Főoldal Életmód Wellness, fitness Nike Free 5.0 – a tradíció folytatódik: fussunk, szabadon!

[TESZT] Nike Free 5.0 – a tradíció folytatódik: fussunk, szabadon!

nike_free_5_0_2014_001

Mezítlábas futás-érzet úgy, hogy lábunkon a cipő? Nem lehetetlen. Korábban, egészen pontosan jó kettő évvel ezelőtt mutattuk be az akkori 3-as verziójú futócipőt, a Free Run+ 3 modellt, mely kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett világszerte, így Magyarországon is. A száz százalékosan futásra fejlesztett és ergonomikus megoldásokkal operáló Free sorozat idén debütált legújabb ötödik szériájával, annak is hatodik verziójával – mi pedig nem kevés kilométeren át gyűrtük, teszteltük az újdonságot.

Első ránézésre is szembetűnnek a változások, nyilván a 3.0-hoz képest látszik inkább a kontraszt, de természetesen a 4.0 elemei is visszaköszönnek többé-kevésbé. A formavilág jóval letisztultabb lett, mint a korábbi modellek esetében, a talp szinte teljesen egyenes vonalvezetést kapott, az egységesség kizárólag a sarokrésznél törik meg, itt ugyanis egy bő 1 centiméteres szinteltéréssel találkozunk. A talpfelület oldalsó részletei máris hozzák a tagolt jelleget, kereken 10 cellát számlál a felosztás, míg egy domború 5.0 felirat díszeleg a sarkaknál.

Mint ahogyan a jelenlegi összes Free-szériánál (3.0, 4.0, 5.0), tesztalanyunknál is az újonnan fejlesztett hatszögletű talp-felosztás jellemző. Az apró hornyok egymástól függetlenül mozdulnak el futás közben, ezáltal biztosítva azt, hogy a cipő teljes mértékben felvegye a lábfej (jelen esetben a talp) formáját, ergonómiáját kiszolgálja, továbbá a terep egyenetlenségeit a lehető legmesszemenőbben simítsa és korrigálja. Ebből kifolyólag az új Nike Free 5.0 használatával a boka, a talp és a lábujj ízületek nem fáradnak több kilométer megtétele után sem, függetlenül attól, hogy puhább, képlékenyebb, vagy teljesen kemény felületű talajon végezzük a futást. A hexagonális redőzés összevetve a mélyebb oldalirányú bevágásokkal eddig sosem tapasztalt rugalmasságot biztosítanak a lábnak, a külső behatások eloszlása is egyenletesebb, ezáltal sem a boka, sem a lábszár nem fárad jelentős mértékben. A Free egyedi talpkialakítása továbbá egy masszív középső részt is hordoz, ez segíti a láb természetes helyzetének megtartását.

Az imént említettük a bokát, így nézzük a Free 5.0 sarok-kidolgozását: könnyed, légáteresztő hálós anyaghasználat garantálja az optimális levegőkeringetést, továbbá a talp itt lett leginkább megerősítve; itt található a legtöbb olyan pont, amely elnyeli a fölös plusz energiákat, ezzel is tehermentesítve a bokát és az inakat.

Egyértelműen a szabadság érzete, a könnyed hétköznapi felhasználás vezérelte a tervezőmérnököket akkor, amikor megalkották a Nike Flywire technológiáját. Jelenkorunk Nike futó- és globális sportcipői túlnyomó részben alkalmazzák ezt a megoldást, melynek lényege, hogy a cipők felsőrészének összetétele úgynevezett vectran rostokból áll – ezek az LCP (liquid crystal polymer – folyadékkristályos polimer) alapú szálak napjaink legkönnyebb, ám mégis igen erős és kitűnő ellenállóképességű műanyagából készülnek. Ha hozzávesszük azt, hogy az anyaghasználat során nem alkalmaznak varrást, így tökéletesen sima és pillekönnyű megoldást kapunk. Külön érdekesség, hogy a vectran-t a NASA is használja előszeretettel.

Tehát az orr-felsőrész a feljebb említett Flywire-t használja, tapintásra is érezhető a kétlakiság, hiszen egyszerre tűnik puhának és elasztikusnak, mellé pedig összhatást érzékelünk, stratégiailag meghatározottan elhelyezett vágásaival pedig garantált a dinamikus mozgáshoz szükséges rugalmasság. Az orr mellső traktusa leheletvékony gumi-jellegű borítást kapott, ez segít kivédeni az esetleges botlásokból adódó felületi sérüléseket (a Flywire hajlamos a bolyhosodásra többszöri kisebb kopások folyományaként), de ez a borítás végig fedi tulajdonképpen a cipő egész oldalvezetését. A Flywire technológiának köszönhetően a láb ujjak feletti része is tökéletesen levegőzik futás közben, a belülről párnázott hatású kialakítás pedig lágy jelenlétével teszi még komfortosabbá a futás folyamatát.

Erőteljesen tart a fűző rész is, itt öt fő álláson keresztül tudjuk szorosra, vagy lazábbra állítani a Free 5.0 lábfej tartását. Az oldalsó középrészek ventillációja szintén remekbeszabott, hasonló rendszer alapján funkcionálnak, mint a sarokrésznél; az átfűzés az alapszínektől elütő, ám mégis ízléses hurkokon történik. A nyelv vékony, flexibilis mivolta végett rásimul a lábfej sajkacsont által határolt felületére, különleges felosztása pedig a legjobb kényelemérzetet teszi lehetővé.

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy a Nike Free 5.0 kiválóan utánozza a láb természetes mechanizmusait, s a gyártónak sikerült ismét újraértelmezni a szabad futás fogalmát. Valóban: a Nike Free 5.0 remek alternatíva ahhoz, hogy tereptől függetlenül élvezzük a kompromisszumok nélküli futás szabadságát, redukált erőkifejtéssel és kiterjesztett állóképességgel karöltve. A Nike Free 5.0 2014-es verziója tehát ajánlható mindenkinek, aki fontosnak tartja az igényesen kivitelezett és megtervezett futást, s mindemellett ad lábai egészségére is. Mindazonáltal a Nike Free 5.0 tökéletesen használható bármely kül- és beltéri sporttevékenységnél is ahol a lábak fokozott igénybevételnek vannak kitéve, de akár hétköznapi utcai viselethez is bátran ajánljuk.

Facebook képgaléria: IDE kattintva

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston Technology, EpsonLivekodok.com, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, MSI