Főoldal Életmód Otthon A Philips Fidelio L3 maga a tökéletesség kategóriájában

A Philips Fidelio L3 maga a tökéletesség kategóriájában

Viszionylag szűk szegmens a fejhallgatók területe, de ha még tovább szeretnénk sarkítani a felhozatalt, akkor érdemes a professzionális termékterületen böngésznünk. A Philips Fidelio L3 ügyesen lavírozik a professzionális és a casual termékportfólió határán.

Casual alatt itt a hétköznapi, elérhető jellegű felhasználást érdemes érteni. Tehát olyan közelségbe kerül a mainstream terén egy eszköz, amely bekategorizálását már-már elfelejti, és bőven hajlamos túlmutatni határain. Igaz, ennek meg is kérik az árát, de relatíve hosszútávra fektetünk be a megvásárlásával.

No meg persze azt sem érdemes elfelejteni, hogy a fejhallgatók nem esnek át olyan gyakorisággal forradalmi újításokon, mint például egy laptop, vagy akár egy okostelefon. Így ténylegesen borítékolható, hogy masszívabban használható, akár több éven keresztül.

Persze fontos a tartóssághoz maga a tartós kialakítás is. A Philips Fidelio L3 e téren sem vall szégyent, ugyanis a robosztus, fémelemelet tartalmazó kialakítás, a minőségi prémium anyaghasználat mind amellett szól, hogy aktív igénybevétel mellett is hozza az elvárásokat.

A Philips Fidelio X3-hoz hasonlóan az L3-nak is van egy sokat bizonyított elődje a Fidelio L2 személyében, amelynek formavilágát az L3 lazán követi, miközben sikeresen transzplantálták az X3-nál először látott új Fidelio dizájnvilágot.

Bár a formaiság hasonlónak tűnik, az ANC és a vezeték nélküli csatlakoztathatóság hozzáadása az L3-hoz az L2-hez képest teljes körű változtatásokat tett szükségessé a termék specifikációjában. Az új modell általános formatervezési részleteinek javítására és a felhasznált anyagok minőségének növelésére is lehetőség nyílt – ezt hűen tükrözi a Philips Fidelio L3.

Tehát a Fidelio L3 a prémium kategóriás over-ear fejhallgatók igen versenyképes piacán van jelen, és véleményünk szerint optimális státuszt tölt be.

A termék a Fidelio jellegzetes és egyben elvárt hangminőségét hozza – azonos hangteljesítménnyel függetlenül attól, hogy az ANC aktiválva van-e vagy sem. Mindezek mellé kellemesen hat az érzékekre a termékdizájn, a komfort, és maga a kivitelezés.

A Fidelio termékek akusztikai tervezése optimalizált hanggörbe szerint történik – ez kissé eltérő attól függően, hogy a termék nyitott hátlapú, zárt vagy fülbe helyezhető eszközről van szó. A Philips Fidelio lineup minden darabja esetében megmad az egyedi hangzás.

A Fidelio hangzása természetes, meggyőző és kompromisszumok nélküli. A basszusok erőteljesek, feszesek és részletgazdago maradnak a használat során. A középtartomány pontos, jó elkülönítéssel, de kissé lágy is – a természetesebb, élvezetesebb hangvisszaadás-élmény érdekében különböző méréseket eszközöltek a tervezők, hanem természetes emberi hallás alapján hangolták a beállításokat. A magas hangzás – ahogy megszokhattuk – a természetes részletességre és felbontásra összpontosít, úgy, hogy ne legyen túlvezérelt torzítás lejátszáskor. Nem túlzás, ha kijeletjük: a jelenlegi konkurensekkel összehasonlítva az L3 modelleket kiváló ANC-teljesítménnyel, részletgadagabb basszus-lemodellezéssel, globálisan többet nyújtó részletességgel tervezték.

