Főoldal Szabadidő Utazás Felejthetetlen élményre vágysz? Próbáld ki az Alpok–Adria kerékpárútat!

Felejthetetlen élményre vágysz? Próbáld ki az Alpok–Adria kerékpárútat!

Nem mindennapi élményt kínál a 410 kilométer hosszú Alpok–Adria kerékpárút. Mozart városából, Salzburgból indulva és a Hohe Tauern Nemzeti Parkot keresztülszelve egy hét alatt lehet eljutni Karintia napfényes déli vidékeire, majd az osztrák határon át Olaszországba. A Karintiára eső szakasz különösen vonzó, mivel a mallnitzi Tauern-zsiliptől kezdődően zömében lejtőn vezet az út egészen Olaszországig, a tengerig. A változatos képet mutató táj szintén páratlan: hatalmas hegyek váltakoznak napos tóvölgyekkel – és minél messzebb haladunk dél felé, annál szelídebb és kedvesebb a táj, míg végül a Felső-Adriába lógathatjuk a lábunkat. De amíg idáig eljutunk, az útvonal Tarvisióból a sok kerékpáros számára legszebb európai kerékpárútszakaszra – azaz a régi Császári és Királyi Államvasút forgalomból kivont nyomvonalára – vezet. Vissza észak felé kényelmesen, az egész Alpok-Adria kerékpárút mentén elhaladó vonaton utazhatunk, mely naponta kétszer indul Udinéből.

kerekpartura_karintia

Az Alpok-Adria kerékpárút azonban nem csak az EU által támogatott és finanszírozott határokon átnyúló együttműködés szimbóluma. Gyakorlati példaként szolgál arra is, hogy hogyan lehet Karintiából kiindulva három ország kultúráját és gasztronómiáját mindössze néhány nap alatt megismerni. Ma a karintiai Alpok-Adriai konyhát élvezzük Villachban – melyben 2015-ben különösen a halételek kapnak hangsúlyos szerepet –, holnap kipróbáljuk az olasz finomságokat Tarvisio vagy Udine egyik trattoriájában, este pedig már szlovén ínyencségekkel terített asztalnál ülünk Bledben, Kranjska Gorában vagy Nova Goricában. S amit az ajánlat mindig magában foglal: a valódi vendégszeretet és az adott régióra jellemző mentalitás, előnyös tulajdonságok és különlegességek felfedezésének lehetősége.

2015-ben az Alpok-Adria kerékpárutat Interreg-Projekt Ciclovia Alpe Adria Radweg néven az év kerékpárútvonalává választották. A kerékpárutakat neves holland kerékpáros újságírókból és kerékpáros útikalauzok kiadóiból álló zsűri értékelte. A díjat január 31-én, a „Fiets en Wandelbeurs“ elnevezésű túrázás és kerékpározás kiállításon adták át Amszterdamban.

genussradeln_kaernten_kerekpartura
TIPP:

Az Alpok-Adria kerékpárútról jó térképek állnak rendelkezésre, további információkat valamint ajánlatcsomagokat pedig a www.alpe-adria-radweg.com oldalon találhatunk, csakúgy, mint a saját Alpok-Adria kerékpárút alkalmazásban.