Főoldal Bulvár Itthon Különleges szakmát választott eredetileg magának Mádai Vivien

Különleges szakmát választott eredetileg magának Mádai Vivien

Mádai Vivient műsorvezetőként ismerhette meg mindenki 10 évvel ezelőtt, ma pedig már édesanyaként is bizonyíthat a munka mellett. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy gimnáziumi évei alatt egy külföldi ösztöndíjnak köszönhetően egy igazán különleges szakmát is elsajátított.

Mádai Vivien a gimnázium alatt egy szemesztert Dániában töltött, design és textiltervező szakon tanult. „Mindennap részt vettem varrás órákon is, így a végére egészen belejöttem, és megszerettem az alkotás folyamatát. Szerencsére nagyon elégedettek voltak velem, és szép ruhadarabok születtek ebben az időszakban” – árulta el a csinos műsorvezető, aki így 15 év távlatából már nem biztos benne, hogy ma is menne neki a varrás, de azt a félévet szép emlékként őrzi.

„Egy jó varrónő igazi kincs! Ha valaki ruhát vesz, az sosem száz százalékosan olyan fazon vagy méret, ami tökéletesen passzol, így én szeretem magamra igazíttatni ezeket a darabokat. A kapcsolat a varrónővel igazából egy bizalmai viszony, ismeri a méreteimet is, tudja, hogy egy-egy ruhadarab hogyan lesz az én adottságaimmal tökéletes. Nagyon szép hivatás!” – fejtette ki a Mokka műsorvezetője, hozzátéve, hogy mindig is szívügye volt a magyar kézműves termékek vásárlása. Most magyar tervezők maszkjait viseli, ezzel segíti a divatipart ebben a nehéz helyzetben.

A női és férfiszabók munkája az utóbbi hónapokban különösen előtérbe került. Bár sokan otthoni körülmények között készítik el a mosható textilmaszkokat, a vírus elleni védekezés legfőbb kellékeit, sokan a profikra bízzák, hogy varrják meg számukra a színben és stílusban legmegfelelőbb darabokat.

„Újat, szépet, sőt még hordhatót is alkotni csodás dolog! A legtöbb fiatal lány szeret öltözködni, szereti a szép ruhákat. Ha ehhez az irányultsághoz társul a kreativitás és egy kis kézügyesség, akkor a női vagy férfiszabó pálya egyértelműen nekik való” – fejtette ki Gosztonyi Klára, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója. A tanárnő azt is elmondta, náluk családi hagyomány volt, hogy mindenki megtanult varrni, most pedig tanítás közben a szakmai kihívásokon túl tudásának átadása is felemelő érzéssel tölti el.

„Minden évben nagy energiát fordítunk arra, hogy a pályaválasztás előtt álló hetedik-nyolcadik osztályos diákokat és szüleiket megszólítsuk, megmutassuk, milyen sokféle lehetőség vár a rájuk a szakképzésben. A legfontosabb, hogy minden fiatal megtalálja azt a szakmát, amelyben sikereket érhet el, ezáltal boldog életet biztosíthat magának a tanúlóévek után. A Szakmavilág.hu weboldalon folyamatosan frissülő, izgalmas cikkeken keresztül mutatjuk be a legnépszerűbb és kevésbé ismert szakmákat, néhány hónapja pedig elérhető a projekt applikációja is, amely szintén a pályaválasztást segíti” – hangsúlyozta Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.