Főoldal A világ Külföld Több mint kétezer éves pun nekropolisz romjaira bukkantak Andalúziában csatornázási munkák közben

Több mint kétezer éves pun nekropolisz romjaira bukkantak Andalúziában csatornázási munkák közben

Az andalúziai Osuna városában csatornázási munkák közben bukkantak egy feltehetően időszámításunk előtt ötödik-negyedik században használt pun nekropolisz romjaira.

A helyszínen kezdett ásatások eddig nyolc mészkőboltozatos földalatti sírkamrát tártak fel, valamint lépcsőket és egy átriumot, amelyek a feltételezések szerint magasrangú személyek temetkezési helyeként szolgáltak.

Rosario Andújar polgármester a sajtónak arról számolt be, hogy a felfedezés megváltoztat mindent, amit eddig a város történetéről tudtak, de fordulópontot jelent abból a szempontból is, hogy korábban kizárólag a tengerpart mentén bukkantak hasonló leletre, a szárazföld belsejében még nem.

A 18 ezer lakosú város római kori eredete ismert, számos épületet tártak fel ebből az időszakból, például egy római színházat, amelynek közelében most előkerültek a korábbi érából származó leletek.

A Sevillától 86 kilométerre fekvő Osuna közismertségéhez hozzájárult, hogy itt forgatták a Trónok Harca című világsikerű sorozat ötödik évadának egyes jeleneteit.

Előző cikkShakespeare tragédia és VR színház is látható a VéNégy Fesztiválon
Következő cikkIdén, 2022-ben ismét lesz Sziget Fesztivál