Főoldal Életmód Otthon Továbbra is a fekete konyha az örök kedvenc

Továbbra is a fekete konyha az örök kedvenc

Minden jel arra mutat, hogy a fekete konyha lesz a lakberendezés “kis fekete ruhája”, amellyel nem lehet mellélőni. A legsötétebb szín örök értékeket, eleganciát és magas minőséget sugall. A Gorenje szakértői szerint akár a padlótól a plafonig bevonhatjuk vele a főzőhelyiséget, de már egy-egy jól megválasztott fekete háztartási gép is feldobhatja a konyhánkat.

A belsőépítészek prognózisai, a lakberendezési oldalak keresőszavai és a márkák reakciója alapján hamarosan egyre több konyha ölthet fekete árnyalatot – már a színek terén világhírű Pantone festékgyártó cég is felfigyelt a fekete szín mind szélesebb körű alkalmazására az enteriőr kialakításánál. A bátrabbak akár a padlótól a plafonig sötét színnel vonhatják be a főzőhelyiséget, de már egy-egy fekete elem – csaptelep vagy páraelszívó – is vagánnyá és elegánssá teheti a konyhánkat.

Miért éppen fekete?

Csaknem két évtizeden át hódított a magas fényű fehérség a konyhákban mind a bútorok, mind a konyhai berendezések terén. A trend azonban véget érni látszik: 2015-ben az Egyesült Államokban kezdett népszerűvé válni, de a 2020-as években már az európai konyhákban is tarol a fekete. A modern és a klasszikus enteriőr egyaránt kialakítható a legsötétebb szín használatával, amely lényegében bármilyen más színnel kombinálható: bár tény, hogy a legjobban a fehér, a szürke különböző árnyalatai és a természetes fa(színek) “állnak neki”.

A fekete a lakberendezésben éppen azért vonzó szín, mint a divatban: örök értékeket hordoz, kifinomultságot sugároz, karcsúsít és minden(ki)nek jól áll. Nem mehet ki a divatból, hiszen mindig is a stílusosság szimbóluma volt. A konyhában profizmust, egyszerűséget, ugyanakkor eleganciát ígér a gasztronómia terén is. Mindemellett praktikus szín is, hiszen a sérülések kevéssé látszanak meg a fekete felületeken, illetve bármilyen anyaggal remekül kombinálható.

Részletektől az egészig

Aki igazán hatásos és elegáns konyhára vágyik, a fényes fekete szekrényeket fehér erezetű fekete márványpulttal és gépekkel egészít ki, és még a padlót is a legsötétebb színű kővel borítja – a megfelelően irányított fények pedig még fokozzák a drámai hatást. Nem gondolnánk, de a kifejezetten otthonos és meleg hangulatú konyha egyik fontos összetevője is lehet a fekete: egy krétafal, egy fekete vázba illesztett nyersfa konyhaszekrény, a fekete mosdó hangulatos elemei lehetnek a természetes hatású, vidéki stílusú konyhának.

Bármelyik vonalat is követjük, a fekete konyhai eszközök és háztartási gépek biztosan illeni fognak a dizájnhoz. A Gorenje BlackLine termékcsaládját például, a fekete szín által hordozott üzenetek inspirálták: a konyhai eszközök modernek, elegánsak és okosak, egyszerre “hozzák” a klasszikus tudást és a ravasz megoldásokat. Rozsdamentes acélfelületei a fekete egyetlen negatív tulajdonságát is kiküszöbölik: TouchFree bevonatuk megakadályozza a foltok kialakukását és megkönnyíti a tisztítást.