Főoldal A világ New York New York City, Empire State Building: íme, a 80. emeleti kilátó

New York City, Empire State Building: íme, a 80. emeleti kilátó

Legutóbbi NYC-kirándulásunk során kiemelt hangsúlyt fektettünk az ikonikus Empire State Building megismerésére. Ennek folyományaként következzen most cikkünk, amely a 80. emeleten található kilátóteraszt mutatja be.

A világ leghíresebb épületének tetején található Empire State Building Observatory még 2019-ben jelentette be azt, hogy befejeződött a 80. emelet átalakítása. Az ESBO újragondolását célzó négyéves, nem kevesebb, mint 165 millió dolláros projekt utolsó eleme a New York-i látogatókat New York Cityben való eligazodását segítő érdekes és informatív kiállításokkal bővül, és bemutatja az épület egyedülálló helyét a város központjában.

A 80. emelet újdonsága egy exkluzív, interaktív partnerség a NYC & Company-val, New York város hivatalos marketing-, turisztikai és partnerségi irodájával, hét interaktív videotartalmakkal, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy a NYC & Company szakértelmét felhasználva, az öt kerületben található úti célok hatalmas választékát felhasználva tervezzenek útvonalat a látogatásukhoz. Az útvonaltervek automatikusan letöltődnek a látogató telefonjára egy QR-kódolvasó segítségével, vagy elküldhetők e-mailben. Ez a szolgáltatás, amelyet az ESBO-t sok látogató első úticéljaként megjelölő kutatásra válaszul terveztek, minden turista és New York-i lakos számára előnyös.

A klasszikus távcsövekbe épített interaktív, kiterjesztett valóságos New York-i jelenetek közvetlenül a népszerű úti célok látványosságaihoz és hangjaihoz juttatják el a látogatókat. További kiállítási tárgyak közé tartoznak az ESB híres fényshowiról készült videók, interjúk Marc Brickmannal, az ezeket életre keltő világítóművésszel, felhasználók által generált tartalmak, valamint a híres brit emlékművész, Steven Wiltshire monumentális New York-i égboltja.

A leleplezés alkalmából az Empire State Building örömmel jelentette be egy új videó premierjét is, amelynek főszereplője a Tony-, Grammy-, Emmy- és Pulitzer-díjas zeneszerző, szövegíró és színész, Lin-Manuel Miranda. A videó a New Yorkhoz írt szerelmes levelére, a Cheering for Me Now-ra készült – a Hamildrop sorozat eredeti száma, a legendás zeneszerző, John Kander (Cabaret, Chicago) zenéjével és Miranda szövegével -, valamint a világhírű világításművész, Marc Brickman által tervezett új zenés fényjátékot és felvételeket mutat be Mirandáról, amint a teljesen új Observatory Experience-t fedezi fel. A videó egy részét november 27-én, a CBS This Morning élő adásában mutatják be, és kizárólag az Empire State Building YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán teszik közzé. A New York-i rajongók aznap este élőben is megtekinthették a zenés fényjátékot az épületen, miközben a dalt az iHeartRadio Broadway csatornáján hallgathatták a www.iheartradiobroadway.com oldalon keresztül.

A 80. emeleti kiállítás összefoglalva:

