Főoldal Technológia Tech tesztek Panasonic VIERA TX-50AX800E – az Ultra HD kiváltságai

[TESZT] Panasonic VIERA TX-50AX800E – az Ultra HD kiváltságai

Bár egyelőre még nem kimondottan használható ki az UHD formátum, mégis egyre nagyobb a térhódítása minden olyan képalkotó eszköznek, amely támogatja az új irányvonalat. Ráadásul rögtön kettő alternatívánk is akad, ha Ultra HD-ban gondolkodunk, mégpedig a 4K, illetve 8K – előbbi 2160p felbontást, utóbbi 4320p felbontást garantál.

panasonic_viera_tx_50ax800e_004

Nos, a Panasonic VIERA TX-50AX800 televízió 4K képfolyamok megjelenítésére képes, 2000 Hz-es BLS IFC panellel szerelt termék, 50 col, azaz 126 centiméteres képátmérővel. A dobozolás gigantikus, abszolút kétemberes megoldásban kell gondolkodnunk a mozgatáshoz, kicsomagoláshoz és összeszereléshez is; az egész pakk több, mint 30 kilogrammot nyom – ebből körülbelül a fele tömeget a vaskosan súlyozott talp teszi ki.

panasonic_viera_tx_50ax800e_003A megjelenítő tokozása, illetve burkolata futurisztikusnak jellemezhető, minimális, alig 1 centiméter vastagságú kávával, rendkívül stílusos, krómozott keret-előtámasztékkal, melynek egyetlen hátránya a szélessége: kizárólag 1.2 méter, vagy annál szélesebb felületre (polc, állvány) optimális ráhelyezni a készüléket.

Hátoldali csatlakozókból nincsen hiány, ezek többsége a hátoldalon, illetve a bal oldalgerincen található. A mai igényeknek megfelelően rendelkezésünkre áll 4K-s 60/50p felbontású DisplayPort, 3 darab általános HDMI, illetve 1 db 4K 60/50p HDMI aljzat. Az összes elterjedt, illetve ismert mozgóképtömörítési formátumot ismeri az OS, ennek megfelelően az USB 2.0 szabványú portok – szám szerint 2 darab – rendelkezésre állnak, illetve egy, a gyorsabb adatátvitelt garantáló 3.0 verziójú USB is kínálja a sokoldalúság lehetőségét. Common Interface is található a Panasonic VIERA TX-50AX800E televízióhoz rendelve, ebből 2 aljzatot számlálunk, ugyanakkor természetesen a gyártó gondolt a régebbi, ám még mindig jelen lévő SCART és kompozit (RGB) csatlakoztatásra is. Digitális optikai hangkimenet áll rendelkezésre a kiterjesztettebb hangzás előállításához, 7.1 házimozi-erősítő csatlakoztatással; míg 3.5 milliméteres sztereó jackkel felvértezett fejhallgatók is párosíthatók a televízióval. A tesztmodell bővíthetősége – ha a kialakított SSD aljzatot nem vesszük figyelembe – akár 256 GB-ig bővíthető SD, SDXC kártyákkal. A készülék rendelkezik beépített digitális jelvevővel is, támogatja az iker HD tuneres kialakításokat, illetve az egykábeles jelrendszereket is. Mindezek mellett, ha nem műholdas beltérivel, vagy kábeltévés boksszal csatlakozunk, megoldható a hagyományos, analóg tuneres hangolás is.

panasonic_viera_tx_50ax800e_007

16:9 képarányú, 4K 2 GHz képfrissítésű BLS IFC panellel szerelték a Panasonic VIERA TX-50AX800E televíziót, 176 fokos minden irányból nagyszerűen érzékelhető betekintési szöggel. Az UHD felbontás natív 3840×2160 pixelt jelent gyakorlatban, a vizualitást pedig a beépített 4K Remaster Engine elnevezésű technológia fokozza. A panel válaszideje 2 ms, hardveres gyorsítással, emuláció mellőzve – szerencsére. Ebből adódóan nincsenek torzítások, elmosódások, hirtelen váltásoknál nincs „beégés” az előző képkockákkal, a színtér pedig ténylegesen kifinomult, stúdióminőséget hordoznak.

