá.

Színésztársa, Ke Huy Quan lett a legjobb férfi mellékszereplő kategória első ázsiai győztese, míg Jamie Lee Curtis meglepetésszerű győzelmet aratott a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A Minden, mindenhol, mindenkor egy mosodatulajdonos (Michelle Yeoh) életét követi nyomon, akinek a multiverzum különböző részeiben élő énjeiből kell erőt merítenie ahhoz, hogy megmentse a világot. Korábban egyetlen film sem nyert még négy díjat a SAG gáláján.

A színészcéh filmszínészi kategóriáiban egyetlen díjazott volt, aki nem a Minden, mindenhol, mindenkorban szerepelt: a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Brendan Fraser vihette haza A bálna című filmben nyújtott alakításáért. A televíziós mezőnyből Jessica Chastain (George & Tammy), Jason Bateman (Ozark), Sam Elliott (1883) és Jean Smart (Hacks – A pénz beszél) alakítása is díjat ért. A legjobb vígjáték-, illetve drámai sorozat díját az Abbott Általános Iskola és A fehér lótusz kapta.

A gálán Sally Field színésznő életműdíjat kapott a színészcéhtől. „Ebben a közel hatvan évben egyetlen nap sem volt, hogy ne éreztem volna csendes izgatottságot amiatt, hogy színésznek nevezhetem magam” – mondta a 76 éves, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő.

A színészcéh díjait a SAG-AFTRA színész érdekvédő szervezetbe tömörült tagság szavazza meg. A színészek alkotják az amerikai filmakadémia legnagyobb szavazóbázisát, ezért a SAG díjai jó előrejelzői az Oscar-díjaknak. A SAG fődíjas filmje gyakran – bár nem minden esetben – a legjobb film díját is elnyeri az Oscar-díjátadón.

A Minden, mindenhol, mindenkor egy másik gálán is jól szerepelt a hétvégén: szombaton az amerikai Producerek Céhének (PGA) díjátadóján nyerte el a fődíjat, ami szintén jó előrejelzője az Oscar-díjnak. Az idei Oscar-gálát március 12-én rendezik meg.

Forrás: MTI