Főoldal A világ New York New York, 2022 március: bejártuk az idén 90 éves Empire State Building-et

New York, 2022 március: bejártuk az idén 90 éves Empire State Building-et

Minden kétséget kizáróan az Empire State Builidng New York City, valamint a világ legikonikusabb épülete. Eddigi New York-túráink alkalmával kimaradt a megtekintése, azonban most végre pótolhattuk. Az ESB teljes körű támogatást nyújtott sajtóbejárásunkhoz, így minden részletében feltérképezhettük a helyszínt.

Már önmaga a porta-rész, valamint a hall is lenyűgöző, figyelembe véve a 30-as évek New Yorkjának minden egyes apró építészeti sítlusjegyét; nem beszélve a rögtön szembeötlő hatalmas terekről lépcsőkről, folyosókról. Már az első lépések után is érzi a látogató: garantált lesz az élmény, még földközelben is, nem hogy feljebb haladva, a kilátó-részek felé. Ugyanis kettő ilyen van az ESB-ben.

Mint minden hagyományos értelemben vett túravezetés, a mi sajtótúránk első állomása is maga a 2018-ban átadott, nem kevesebb, mint 165 millió dolláros beruházás kereteiben megvalósított második emeleti hely- illetve épülettörténeti múzeum (Second Floor Observartory) volt. Ez a Second Floor Observatory Experience elnevezést kapta, és minden olyan lényeges infót, háttértörténetet megismerhetünk az épület megalkotása kapcsán, amelyet elengedhetetlen tudnunk. Külön rész foglalkozik például magával az építkezéssel, s az ikonikus fotót, amelyen több száz méter magasban ülnek keresztgernedán a megpihenő munkások – élőben is, teljesen interaktívan átélhetjük. Ugyanis egy teljesen életnagyságú gerendára mi is letelepedhetünk, háttérben az autentikus odaillő környezettel.

Természetesen King Kong sem maradhat ki a kronológiai számvetésből: talán ez az a filmtörténelmi klasszikus, amely leginkább felemelte az Empire State Builiding mítoszát. Ráadásként felfelé haladva a szinteken újabb interaktív „jelenetbe” futunk: King Kong embernagyságú marka az egyik ablakon benyúlva pihen (rá lehet ülni egy-egy fotó vagy videósnitt kedvéért), s közben jobbra tekintve láthatjuk, ahogy kissé mogorván méreget minket egy másik ablakon keresztül. Óriási és egyben igen vicces élmény, vétek kihagyni, ha az ESB-re látogatunk. Persze nem is lehet kihagyni, hiszen a vezetett bejárások strukturálisan épülnek fel, és része mindegyiknek minden olyan fontos részelem, ami a program része.

Interaktív a lift is, amíg felérünk a 80-ik emeletre, az első, nyitott kilátórészhez. A liftben a mennyezetre nézve az ESB építkezésébe csöppenünk, rendkívül látványos módon haladunk felfelé az épülő acélszerkezet vázának tekervényei közt. Párhuzamosan egy-egy építőmunkás még néhány poénos mondatot is elejt, sőt, egy hatalmas bontógolyó is közelít felénk, és elhúz a fejünk mellett. Képileg teljesen rendben van, hangilag is: a lift teljes térhatást ad, így ténylegesen olyan, mintha a történések középpontjában lennénk.

A 2019-ben felújított 80. emeleti kilátó (Empire State Building Observatory) nyitott, olyan értelemben, hogy nincs tetőfedése, ugyanakkor a kitekintést rácsszerkezet mögül, nagyobb réses kialakítás mellett lehet végezni.

Mindemellett rendelkezésre állnak hagyományos értelemben vett távcsövek, melyekkel viszonylag messzire elkémlelhetünk, de rengeteg olyan távcső is akad, amelyekben valamiféle interaktív műsort tekinthetünk meg.

Pazar a kilátás, milyen is lenne? Szinte nincs is olyan pont, ahonnan ne lehetne remek rálátást kapni Manhattan-re, bár a klasszikus vonal a félsziget déi része felé, a Financial District felé eső nézőpont. Ennek háttal, tehát az északi irányba a Central Park, és a Bronx-terület körvonalazódik, míg kelet felé Queens és Brooklyn az East River-rel, nyugat felé Jersey és a Hudson folyó terül el. Lenyűgöző.

Egész biztos, hogy ide még többször, több tudósítás erejéig is vissza fogunk térni.

Végül, de nem utolsósorban a 102. emeleti kilátóba érkeztünk, mely bár fedett, körben üvegezett, mégis olyan lenyűgöző kilátást nyújt, hogy az ember nem is akar elmozdulni sokáig onnan, ahol lecövekelt egyhelyben. Pluszban az üvegfelületek minimálisan tükröződnek csak, ezért kiváló fotókat és videókat lehet készíteni innen, természetesen 360 fokban, bármely irányba.

Ez persze a napközbeni lehetőségekre utal – mi a bejárást a késő délelőtti órákban folytattuk le -, de egész biztos az is, hogy a koraesti, esti órálban is remek lehetőséget nyújt. Ezt a szekciót 2019-ben nyitották meg a nagyközönség számára, és azóta is kimondottan népszerű az ESB-be látogató turisták és helyiek körében is.