panasonic_viera_tx_50ax800e_005A Panasonic VIERA TX-50AX800E televízió rendelkezik 3D funkcióval is, ami manapság elmaradhatatlan kiegészítő. Az alkalmazott technológia aktív, tehát a renderelés összeszinkronizáltan, mindkét szem számára különböző képfolyamot jelenít meg a mellékelt aktv képzáró szemüvegeken keresztül. Mindehhez nagyszerű hátteret biztosít a 2 GHz-es képfrissítés – elvileg már 100 Hz is elegendő lehet a folyamatos mozgóképek megjelenítéséhez, de így garantált a szédülésmentes, élvezetes 3D televíziózás. Igaz, így is érhetik a felhasználót meglepetések mondjuk egy 50+ FPS rátájú animációs mozi megtekintésekor, szélsőségesebb tálalású jelenetek kapcsán, de ez benne van a pakliban: akár a mozivászon előtt, passzív megközelítésben is tapasztalható hasonlatos élményegyüttes. A 3D szemüvegek párosítása egyébként szimpla módon történik, mindössze a multifunkciós távirányítón kell kijelölni a 3D lehetőségét, illetve a szemüveg orr feletti részén az apró összepárosító gombot kapcsoljuk.

Mivel a panel hatalmas, ezért ne várjunk csodákat például az agyontömörített mp4 és avi streamek lejátszásánál, ezek jelentős minőségromlással nézhetők csak, kivéve, ha legalább 5-6 méter távolságot jelölünk ki a kanapé és a televízió között. Egyértelműen a full HD, 1920×1080 videóanyagok lejátszásánál van elemében a Panasonic VIERA TX-50AX800E, 720p-s fájloknál már előjön a fentebb említett minőségi hiányosság. Ugyanakkor a társított feliratozást jól kezeli, igaz, kisebb megszokást igényel a Panasonic újraértelmezett menürendszer-kiosztása, de hamar megszokható és elsajátítható a szisztéma.

panasonic_viera_tx_50ax800e_002Megannyi kiegészítő funkciót tartalmaz a Panasonic VIERA TX-50AX800E televízió. Mivel SMART eszközről van szó, ezért nem meglepő, hogy számos olyan részelemmel is találkozhatunk a menük áradatában történő böngészések során, amelyeket nagyjából soha, vagy csak nagyon ritkán fogunk kihasználni – effektíve rendelkezésünkre áll kismillió „okos” előtaggal ellátott hardver. Annyi baj legyen, hiszen ha ilyen kategóriás televíziót vásárolunk, a velejárója az, hogy tulajdonképp egy újabb internet alapú szórakoztatóközpont vette be magát lakásunkba, kitöltve az otthon egész terét, beleépülve minden egyes részletébe.

Elsőként említendő az alkalmazott Home Screen funkció, mely által teljes mértékben testre szabhatjuk a Panasonic VIERA TX-50AX800E háttérkörnyezetét, kvázi Windows asztalt vetünk be, saját háttérképpel, widgetekkel, a legfontosabb kedvencekkel, melyek nyilván a televízió funkcióiból és egyéb internetes kapcsolódású alkalamazásokból vákaszthatók. Akár több useres profilcsomagot is összeállíthatunk, külön accountokkal, menükiosztásokkal, ki hogyan szereti. Hasonlóan mondjuk az iOS App Store-jához, itt is letölthető és hozzáférhető rengeteg applikáció, vagy akár játék is – mindehhez csak a fantáziánk, no meg az integrált ROM kapacitása szabhat határokat. Bejelentkezéseinket intézhetjük akár hangalapú azonosítással, a végrehajtandó feladatokat pedig hangvezérléssel is irányíthatjuk. Ha pedig bevetjük másodlagos távirányítóként a dobozban mellékelt érintőpados egységet, akkor aztán teljes kontrollal bírunk frissen beszerzett Panasonic VIERA TX-50AX800E televíziónk felett. A touchpad jól reagál az érintésre, bár lehetne kifinomultabb is, ugyanakkor az is érdekesnek tűnt, hogy nagyfrissítés után sem gyorsult be igazán a tévé operációs rendszere, nem egy esetben éreztünk latency-t, lagot (internetes böngészésnél).

