Főoldal Életmód Otthon Létezik tökéletes tévé? Megnéztük, mit tud a Philips 55PUS8807

Létezik tökéletes tévé? Megnéztük, mit tud a Philips 55PUS8807

Melyik tévé kínálja a kép, a hang, a funkciók és az ár kiváló kombinációját? Melyik tévét ajánlaná barátainak és családtagjainak? A Philips reméli, hogy a Performance sorozatával választ adhat erre a kérdésre. De vajon az 55PUS8807 valóban olyan egyedülálló ajánlat?

Világos ezüst központi talapzat és finom ezüst keret, amely élesen és világosan határozza meg a TV kialakítását. Még ha prémium dizájnra vágynánk, ez a Philips megfelel az igényeknek. Egyedül a profilja árulkodik arról, hogy nem egy csúcsmodellről van szó, a reméltnél valamivel kevésbé karcsú, de a hátoldal enyhe ívelése ezt jól elrejti. A csatlakozók lefelé és oldalra irányulnak, így mindenképpen megfontolhatja a falra szerelést.

Az Ambilight továbbra is egy exkluzív Philips funkció. És meg kell mondani, kapcsolja be az Ambilightot, és a tévé azonnal fényűzőbb benyomást kelt. Ez a háromoldalas változat csak alul világítatlan. Az Ambilight az évek során egyre több lehetőséget kapott. Az Ambilight Aurora például idén került bele. Helyezze a képernyőre a beépített hangulatos képek vagy mozgó jelenetek egyikét, és az Ambilight-tal együtt a tévé a belső tér gyönyörű dekoratív részévé válik, amikor éppen nem tévézik. Ezen kívül az Ambilightot továbbra is használhatja társalgólámpaként, van AmbiWakeup és AmbiSleep, és az Ambilightot zenére is engedheti reagálni. Szeretne egy kicsit tovább menni? Akkor az Ambilightot akár a Philips Hue lámpáihoz is csatlakoztathatja.

A készülék egyetlen DVB-T2/C/S2 tunerrel és egy CI+ foglalattal rendelkezik. Opcionálisan rögzíthet vagy szüneteltethet USB merevlemezzel. Az élő tévézés egyre inkább háttérbe szorul a streaminggel szemben, a játék pedig sok nappaliba beférkőzött. Ez a Philips mindezeknek a kérdéseknek tökéletesen megfelel. Négy HDMI csatlakozóval rendelkezik, amelyek közül kettő 48 Gbps sávszélességet biztosít, így készen áll a 4K120-as játékokhoz. Támogatják a VRR-t is (HDMI VRR, AMD Freesync) a zökkenőmentes játékélmény érdekében, a bemeneti késleltetés pedig kiváló (17,9 ms 4K60-ban és 8,6 ms 2K120-ban). A két csatlakozó közül az egyiken eARC használható, a többi ARC-t biztosít. A Game Dashboardon keresztül könnyedén beállíthatsz néhány képi beállítást, vagy ellenőrizheted, hogy milyen képkockasebességgel működik a játék.

A streaming alkalmazásokból nincs hiány. Az Android TV szinte az összes népszerű alkalmazást kínálja, és még néhány extrát. Teljes értékű médialejátszónak mindig választhatjuk a VLC-t, de a Philips médialejátszója is szinte minden formátumot támogat, bár a nagyon népszerű Divx/Xvid szokott hiányozni. A beépített Chromecast funkció ideális, ha inkább az okostelefonon keresgél, majd a videót a tévére vetíti. A DTS Play-Fi funkciónak köszönhetően egyszerűen és vezeték nélkül csatlakoztathat kompatibilis surround hangszórókat, vagy a tévéből a hangot a konyhában lévő vezeték nélküli hangszóróra vagy az okostelefonjára küldheti. Mindezek a funkciók is nagyon zökkenőmentesen működnek, köszönhetően a motorháztető alatt található erős négymagos chipkészletnek.

A távirányító nem fog díjakat nyerni az innovatív megközelítéséért, de jól működik. A billentyűk talán egy kicsit kicsik, de elég hely van közöttük ahhoz, hogy elkerülje a rossz billentyűleütést. A tetején található négy gyorsbillentyű a Netflix, a Prime Video, a Rakuten TV és a Philips alkalmazásgaléria számára készült. Ez utóbbit szívesebben láttuk volna egy Disney+ billentyűvel helyettesítve.

A Philips P5 képfeldolgozó processzor már évek óta nagyon jó eredményeket produkál. Upscaling, zajszűrés, deinterlacing, mindezeket a feladatokat kiválóan végzi. Egyedül egy jobb MPEG zajszűrőt szerettünk volna a Philips-től. Ez a verzió nehezen küszködik a blokkolás és/vagy a színsávok kiküszöbölésével. A sportrajongók nagyon jó mozgási élességre számíthatnak. A processzor nem csak nagyon gyorsan avatkozik be, de a nagyon gyors akcióképeket is jól feldolgozza. Az akció éles marad a képen, dadogás vagy nehéz hibák nélkül a képen.