 • NYC: Above and Beyond: Ez a kiállítás, amelyet a NYC & Company-val együttműködve hoztak létre, arra ösztönzi a látogatókat, hogy személyre szabott útvonaltervet állítsanak össze az Empire State Building tetejéről – amely gyakran az első állomásuk New Yorkban. Az érdeklődési körükre és a tartózkodásuk időtartamára vonatkozó kérdések megválaszolása után összeállíthatják a Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx és Staten Island látnivalóinak és nevezetességeinek személyre szabott listáját. A vendégek ezután e-mailben vagy QR-kóddal beolvasva közvetlenül a látogatók kézi eszközeire kaphatják meg a személyre szabott útvonaltervet, hogy a későbbiekben hivatkozhassanak rá.
 • Artistry in Light: Kíváncsi volt már arra, hogyan készülnek az Empire State Building zenés fényshow-i? Az Artistry in Light kiállításon egy rövidfilmet láthat, amelynek narrátora a világhírű világítástervező, Marc Brickman, a fényalkotás mestere. A film az ő tervezéseiből mutatja be a legfontosabb pillanatokat, például a 2012-es, Alicia Keysszel készített első zenés fényshow-t, valamint a Mariah Carey „All I Want For Christmas Is You” című dalára szinkronizált ünnepi fényshow-t.
 • Stephen Wiltshire rajzai: 2017-ben a híres brit művész, Stephen Wiltshire 45 perces helikopteres repülést tett Manhattan felett. Ezután az Empire State Building 80. emeletén tartózkodva egy hihetetlenül részletes tájképrajzot rajzolt New York Cityről, teljesen emlékezetből. Egy háromperces film dokumentálja a folyamatot, a 45 perces helikopteres repüléstől kezdve a négy napig, amely alatt megalkotta az eredeti műalkotást.
 • Jelenetek New Yorkból: Az Empire State Building klasszikus kilátóin keresztül a látogatók kilenc különböző híres New York-i helyszín panorámaképét tekinthetik meg a 80. emeletről. A Times Square-től Coney Islandig a látogatók közelről (és akár belülről is) megnézhetik azokat a helyeket, amelyeket az épület 86. és 102. emeleti kilátóteraszáról láthatnak.
 • Showtime Pictures: Izgatottan várja a zöld vászon előtt készült fotókat a
  emeleten? A képeket 25 különböző szögből, 25 különböző HD-kamera felhasználásával rögzítették, hogy egy vizuális narratívát mesélő, magával ragadó élményt teremtsenek. Az átvétel új helyszínét arcfelismerő technológiával alakították át, hogy az önkiszolgáló kioszkok segítségével felgyorsítsák a visszakeresési és vásárlási folyamatot.
 • Ossza meg tapasztalatait: Ahogy a látogatók belépnek a kijárati sorba, arra ösztönzik őket, hogy osszák meg képeiket a közösségi médiaplatformokon négy képernyő segítségével, amelyek mozaikos árnyékot hoznak létre az egyes látogatókról más vendégek által megosztott képekkel, amelyek a #empirestatebuilding hashtaget használják.

„Ami a 2018 augusztusában megnyíló új Observatory bejáratával kezdődött, az most már a szándékaink szerint teljes mértékben oktatási és magával ragadó utazás, amely a világ minden tájáról érkező látogatókat összekapcsolja a világ leghíresebb épületéhez fűződő érzelmi kapcsolataikkal, és segít nekik megtervezni a teljes New York-i látogatásukat a középpontból. Az elkészült Empire State Building Obszervatórium az új bejárattól a drámai és izgalmas új 102. emeletig emeli vendégeink élményét” – mondta Anthony E. Malkin, az Empire State Realty Trust elnök-vezérigazgatója. „88 évesen az Empire State Building továbbra is a világ egyik ikonja.
innováció, a törekvések és az álmok ikonja, és a világ minden magas épületének vibráló őse.”

A Thinc Design vezette azt a művészeti és építészeti, utazási, technológiai, mérnöki és szórakoztatóipari ágazatból érkező, interdiszciplináris, legjobb csapatot, amely kitalálta, kurátori feladatokat látott el, megtervezte és megtervezte a
a projektet.

A csapatban részt vettek:

 • Beneville Studios
 • Corgan
 • Diversified.
 • IDEO
 • Intersection
 • JLL
 • Kubik Maltbie
 • NYC & Company
 • Otis Elevator Company
 • Showtime Pictures
 • Skanska
 • Squint / Opera
 • Stephen Wiltshire
 • Syska Hennessy Group
 • Tactman
 • Tenguerian Models
 • The Lighting Practice
 • Thornton Tomasetti

Az Empire State Buildingben tett, 2022. március végi látogatásunkról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

Előző cikkNew York City, Empire State Building: bemutatjuk a második emeleten található kiállítást
Következő cikkA Föld öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni Suhajda Szilárd