panasonic_viera_tx_50ax800e_008

Ahhoz, hogy a hangunkkal tudjunk operálni, szükséges a másodlagos érintőpados távirányító jelenléte, ugyanis ide került beépítésre a nagy érzékenységű mikrofon. Skype videokonferenciáknál például nem szükséges a kiegészítőnek a kezünkben lennie, 3-4 méteres körben tisztán, és érthetően továbbítja a másik fél/felek irányába a hangot, persze ez függ a csatlakoztatott internet sávszélességétől is. A televízió felső keretébe integrált videokamera nagy felbontásban továbbítja a videostreamet, a másik félnél is élvezhető, jó minőségben megjelenítve, minimális aszinkronnal. Ez szintén hálózatfüggő, de úgy gondoljuk, 2 MBit felett már nincsenek különösebb problémák.

Ha ahhoz támad kedvünk, hogy például megnézzük előzőleg összeállított YouTube streamünket, semmi akadálya: a Panasonic VIERA TX-50AX800E televízió beépített funkciójának köszönhetően pillanatok alatt összeállítható a lejátszási lista, és mehet a szórakozás. Aki pedig lusta ahhoz, hogy a távirányítókkal pötyögje be a kívánt előadót, illetve dalának címét, az választhatja a saját hálózatra felcsatlakozott mobileszközöket is (típus- és OS függetlenül), s egyfajta kiterjesztett távirányítóként vetheti be azt. Mi Andorid alapú tablettel, illetve iOS alapú telefonnal próbálkoztunk, sikerrel.

panasonic_viera_tx_50ax800e_001

A Panasonic VIERA TX-50AX800E televízió 2.1 séma szerinti kialakítással rendelkezik a hangképzés tekintetében. Az első dupla sztereó hangszóró a magas- és középmagas hangok megszólaltatásáért felel, míg a 75 milliméteres mélynyomó szépen elkülöníti a basszusok tartományát. A kimeneti összteljesítmény 18 Watt, ebből 4-4 Wattot használ az első hangszórópáros, 10 Wattot pedig a subwoofer. A térhangzást a VR-Audio Pro Surround 2.1 rendszer álltja elő, de társításra került a Dolby Digital Plus, illetve DTS 2.0+Digital Out formátum is. Egyértelműen több módozat közül lehet választani, csakúgy, mint a képi megjelenítések terén, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő profilt. Aki pedig szeretne még finomhangoltabb felhasználási élményt, az választhatja a beépített equalizert is, mellyel széles skálán keverhető ki a legmegfelelőbb (tér)hangzás.

Sarkalatos kérdés lehet az energia-felhasználási ráta. A tanúsítvány szerint a Panasonic VIERA TX-50AX800E „B” energiaosztályba sorolt, átlagos áramfogyasztása használat közben 138 Wattot tesz ki óránként – ez a gyártó számításai szerint 191 kWh-t jelent éves szintre kivetítve, névleges 237 Wattos teljesítménnyel. A készenléti állapotban hagyott televízió sem viszi túlzásba az energiafogyasztást, ilyenkor mindössze 0.20 Wattra van szüksége az egységnek ahhoz, hogy bekapcsolásra azonnal reagáljon, és azonnali csatasorba állítsa funkcióit. Ha ECO üzemmódba kapcsolunk, a televízió automatikusan alkalmazkodik a környezeti megvilágításhoz, alkalomszerűen változtat a képernyő fényerején, illetve néhány perces inaktivitás után kikapcsol. Mókás, amikor készenléti állapotba áll a rendszer lekapcsolt lámpánál, majd amikor felkapcsoljuk, automatikusan ismét visszaáll minden abba a helyzetbe, ahol abbahagytuk.

panasonic_viera_tx_50ax800e_006

Alapvetően érdekes és előremutató koncepció az Ultra High Definition (UHD) szabvány, bár egyelőre nem túl támogatott még szélesebb körökben. Kiváló mondjuk egy UHD streamet rögzíteni képes kamerával párosítani – a Panasonic DMC-GH4H cserélhető objektíves fényképezője, mellyel korszakalkotó 4K-s videófelvételek rögzíthetők. No és persze hardcore gamerek PC-jüket, notebookjukat nyugodt szívvel társíthatják a rendelkezésre álló aljzatokon keresztül: a hatás gyakorlatilag megismételhetetlen. Jelenleg még, egy darabig.