Mivel a PUS8807-et családi tévének szánják, a Philips széles látószögű, de mérsékelt kontrasztú S-IPS képernyőt választott. A betekintési szög mindenesetre jó, és a képernyő viszonylag nagy betekintési szögben is megőrzi a színvisszaadást. A képernyő simasága sötét képeken kevésbé jó (ez készülékenként változhat). A képernyő felső részén, ahol a közvetlen LED-háttérvilágítás átsüt, vannak fényes foltok. Ez filmeknél zavaró lehet, mert a foltok a kép feletti és alatti fekete sávokban extra feltűnőek. A tiszta képeken az egyenletesség jó, de látunk egy enyhe „piszkos képernyő” hatást. Ez a Philips 1200:1 körüli ANSI kontrasztarányt ad meg, ami egy IPS képernyő esetében rendben van. A Kontraszt üzemmódot „optimális kép” értékre állítva a készülék szintén dimmelési technikát alkalmaz, de zónák nélkül. A teljes képernyő a képernyőn megjelenő tartalomtól függően sötétedik. Ez némi kontrasztnövekedést eredményez, akár 3000:1-ig, de ami még fontosabb, hogy a jobb fekete reprodukciónak köszönhetően a sötét jelenetekben kicsit nagyobb mélységet kapunk. A dinamikus kontrasztot is engedélyeztük, hogy az árnyéktónusok jobban láthatóvá váljanak. Ezek a beállítások sokkal érdekesebbé teszik a képet. Ha még többet szeretnél kihozni a képernyőből és a processzorból, akkor még a HDR Upscalingot is aktiválhatod. A filmes üzemmód a túl meleg színhőmérsékletektől szenved, ami azt jelenti, hogy sok szín egy kicsit túl piros, ami sajnos a bőrtónusokban is megmutatkozik. Ha ez nagyon zavarja, állítsa a színhőmérsékletet „normál” értékre.

Egyre több streaming- és játéktartalom érhető el HDR-ben, ezért ez fontos. A PUS8807 kellően széles színskálával rendelkezik (90% P3), de a 400 nit körüli csúcsfényerő kissé csalódást okoz, még akkor is, ha ezt még teljesen fehér képernyőn is eléri. Inkább egy jó 500 nitet látnék ott, hogy a HDR-nek is adjon némi plusz csattanót, főleg, hogy a készülék kontrasztja is a hatásos megjelenítés útjában áll. A jó tónustérképezés ilyen esetben sokat tud kárpótolni, de azért itt is látunk még bőven javítanivalót. A készülék figyelembe veszi a HDR metaadatokat, de igyekszik tisztábbá tenni a képet. Ennek eredményeként a színvisszaadás fakó lett, de színsávok is megjelentek a képen. Végül kikapcsoltuk a HDR Perfectet, ami ugyan elvesz némi fényerőt, de sokkal kellemesebb és színesebb képet adott, zavaró hibák nélkül. Természetesen nem kizárt, hogy a Philips szoftverfrissítésekkel javíthat ezen. A készüléknek egyébként fontos aduja van a HDR, a HDR10 és a HLG mellett támogatja a dinamikus metaadatokkal ellátott formátumokat, a HDR10+-t és a Dolby Visiont is. A Dolby Vision különösen sokat kárpótol, az a tartalom hozza ki a legjobbat a készülékből.

A Philips az 55PUS8807/12 esetében szándékosan olyan képernyőtípust választott, amely széles látószögű, de kissé korlátozott kontrasztú. A képernyő szép színtartományt nyújt, és bár a csúcsfényerő a HDR-képekhez csak egy kicsit szerény, Dolby Vision és HDR10+ tartalmakkal még így is meglepően jól jön ki. A P5 processzor kiváló képfeldolgozást biztosít, és a 120 Hz-es panelnek köszönhetően a sportrajongóknak is tetszeni fog. Játékkonzol is van a nappaliban? A két HDMI 2.1 csatlakozó készen áll a 4K120-as játékra, alacsony bemeneti késleltetéssel. A hangteljesítmény nem okoz csalódást, másrészt viszont nem emelkedik az átlag fölé. Egy jó soundbar megoldhatja ezt, és a DTS Play-Fi-nek köszönhetően vezeték nélküli többszobás lehetőség is van. Streaming lehetőségekből sincs hiány, az Android TV hatalmas választékot kínál. Röviden összefoglalva, ez a Philips nem a filmrajongók első számú választása, de remek választás, ha egy családi tévét keresünk, széleskörű funkcióválasztékkal és az Ambilight által biztosított exkluzív hangulattal.