Főoldal Életmód Otthon Sencor SVC 510GR Allegro – extra hatékony és halk porszívózás

[TESZT] Sencor SVC 510GR Allegro – extra hatékony és halk porszívózás

Hatékonyan és halkan porszívózni? Nem lehetetlen, főként, ha még abban is gondolkodunk (vagy gondolkodnunk kell), hogy pluszban a porra allergiás családtagok megtalálják számításaikat egy kiváló ár-érték arányú készülék tekintetében.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_001

Talán már le is lőttük a Sencor SVC 510GR Allegro kapcsán felmerülő összes poént, vagy inkább ha jobban tetszik, szerethető pluszt. Ugyanis a legújabb célmodell szinte minden tulajdonsággal rendelkezik, amely nélkülözhetetlen lehet egy porszívó kiválasztásánál. Nézzük a részleteket, vajon klappol-e minden ténylegesen.

A dobozolás nincs túlbonyolítva, annak rendje és módja szerint: maga az SVC 510GR, mellé a porszívócső, a fej (kefével), valamint a kiegészítő fejek (autóhoz, sarkokhoz a lakásban). Ennyi, semmi több, de egy átlagos hazai háztartáshoz bőven elegendő ennyi tartozék, összetevő, opció.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_002

Sokszor már-már unalomig ismételt közhely, hogy a túlzottan előtérbe helyezett formaterv, és/vagy tálalás vacak belsőt, rossz, silány minőségű összeszerelést sejtet. Nem tudni, mekkorák az előítéletek igazándiból, de az tény, hogy a Sencor SVC 510GR Allegro esetében igaz az ultramodernnek tűnő körítés, de az is, hogy emellett a belső masszív értékeket, valamint – remélhetőleg – tartós használatot hordoz. Azért a feltételes megközelítés, mivel a terméket nagyjából kettő hete állítottuk éles bevetésre, viszont annak érdekében, hogy reális tapasztalatok alapján íródott teszt születhessen, napi rendszerességgel porszívózzuk bőszen a padlófelületeket, mindenfelé, amerre járunk. Túlzás nélkül, non-stop.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_003

A tesztre érkezett Sencor SVC 510GR Allegro burkolata tetszetős, átlátszó szinte minden négyzetcentiméterén, zöldes árnyalattal (plexi jellegű, strapabíró, ám könnyen repedő műanyag – vigyázzunk tehát, hogy ne ejtsük le, vagy ne ejtsünk rá keményebb tárgyakat). A hátrész tartalmazza a fogantyút, mellyel könnyedén emelhetjük fel a készüléket, ha már nem lenne elegendő a szintén hátra applikált dupla kerék (tapadást jól biztosító, gumi jellegű bevonatokkal). A porszívó mozgatását még az első szekcióba integrált forgókerék is segíti, viszonylag optimálisan forgatható szinte 360 fokban, úgy, hogy a csatlakoztatott porszívócső sem tekeredik túlzottan.

A Sencor SVC 510GR Allegro porzsák nélküli kialakítást kapott, tehát egy 1.5 liter befogadóképességű portartályba különül el a felszívott szennyeződés (por és apróbb összetevők). A tartályt egyszerű eltávolítani a tetejére helyezett kallantyú segítségével, valamint a tisztítás is egyszerű, nagyjából két mozdulattal szedhető szét (a papír alapú szűrőelem eltávolítására figyeljünk minden esetben, ha mondjuk vízsugárral tisztítanánk meg használat után).

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_004

A hatékonyságról egy új, továbbfejlesztett, mindössze 890 Watt összteljesítményű szívómotor gondoskodik. A szívás erőssége több fokozatban állítható, a maximum fordulatszám alkalmazásánál sem mértünk sokkal többet a megadott névleges értéknél – ez kifejezetten tetszett. Mindezt 100 dB alatt tartva (legalacsonyabb fokozattal a gyárilag megállapított 76 dB, kereken).

Negyedik generációs Cyclone rendszer került alkalmazásra a por tökéletes elkülönítéséhez. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy a már felszívott és a portartályba került szennyeződés kicsiny része sem kerül vissza a légtérbe, tehát a por felverésének, fals áramoltatásának esélye szinte nulla százalék. A rendszer mindezek mellett a levegőből több port fog fel, különít el, így már akár az első szintű szűrőfokozaton is érezhető a hatékonyság, ráadásul a HEPA szűrőt is kíméli – az élettartam kitolható.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_005

Külön érdekesség a Sencor SVC 510GR Allegro-nál az úgynevezett Soft Start funkció, mely a motort működtető áramkörbe lett beépítve. Ennek gyakorlati jelentősége annyi, hogy a porszívózás kezdeténél (bekapcsolás) az áramhálózat kezdeti terhelése majdnem teljesen ki lett küszöbölve, így a villanyóra kikapcsolása, a többi fogyasztó – például izzók – kapcsán érzékelhető áramingadozás szüntethető meg, vagy legalább redukálható. Nem utolsó sorban a villanyáram-felhasználás ezzel az opcióval is csökkenthető.

A motor szívóteljesítményének változtatásától függően alakul a terhelés, viszont a Safety Valve névre hallgató funkció meggátolja, hogy a rendszer túlmelegedjen, extra levegő beszívással, amely hatékonyan hűti le a felforrósodott fő alkatrészeket.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_006

Praktikus az öt szintes beépített szűrőrendszer, írtuk is feljebb, hogy a HEPA filter hatékonysága, valamint a szükségessége növelhető, valamint az élettartam is kitolható. Nos, a 4th Generation Cyclone System kiküszöböli a kimeneti HEPA jelenlétét, ugyanakkor a bemeneti H10 osztály-besorolású bemeneti HEPA szűrő mosható, csakúgy, mint a bemeneti, illetve kimeneti mikroszűrők is. Ezek kiemelésébe-visszaszerelésébe nem megyünk most bele, teljesen szimpla folyamatok, a mellékelt részletes útmutatóba mindenre kitér a gyártó.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_007

S hogy működik mindez gyakorlatban? A Sencor SVC 510GR Allegro átlagos hatókörrel, 7.5 méterrel rendelkezik; tehát a porszívózást egy hétköznapi paraméterekkel felvértezett helyiségben gond nélkül ki tudjuk vitelezni. A tápkábel 5 méteres, a le- és felcsévélés zökkenőmentes, elképzelhető, hogy az idő múlásával és az anyagok fáradásával már nem lesz egyenletes.

Sarkalatos pontnak tűnt a dupla szívócső minősége, ugyanis nagyobb erőkifejtésnél hajlik, főként a középső összeillesztéseknél. Előfordulhat, hogy itt bereped a műanyag hosszabb, folyamatosabb használat után – véleményünk szerint célszerűbb fém alapú csöveket használni.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_008

Erőteljes szennyeződéssel (vastag porréteg sűrű szövésű szőnyegen) közepes szívóerősséggel is megbirkózik a Sencor SVC 510GR Allegro, igaz, így hosszabb lesz a takarítás, maximum fokozaton értelemszerűen redukálódik az időtartam. Örök érvényű igazság itt is: kisebb szennyeződések, 1-2 napos intervallumokban történő porszívózás esetén elegendő a kisebb fokozatok használata, ám erőteljesebb munkálatokhoz dívik a magasabb teljesítmény.

Kompaktnak jellemezhető a Sencor SVC 510GR Allegro, 3.5 kilogrammos súlyával könnyedén mozgatható a termék, valamint 330x227x225 milliméteres méretezése is ideális a hétköznapi házimunkához.

sencor_svc_510gr_napimagazin_teszt_009

Sencor SVC 510GR Allegro specifikációk

Motor: extrém hatékony ECO, 890W

Zajszint: 76dB

Rendszer: 4th Generation Cyclone, HEPA szűrő

Szűrési fokozat: 5

Teljesítményszabályozás: van

Porzsák: nincs, műanyag tartály (tisztítható)

Befogadóképesség: 1.5 liter

Tömlő: 2 részes

Csövek: műanyag, összerakós

Hatókör: 7.5 méter, tápkábel hossza: 5 méter

Méretek: 22.5×27.7×33 centiméter

Tömeg: 3.5 kilogramm

Bővebb információ a Sencor hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS