Főoldal A világ Belföld Több tízezer betöltetlen pozíció informatikai területen

Több tízezer betöltetlen pozíció informatikai területen

Hazánkban az információs és kommunikációs technológiák (röviden IKT) szektora az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amely jelentősen hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, a hazai GDP 10-12 százalékát adja. A KSH adatai szerint az elmúlt években 4,5 százalékos bővülés jellemezte az iparágat, és ez volt az egyetlen szektor, amely a válság időszakában is növekedni tudott. A szektorban további jelentős növekedési potenciál van, ám ennek legnagyobb akadálya a jól képzett szakemberek hiánya. Ezt mutatja, hogy ma Magyarországon több mint tízezer betöltetlen pozíció van IT területen.

it_allas

A ManPower Group felmérésében megkérdezett munkáltatók közel fele (45%) számolt be arról, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során: kevés a jelentkező, és gyakran a technikai készségek is hiányosak. A cégek tehát igyekeznek megtalálni, és magukhoz csábítani a legjobbakat. Nehezíti a feladatot az IT-sekre jellemző, sajátos szempontrendszer is.

A vonzó bérezés nem elég

„Ma Magyarországon egyre erőteljesebb a munkaerőpiaci verseny a legkiválóbb informatikus szakemberekért. Irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között, és sok esetben nem is a bér a döntő szempont” – foglalja össze tapasztalatait a toborzással kapcsolatban Magyari Andrea, az iGO Navigációt fejlesztő NNG Kft. HR igazgatója. „A többi szakmához képest mások a munkát keresők szempontjai. Azt tapasztaljuk, hogy a pályázók számára inspiráló, ha komplex technológiai probléma megoldásán dolgozhatnak, és ötletük beépülhet a termékbe. A legjobbak szenvedélyesen keresik az izgalmas, már-már megoldhatatlan feladatokat, hiszen ezek révén fejlődhetnek tovább. A legjobb szakembereknek szenvedélye a programozás, előnyben részesítik azt a munkalehetőséget, ahol szintén ezzel a szemlélettel találkoznak. Jellemző, hogy egy-egy programozói verseny is számos fejlesztőt mozgat meg.” – tette hozzá.

„Ebben a szoros versenyben meg kell tennünk mindent, hogy az NNG vonzó munkáltatóként jelenjen meg a piacon. Szerencsések vagyunk, hogy a termékünk, az autós navigáció kézzelfogható, és sikerélményt jelent kollégáinknak, ha egy-egy, akár prémium kategóriás autóba az ő munkájuk kerül bele.”

A szakmai kihívásokon túl a környezet is nagyban befolyásolja a fejlesztői munkát, különösen fontosak például a kényelmes, ergonomikus székek, a munkaállomások kialakítása. „Sokat számít, hogy programozók alapították az NNG-t, így pontosan tudják, mitől lesz egy fejlesztő számára vonzó a munkakörnyezet – ezt tartottuk szem előtt irodánk kialakításánál is” – tette hozzá. Magyari Andrea arra számít: a folyamatos technológiai fejlődés miatt a verseny csak szorosabb lesz, s egyre fontosabb lesz már a frissdiplomásokat, fiatalokat megszólítani – de legalább ilyen fontos lesz a programozói szakmában eddig méltatlanul alulképviselt lányok bevonása is az IT területre.