Főoldal Életmód Wellness, fitness Nike Air Pegasus+ 30 – fussunk ebben a cipőben akár egy...

[TESZT] Nike Air Pegasus+ 30 – fussunk ebben a cipőben akár egy teljes maratont!

Szó se róla, valóban futásra termett. Ízig-vérig kielégíti korunk futóinak messzemenő igényeit – gondoltuk már akkor, amikor a Nike Air Pegasus+ 29-es szériájának téliesített, hó- és esőálló modelljét (Shield) mutattuk be olvasóinknak teszt formájában.

nike_air_pegasus_30_001

Idén érkezett a frissítés, viszonylagos külső, masszív belső megújulással. S persze kifejezetten futásra tervezve, úgy, hogy akár egy teljes maratont is gond nélkül lefuthatunk segítségével. Nekünk sikerült, igaz, félmaratont teljesítettünk váltóban: az Air Pegasus+ 30 közbenjárásával gyermekjátéknak tűnt a táv leküzdése, mindenféle negatív utózönge, mint például gyötrő izomláz, netán ízületi fájdalmak. Semmi, csak a puszta erőnlét, tulajdonképpen már másnap teljesítettünk volna újabb 5-6 kilométert.

Mindezek után vegyük szemügyre a cipőt, annak design-ját és kialakítását! A dobozból kicsomagolva rögtön látszik, hogy a tervezésnél kiemelt hangsúlyt fektettek az összhatás komplex mivoltára, ugyanis a tesztelt modell több színnel – sötétkék, piros, rózsaszín – és azok árnyalatival játszik, ízlésesen, ám mégis figyelemfelkeltően. A kiemelt megközelítésű, sötét tónusú orr rész ismételten a már jól bevált, Jay Meschter által megálmodott Flywire alapokból építkezik, a kiképzés rendkívül szellős, légáteresztő, és nem utolsó sorban pillekönnyű. Persze az Air Pegasus+ 30-nál nem ez az összetevő lesz, amely miatt ténylegesen minimális súlyt kap a cipő, a talp kap ismételten ebben kulcsszerepet.

nike_air_pegasus_30_004  nike_air_pegasus_30_003

A nyelv is Flywire technológiára alapoz, ennek megfelelően a rendkívüli flexibilitás mellett kellemes légáteresztéssel, továbbá a szintén Nike által szabadalmaztatott Dri-Fit megoldásokra emlékeztető izzadság-elpárologtatásban is remek; csakúgy, mint maga az orr rész. A nyelvre került a minden felesleges sallangot nélkülöző Nike logó felirattal egyetemben, mely kicsit megbújva azért, de figyelmezteti az éles szeműeket a típusra utalva.

Míg a felső kiképzés jelentős eltéréseket mutat az Air Pegasus+ 29-cel szemben, addig az oldalsó, piros színt kapott rész hasonló elemeket vonultat fel. A jelenleg futó modellválasztéknál, vagy akár a korábbiaknál is (Free Run+ 3, Vomero+ 8) már alkalmazásra került hasonló megoldás, itt szintén lyukacsos, szellőzést biztosító anyaghasználatot látunk, ráadásul kettő rétegben: a hálós rész alatt lévő réteg maga a cipő oldalkialakításának anyaga, ez érintkezik közvetlenül a lábfejjel, s a komfort mellett segít a kipárolgások optimális elvezetésében.

A sarokrész önmagában véve kemény, stabilitást biztosít a bokának, illetve a saroknak. A jól irányzott levegőztetésért itt is a Flywire bevonat felel, igaz, itt a szövés ritkább, mint az orr kialakításánál. A keresztvarrás igényes, egyenesen fut, szimmetrikus a rá merőlegesen épített talprész felső vonalvezetésével.

nike_air_pegasus_30_007

Egy jó futócipő egyik, ha nem a leglényegesebb része a talp, illetve annak anyaga, kialakítása. Hasonlóan az előd Air Pegasus+ 29-hez, jelen esetben is az EVA habosított gumialapú anyagot alkalmazzák, ezáltal magas szintű hajlékonyságot és rugalmasságot biztosítva a felhasználóknak. A talp teljes mértékben követi a lábfej által felvett pozíciókat, simul ahhoz, és megfelelő zoknival kombinálva teljes egységet alkot a szintén habosított, leheletvékony talpbetéttel. A hátsó rész tulajdonképpen két szintből alakul ki, ez alapvetően a rugalmas sarokra érkezést garantálja, olyannyira megfelelő elrugaszkodást képezve, hogy megfelelő tempónál olyan érzése lehet a futónak, mintha kipárnázott útburkolaton lépkedne. Ebből kifolyólag az Air Pegasus+ 30 futószőnyegen alkalmazva kicsivel több erőkifejtést jelentő futást eredményez, viszont az is tény, hogy koncentráltabb hatás érhető el, például, ha szálkásítani szeretnénk – ebben az esetben vegyük figyelembe viszont a procedúra megerőltetőbb hatását.

Természetesen az sem mindegy, hogy a futásra kiválasztott cipő mennyire áll ellen a külső behatásoknak, az időjárás viszontagságainak, egyszóval: mennyire strapabíró. Eddigi közel 100 kilométernyi futás után bátran állíthatjuk, hogy a felső kiképzés mellett a talp alsó, tehát aszfalttal/talajjal érintkező felülete szinte olyan, mint újkorában volt, a csúszásgátló recézések majdnem gyári állapotúak, egyedül a első-közép tájékon, az orr résszel egyvonalban lévő részen érzékelhető hozzávetőlegesen 2-3% kopás. Tehát igencsak valószínűsíthető, hogy a Nike Air Pegasus+ 30 sok-sok boldog együtt töltött órát és lefutott kilométert fog biztosítani mindenkinek, aki ezt a tökéletesre hangolt cipőt választja kedvenc szabadidős, vagy akár sportszerűen űzött tevékenységéhez.

nike_air_pegasus_30_002

Mindent összevetve: a Nike ismét tökéleteset alkotott a futók számára az Air Pegasus+ 30 tekintetében, egy olyan cipőt, ami éppúgy megfelel a napi szintű magas számban lefutott kilométerek áthidalására, mint a folyamatos igénybevételt jelentő sportolással járó feladatok leküzdésére. Mindezt kedvező ár-érték aránnyal kombinálva, hosszú távra biztosított tartóssággal, s nem utolsó sorban divatos, lendületes, hamar megkedvelhető külsővel.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston Technology, Livekodok.com, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, MSI