Főoldal Kultúra Oktatás Miért van kiemelt jelentősége a táboroknak idén?

Miért van kiemelt jelentősége a táboroknak idén?

Hamarosan itt a nyár, ami a szülőknek újabb fejtörést okoz, hiszen gondoskodni kell a gyerekek elhelyezéséről. A táborok évtizedek óta megoldást jelentettek, a vírushelyzet azonban sok bizonytalanságot hozott. Nem véletlen, hogy most minden szem a 2021-es nyárra szegeződik.

A járványhelyzet a szülőket, a gyerekeket és a táborszervezőket egyaránt nehéz feladat elé állította. Tavaly nyáron egyértelművé vált, hogy csak azok a táborok tudtak talpon maradni, akik gyorsan alkalmazkodnak az állandóan változó körülményekhez. Ennek köszönhetően például megjelentek az online táborok, valamint a szigorú higiéniai és biztonsági előírások betartásának érdekében sok helyszín át is alakult.  Az előrejelzések szerint a talpon maradt táborszervezők a korlátozások feloldásával rohamra számíthatnak. De mit jelent ez gyakorlati szinten?

Fotó: Logiscool

Első a biztonság

Tavaly a szülők jobban kivártak, az idei év azonban meglepő fordulatot hozott: sokan már áprilisban elkezdték lefoglalni a helyeket gyermekeik számára. Ez a pozitív hozzáállás a táborok engedélyezésével a következő hetekben valószínűleg tovább fog nőni. Az idei nyár egyik nagy kihívása pedig az lesz, hogy a gyerekek ismét biztonságban érezhessék magukat a táborozáskor. „Mint ahogy tavaly, úgy idén is maximálisan betartjuk a járványügyi intézkedéseket. Most a biztonság az első, és ebben minden szervezőnek nagyon tudatosnak kell lennie” – mondja Breuer Anita, a Logiscool egyik alapítója. – „Csak a szülők által egészségesnek igazolt gyermekeket fogadunk, akik testhő mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a tábor területére. Ugyanígy, csak egészséges, érvényes egészségügyi könyvvel rendelkező munkatárs vehet részt a táborszervezésben és arra törekszünk, hogy minden munkatársunk be legyen oltva. A napközis mellett tartunk online táborokat is, hogy az érdeklődők maguk választhassanak. Szeretnénk, hogy egy biztonságos, élményekkel és új tudással teli táborozással töltött nyara lehessen a gyerekeknek az elmúlt hónapok megpróbáltatásai után.”

Miért van kiemelt jelentősége a táboroknak 2021-ben?

A család és az iskola mellett a gyerekek szocializációjának fontos helyszíne a tábor. A családban a gyereket kevésbé érik új impulzusok, az iskolai élet pedig az utóbbi idő online oktatásával szinte a nullára redukálódott. Csökkentek a társas interakciók, amik a gyerekek fejlődése szempontjából különösen nagy jelentőséggel bírnak. Ugyanakkor az elszigeteltségnek köszönhetően el is szoktak a személyes emberi kapcsolatoktól, így érdemes időt és teret adnunk a gyerekeknek a visszarendeződésre. Rövidebb ideig tartó közösségi impulzusok, például a táborok erre jó lehetőséget adnak. Minden táborozó más-más hasznos leckét „visz haza” arról, hogy ki ő, hogyan viszonyul másokhoz, és hogyan érdemes viselkedni egy közösségben. A gyerekek többsége a bezártság után felszabadultan, lelkesen megy táborba, ahol könnyen találhat új barátokat és új hobbikat.

Ahány ország, annyi szokás

A magyar intézkedésekhez hasonlóan egyre több országban engedélyezik a nyári táborozást, de a táborok jelentősége nagyban eltér. Az európai gyerekek közül a legrövidebb nyara többek között a német, angol és francia gyerekeknek van, alig valamivel több, mint hat hét. Ezért a korlátozások feloldása ezekben az országokban nem tesz annyit a latba. Bulgáriában azonban 14-15 hétig tart a szünidő, és a hazai 11 héttel is az élmezőnyben vagyunk.

Magyarországon a szülőknek majdnem 3 hónapig meg kell oldaniuk a gyerekek felügyeletét, és ebben a táborok kiemelten fontos szerepet kaphatnak. Tudatos szülőként érdemes olyan táboroztatót választani, aki a pozitív közösségi élményekre, értelmes szabadidős tevékenységre, játékos tanulásra egyaránt odafigyel. Így az elmúlt időszak nehézségei után gyermekünk ismét feltöltődhet, az élmény és a táborban megszerzett tudás pedig kitarthat a nyáron túl is.