Főoldal Életmód Gasztronómia Fieldmann FZG 1008 – költséghatékony faszenes kerti grillezés, prémium formában

[TESZT] Fieldmann FZG 1008 – költséghatékony faszenes kerti grillezés, prémium formában

Javában benne vagyunk a nyár sűrűjében, tombol a kánikula, és elkerülhetetlenül nyakunkon a kerti-baráti összejövetelek kivitelezése. Nem mintha kényszer szülné az alkalmat, de az tény, hogy a közösségi aktivitás egyik leginkább népszerű formája a nyári hónapokban a kerti grillezés mikéntje.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_001

Mint tudvalévő, számos alternatíva létezik a (kerti) grillsütés kapcsán. Korábban mutattuk be hasábjainkon a Catler nagyszerű példáját arra, hogy mennyire szimpla lehet – akár a konyhában is – az egészséges, tápanyag- és vitamindús ételek elkészítése egyszerűen, időhatékonyan. Igaz, a Catler modellje a kompakt grill kategóriát erősíti, ami ugyebár nem egyenlő a klasszikusan hagyományos irányokkal. Konkrétan a faszenes tüzelésű megoldásokra gondolunk pillanatnyilag.

Gázgrill, vagy faszén? Nyilván örök kérdés, de személyes tapasztalataink alapján egyértelműen inkább az utóbbi. Ugyanis a faszenes sütésnek megvan a maga sajátos kiváltsága, rituáléja, igaz, a gázos verzióval nyilván jelentős időkieséstől óvhatjuk meg magunkat. Ugyanakkor a grillezés a szabadidő hatékony eltöltéséről szól, úgyhogy ha belecsúszunk akár egy napos intervallumba a sütés-főzés, no és persze velejáró sörözés végett, egy pillanatig sem szabad sajnálnunk, vagy úgy éreznünk, elvesztegettük időnket.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_004

Gyorsan döntöttünk: bemutatjuk a Fieldmann luxuskategóriás faszenes kerti grilljét. S hogy miért e termékre esett a választásunk? Egyértelműen a tudás, opciók, valamint ár-érték arány voltak a fő szempontok, no és persze az, hogy relatíve nagy kapacitású tűztérrel bír.

Gigászi és jelentős súlyú dobozban érkezett a Fieldmann FZG 1008. Ez máris arra engedett következtetni, hogy nem holmi vékony alumínium-utánzatú anyaghasználatot alkalmazott a gyártó, hanem igenis „van anyag” a szettben.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_007Nem állítjuk, hogy egyszerű folyamat a Fieldmann FZG 1008 összeszerelése. Ha azt nem is vesszük hozzá, hogy egy délelőtt – úgy reggel 8-tól déli 12-ig – elment a folyamat gyakorlásával, az mindenképp lényeges, hogy a mellékelt útmutató alapján vajmi kevés hatékonyságot lehet produkálni a nem igazán egyértelmű ábrák, részletek miatt. Pluszban a mellékelt csavarok mennyisége sem volt megfelelő, a házi készletből kellett kipótolni, természetesen úgy, hogy mindent több ízben ellenőriztünk, hogy bizonyára jó helyre került-e.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_009Tény, hogy az összerakás után egy kifejezetten masszív, robosztus, egytengelyes, tehát kerekeken mozgatható faszenes kerti grillt kaptunk a Fieldmann FZG 1008 személyében. Ami talán a leglényegesebb, az a 61×45.5 centiméteres tűztér, dupla krómozott grillrácsokkal (grillező felület: 55.6×41.5 centiméter) melyek magassága a mellékelt kurblival, vagy ha nagyon szakszerűen akarunk fogalmazni: forgatókarral állítható viszonylag tág skálán.

A fedél felhajtásával automatikusan két szintesre bővül a tűztér kapacitása, ugyanis optimális megoldásként felülre is került egy 53.5×24 centiméteres grillrács-felület. Itt alapvetően zöldségféléket érdemes párolni, az ízek mennyeien érnek össze az alsó rácsokra elhelyezett húsokkal. Persze mindez nem törvényszerű, a nyersanyagok elrendezését ki-ki a maga ízlése szerint oldja meg a használat során.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_003

Kiváló, 78 centiméteres grillezési magasságot biztosít a Fieldmann FZG 1008, így teljes mértékben komfortos a használat szinte bármely testmagassághoz társítva. Fontos ez, hiszen a családi-baráti összejövetelek révén így akárki megcsillogtatja sütési tudományát, s a feljebb már említett sörözésre is gondoltak a tervezők: a szemközti bal láb fölé sörnyitó került integrálásra a könnyedebb, még inkább felszabadultabb használat jegyében.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_008

Fontos a grillezésnél a megadott sütési hőfok. Ehhez nyújt hathatós segítséget a fedőlapba szerelt hőmérő, amely kisebb-nagyobb pozicionálás (elforgatás) után máris tette a dolgát az első használatba vételnél. A műszer érzékelője ugyan benyúlik a sütőtérbe, de abszolút nem zavaróan, a mérés pontossága is jó, felnyitásnál értelemszerűen majd’ minden esetben alapállásba került a mutató.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_010Átlagos mennyiségű faszénnel is beéri a Fieldmann FZG 1008, de azért biztos, ami biztos, minimum 1 zsáknyi tüzelőanyaggal induljunk neki a grillezésnek. A mennyiség egyértelműen annak függvénye, hogy mekkora mennyiséget óhajtunk kisütni a rendelkezésre álló hús- és zöldség alapanyagokból.

Praktikus szellőztetőrendszerrel is felvértezték a Fieldmann FZG 1008 modellt. Rostély-szerű nyílászárókkal találkozhatunk a váz két oldalán, valamint a fedőlapon is elhelyezésre került kettő. Grillezés közbeni kezelésük egyszerű, hőálló burkolattal vonták be a csappantyúkat, tehát szabad kézzel is nyitható-zárható mindegyik szellőztető, jelentősen befolyásolva a faszén parázslási periódusait, az elkészítendő étel kisülésének időtartamát.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_012

Vigyázzunk ugyanakkor arra, hogy sütés közben módjával érintsük meg a burkolatokat, hiszen jelentősen átforrósodhat a használat folyamatában. Szerencsére a helyváltoztatást biztosító tolókarra, a fedőlap fogantyújára, a faszén-betöltő nyílás zárókarjára (annak burkolatára), valamint a jobb felső szélen elhelyezkedő rakodórácsra ez nem, vagy csak nagyon visszafogottan vonatkozik.

fieldmann_fzg_1008_faszenes_kerti_grill_teszt_napimagazin_013

Fieldmann FZG 1008 specifikációk

Tűztér mérete: 61 x 45.5 cm

Grillező felület: 55.6 x 41.5 cm

Grillezési magasság: 78 cm

Grillrács: 27.8 x 41.5 x 0.8 cm (2 darab krómozott)

Melegíto rács: 53.5 x 24 cm (krómozott)

Még több fotó: Napimagazin.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS