Főoldal Életmód Gasztronómia Tefal Actifry Genius – zseni a konyhában

[TESZT] Tefal Actifry Genius – zseni a konyhában

Meglepő, de már tizenöt év telt el azóta, hogy az első klasszikus Actifry modellt piacra dobták Franciaországban 2006-ban. Azóta számtalan újítással és új típussal gazdagodott a Tefal forrólevegős fritőz családja, többek között mini és óriás méretben kis-vagy nagycsaládosok részére, kettő az egyben kivitelben, hogy egyszerre el lehessen készíteni a köretet és a főételt, valamint a Genius, ami kilenc előre beállított módban teszi lehetővé a sütést-főzést. Jelen tesztünk az utóbbit veszi egy kicsit közelebbről szemügyre.

Az Actifry Genius az első modellhez képest hatalmas fejlődésen ment keresztül. A mostani típusoknál már nem csak a sültkrumpli kevés olajjal való elkészítését vihetjük végbe a segítségével, hanem rántott ételeket, bundázott finomságokat, hús- és zöldséggolyókat, péksüteményeket, desszerteket, wok-os ételeket, vagy épp különböző nemzetek különlegességeit is elkészíthetjük gyorsan és egészségesebben, minimális olaj hozzáadásával. (ez mindössze 3% zsírtartalmat jelent átlagban, ami 1 kg sültkrumplinál mindössze egy kanál olaj – a szerk.) Éppen ezért kiválasztottunk öt fogást ezek közül, hogy megnézzük, mire képes az Actifry Genius.

De mindenek előtt nézzük meg, milyen alap tulajdonságokkal és kiegészítőkkel rendelkezik az Actifry Genius. Az új, továbbfejlesztett turbinának köszönhetően akár 40%-al forróbb levegőt tudunk elérni benne, mint az eredeti modell esetében.

A készülék tetején helyezkedik el a digitális kijelző, ahol beállíthatjuk a programokat, az sütési időt, valamint a hőmérsékletet. Kilenc előre beépített programmal rendelkezik ugyanúgy, mint a többi típus, annyi különbséggel, hogy itt megváltoztathatjuk manuálisan a sütési hőmérsékletet.

Az Actifry fedelét felhajtva találhatjuk magát a tálat, valamint egy keverőlapátot, ami sütés közben folyamatosan forgatja az ételt, hogy egyenletesen süljön át. A tál kapacitása egyébként a Genius esetében 1,2 kg, ami akár egy négy fős családnak is elegendő lehet.

Mint minden Actifry esetében, ezúttal is jár egy pici zöld adagoló kanál a készülékhez, ami a receptek során mérőeszközként szolgál majd, legyen szó a zsíradék, vagy a fűszerek adagolásáról.

Sütés-főzésre fel!

Nézzük meg, mire képes élesben a Tefal Actifry Genius. Ahogy már korábban említettem, öt fogást készítettünk el a Genius segítségével: sült krumplit, rántott húst, fánkot, édes-savanyú csirkemellet, valamint granolát. Próbáltuk úgy válogatni az ételeket, hogy különböző elkészítésük legyen, más programot kelljen hozzájuk használni. A receptek kiválasztásához nagy segítség a Tefal Actifry ingyenes applikációja, ami Android és IOS telefonokra egyaránt letölthető.

Beállíthatjuk az appban azt, hogy milyen készülékkel rendelkezünk pontosan és ő a típushoz megfelelő recepteket fog ajánlani. Használhatjuk a keresőt is, ahol külön rákereshetünk főételekre, desszertekre vagy épp egytálételekre, de akár alapanyagok alapján is, ami épp a hűtőnkben van, és ami megtetszik, azt elmenthetjük a saját „szakácskönyvünkbe”. Nagyon hasznos segítség, a készülék mellé mindenképp ajánlanám letölteni, hiszen pontos arányokat ad meg, valamint azt, hogy melyik programban és mennyi ideig érdemes készíteni az adott ételt, sőt, akár élő módot is választhatunk, ahol lépésről-lépésre vezet minket végig az egyes recepteken.

Mi mással kezdhetnénk, ha nem az Actifry legnagyobb erősségével, a sült krumplival. Nincs más dolgunk, mint megpucolni és felvágni a krumplit, belehelyezni a készülék táljába, a kis zöld kanál segítségével kiadagolni a megfelelő olaj mennyiséget, lecsukni a fedőt, beállítani a programot (jelen esetben az 1-es, sült krumpli program) és az időt – ami a mi esetünkben 27 perc volt a leírás szerint – és már indulhatott is a sütés.

A készüléknek használat közben van egy alap búgása, de nem zavaró, egy mikrohullámú sütőnél nem hangosabb. A program lejáratát egy kis dallam jelzi és a gép automatikusan lekapcsol. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint tálalni és elfogyasztani az elkészült ételt, ami valóban olyan, mint amit egy sült krumplitól elvárhatunk: kívül ropogós, belül nem száraz és mivel kevés olajjal készítettük, sokkal egészségesebb, mint a klasszikus fritőzös társai.

A sült krumpli mellé nem maradhat el a rántott hús sem, amit ugyanúgy készítettünk el, mint a klasszikus verzió esetében, annyi különbséggel, hogy a tálba való helyezés után a tetejét megkentük egy kevés olajjal. A második programot (rántott ételek) választottuk és 16 percet, amit a leírás ajánlott.

Egy dolgot viszont elfelejtettünk, kivenni a keverő lapátot a tálból, ami a program elindulása után pár perccel már serényen el is kezdett mozogni, ami jelen esetben azt eredményezte, hogy elkezdte összenyomorítani a húsdarabokat.

Semmi gond, ilyenkor csak meg kell nyomnunk a kijelzőnél a „Start/Stop” gombot és a készülék azonnal leáll, kinyitjuk a fedőt, óvatosan kivesszük a keverőt és már mehet is tovább a sütés. A végeredmény pedig elég meggyőző, sokkal fakóbb végeredményre számítottunk, de külsőre meglepően hasonlít az olajban sült társaihoz, az íze pedig nagyon finom, egyáltalán nem száraz.

Maradjunk még a főételeknél, de evezzünk egy kicsit a keletiesebb ízek felé. Az applikáció egyik legnépszerűbb receptje az édes-savanyú csirkemell, amit mindenképp ki akartunk mi is próbálni. Főzés előtt mindent előkészítettünk, felvágtuk a zöldségeket és a húsokat, valamint összekevertük a szósz alapanyagait is és ezzel a mi feladatunk le is járt. Az étel két sütési szakaszban készült el: először a zöldségek mentek a tálba egy kis olaj kíséretében, majd pár perc után mehetett a csirkemell és a szósz is.

Az egész folyamat nem tartott tovább fél óránál, amiből a mi feladatunk körülbelül 5 perc volt. Na jó, a köretként szolgáló rizst külön készítettük el egy rizsfőzőben, de ezt most nem számítjuk bele. A kész étel itt is nagyon finom lett, tökéletes átsült minden, a zöldségek pont annyira voltak ropogósak, amennyire kellett. A recept annyira pontos volt itt is, hogy egy perccel sem kellett tovább bent hagyni a sütőben az ételt, minden pontosan a megadott időben lett kész.

Ha már február és farsangszezon, akkor nem hagyhattuk ki a fánkot sem és hogy nehezítsünk egy kicsit a Genius dolgán, most nem az applikációból, hanem a netről leszedett sütőben süthető fánk receptet kerestünk elő és azt készítettük el.

A sütés előtt szépen bekevertük, megkelesztettük és kiszaggattuk a fánkokat, majd manuális módban pár percre hagytuk üresen futni a készüléket, hogy bemelegedjen és a program lejárta után raktuk bele a fánkokat pár percre, egy utolsó kis kelesztésre.

Ezután minden fánk tetejét megkentünk egy kis olvasztott vajjal, beállítottuk a 3-as (bundázott finomságok) programot 8 percre és már sültek is a fánkok. Sütés után porcukorba forgattuk őket és az elmaradhatatlan lekvár társaságában jóízűen elfogyasztottuk. Tökéletesen átsült, az állaga ugyanolyan, mint amikor sütőben sütjük a fánkokat, szóval ezen a vizsgán is sikeresen átment.

Az utolsó finomság egy reggeli granola, amiben zabpehely és különböző aszalt gyümölcsök és magvak találhatóak. Ez is Actifry recept, mint összetevőt belepakoltunk egy tálba, jól összekevertük és már mehetett is a Geniusba, 9-es desszert fokozatban 13 percre, majd a program lejárta után egy tepsibe, hogy egyenletesen ki tudjon hűlni.

Nagyon egyszerű recept, nincs vele sok macera, viszont nagyon egészséges és sokkal finomabb, mint a bolti müzlik.

Összegzés, vélemény

Hűen a nevéhez a Tefal Actifry Genius egy igazi kis zseni, ha a konyhai sütés-főzésről van szó. A Tefal által nagyon jól kitalált rendszer, amihez minden segítséget megadnak receptek és tanácsok formájában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy jó pár Actifry-csoport létezik Facebook-on is, akik bőszen osztogatják meg tapasztalataikat és receptjeiket egymással és amihez való csatlakozást bátran ajánlok mindenkinek, aki beszerez magának egy ilyen készüléket. Az Actifry applikáció szintén nagyon jó találmány, aki abszolút kezdő és nem tudja mit készítsen el és hogyan, annak nagy segítség, hogy minden recept lépésről-lépésre le van vezetve.

A készülék maga viszonylag nagy helyet foglal, ezt érdemes számításba venni, de nagy konyha esetén elférhet a pulton, kisebbnél pedig érdemes spájzban tárolni. A használata nagyon könnyű, pár alkalom után bele lehet jönni és már bátrabban fogunk hozzákezdeni a műveletekhez. A tény, hogy a kedvenc ételeinket egészségesebben el tudjuk készíteni úgy, hogy az íze szinte teljesen ugyanolyan marad, az nagyon nagy plusz az Actifry esetében. Az ára kissé borsos, jelenleg 60 ezer forint körül mozog, de egy nagyon jó befektetés, ami megkönnyíti a hétköznapokat és garantáltan finom minden egyes benne készült étel.

TIPP: az Tefal Actifry Genius a legnagyobb kínálatban a Home & Cook kínálatában érhető el, érdemes körülnézni személyesen vagy online formában náluk!