Míg az ANC teljesítmény különösen kifinomult, a termék általános teljesítményének kulcsa a kiváló passzív kialakítás, amely jobb zajcsökkentést biztosít a középfrekvencia-tartományok esetében, miközben optimális akusztikai modellezést kínál a pontosabb basszusteljesítmény érdekében.

Minél pontosabb a basszusleképzés, annál pontosabb lesz a zajszűrés is a spektrum alsó értéktartományától (100 Hz és az alatti frekvenciák), ami a középtartománybeli teljesítményben is kimagasló értéket képes nyújtani gyakorlati keretek közt.

A jó passzív zajszűrés azért fontos, mert az ANC DSP csak a 2 kHz-ig terjedő hangtartományra vonatkozik, így a közép- és felső tartományt jobban befolyásolja a fizikailag elszigetelt zaj és a jobb minőségű alkatrészek teljesítménye.

Az L3 merev burkolatú, merevítőstruktúrával ellátott, alapvetően a rezgések minimalizálása érdekében. A tervezők sok munkaórát töltöttek a fülkagylók formájának, ergonómiájának és anyagának gyakorlati megvalósításával, különböző memóriahabokat tesztelve – mind a kényelem, mind az izoláció szempontjából.

Eredetileg úgy tervezték, hogy Muirhead bőrrel borítják a fülpárnákat, de ezt a fejlesztés során proteinbőrre cserélték, az alapanyag jobb hangteljesítménye miatt.

Az egyik legfőbb irányvonal, amelyben az L3 különbözik az L2-től, az, hogy az ANC technológia jelenléte megköveteli, hogy az L3 teljes mértékben zárt kialakítású legyen a háttérzajok csökkentése érdekében – mind a pontosabb zajszűrés, mind a pontosabb mélyebb basszus révén.

Az L3 esetében a központi kérdés tervezésénél az volt, hogy egy zárt termékben próbálja meg a Philips újra megvalósítani egy nyitott, apróbb fejhallgató méretarányait és helyigényét – különösen a mély hangszínek teljesítménye érdekében.

Végül a tervezőasztalon az a döntés született, hogy az L3 burkolata egy nagyon kicsi, a zsanér mögé rejtett szellőzőnyílást kapjon. A szellőzőnyílás lehetővé teszi a hangszóró mögötti akusztikai terhelés csökkentését (lásd hangfalak). E megoldás azt is lehetővé teszi, hogy ezt az akusztikai terhelést a hangolásra és a teljesítmény fokozására forgassa vissza a rendszer. Viszont a feladat magja az volt, hogyan lehet a szellőzőnyílást úgy hozzáadni az eszközhöz, hogy a külső zajok ne juthassanak be a házba.

A hangszóró mögötti nyílást gondosan úgy alakították ki, hogy optimalizálhassák a légáramlást az alacsony frekvenciákon. Ezenkívül egy szintetikus membrán került a cső belsejébe, amely gátként hat a kívülről bejutó magas frekvenciák ellen.

Az L3 membránjai esetében egy új, háromrétegű Layer Motion Control (LMC) elnevezésű konstrukciót alkalmaznak, amely PEEK/PU/PEEK rétegekből álló, úgynevezett szendvicsstruktúra. A PEEK (poliéter-éter-keton) egy nagyon robusztus, merev, félkristályos termoplasztikus anyag, amely rendkívüli mechanikai ellenállásáról híres, míg a PU (poliuretán) egy nagy rugalmasságú polimer. Az L3 hangszórónál tehát a PU-t gélként használják – a két PEEK réteg közé szorítva – csillapító tulajdonságai miatt.

Az LMC membrán fő előnye, hogy lehetővé teszi az alsó hangtartomány és a közép- és felső hangtartomány szétválasztását. A kettő réteg PEEK nagy merevséget és rendkívül könnyű súlyt biztosít, mindkettő ideális a mély, gyors basszus leképzéséhez, annak megjelenítéséhez. A magasabb hangtartományok a PU vastagságának változtatásával érhetők el az optimális csillapítás érdekében.