Főoldal A világ New York New York City, Empire State Building: bemutatjuk a második emeleten található kiállítást

New York City, Empire State Building: bemutatjuk a második emeleten található kiállítást

Az Empire State Building (ESB) még 2019-ben jelentette be tetőtől talpig újragondolt Observatory Experience második fázisát. A 2019. július 29-én megnyílt, 165 millió dolláros projekt New York egyetlen olyan múzeuma, amely a hét minden napján reggel 8-tól hajnali 2-ig tart nyitva.

A nemzetközileg is ikonikus épület második emeletén található 10 000 négyzetméteres galériák az épület építésétől az épület popkultúrában elfoglalt jelenlegi helyéig tartó utazásra invitálják a vendégeket.

A Sony Mobile által készített tanulmány szerint az Egyesült Államok legtöbbet instagramozott nevezetessége, az új galériák olyan magával ragadó és interaktív kiállításokat kínálnak, amelyek kielégítik a mai modern utazók azon vágyát, hogy hiteles élményeket osszanak meg – mindezt a 86. emeleti kilátóból nyíló, egyedülálló kilátás elérése közben.

Az élménytervező Thinc vezetésével, az IDEO, a Squint Opera, a Beneville Studios, a Diversified., az Intersection, a Kubik Maltbie, az Otis Elevator Company és a Tenguerian Model csapattagjaival a második fázis az első fázist, a vadonatúj, 2018 augusztusában elkészült, a West 34 th Street 20. szám alatti Obszervatórium bejáratát követi.

A galériák, amelyeken keresztül a látogatók egyfajta különleges utazáson vesznek részt, a következők:

  • A helyszín az 1920-as években: A fekete-fehér panorámakép az eredeti Waldorf-Astoria Hotel helyét ábrázolja, amikor az Empire State Building építése megkezdődik. Az építési felmérőkön keresztül a vendégek belátják, hogy az 1920-as évek végének New York-i utcái színesben elevenednek meg.
  • Építkezés: Lewis Hine fotóművész fotói által inspirálva a látogatókat visszarepítik az időben, miközben forró szegecsek és acélgerendák repülnek a fejük felett, és New York City hangjai térhatású hangzásban elevenednek meg. A látogatók interakcióba léphetnek az építőmunkásokat ábrázoló, speciálisan megrendelt öntött szobrokkal is, amint dolgoznak és ebédszünetet tartanak.
  • Nyitónap: A megnyitó napjának izgalma tapintható: egy újságosfiú jelenti be az Empire State Building megnyitását, miközben az 1930-as évek New Yorkjának utcáin árulja az újságjait.
  • Modern Marvel: A Modern Marvel kiállítás bemutatja azokat a konkrét intézkedéseket, amelyeket annak érdekében hoztak, hogy az Empire State Building világelső legyen a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén.
  • Otis Elevators: Az Otis szállította az úttörő technológiát, amely lehetővé tette az ESB toronymagas magasságát. Az Otis egy külön erre a célra kialakított kiállításon nemcsak azt mutatja be, hogyan működtek az eredeti felvonók, hanem a látogatókat a legújabb felvonókba beépített legújabb technológiáról is tájékoztatja, amelyek évente több mint 10 millió bérlőt és Obszervatórium-vendéget szállítanak. A látogatók egy valódi liftakna szimulációján is végigsétálhatnak, és testközelből érezhetik a kocsik mozgása által keltett energiát.
  • Városi kampusz: Az Empire State Building nagyon kevés látogatója van tisztában azzal, hogy mi történik a közel 100 emeleten, amelyet nem látnak. Az Urban Campus bepillantást nyújt az épület néhány fő bérlői helyiségébe, a kényelmi szolgáltatásokba és a rejtett kilátásokba, ahogyan azt az ott dolgozók megtapasztalják. A kiállítás kiemel néhányat ezek közül a kortárs internet-korszak vállalkozásai közül, amelyek a kukucskálókon keresztül láthatók, és a vendégek betekintést nyerhetnek abba, hogy milyenek ezek a csúcstechnológiát képviselő irodák.
  • A világ leghíresebb épülete: A kiállításhoz rendelt eredeti zenére több mint hetven képernyő mutatja be az ESB popkultúrában betöltött főszerepét az 1930-as évektől kezdve minden évtizedből. A világ minden tájáról érkező látogatók felismerhetik a világ leghíresebb épületét bemutató több száz filmet, tévéműsort, reklámot, rajzfilmet, képregényt és videojátékot.
  • King Kong: A látogatók besétálnak egy 1930-as évekbeli irodába, ahol a híres óriásmajom ujjai átfúrják a falakat, miközben az épületről lecsüngve régi vadászgépek elől menekül. Aki elég bátor, még Kong kezébe is léphet – de vigyázat, első kézből érezheti a félelmetes majom erejét!
  • Hírességek: Az Empire State Building az A-listás hírességek és világsztárok kedvelt célpontja, a világ minden tájáról sok híres arc látogatja meg a világhírű 86. emeleti csillagvizsgálót. Ez a kiállítás a leghíresebb látogatókat (sportolók, zenészek, színészek) mutatja be, képeik és dedikált emléktárgyaik díszítik a falakat, hogy a vendégek megcsodálhassák őket, miközben a liftek felé tartanak, amelyek a következő megállóba viszik őket: NYC-be: A 80. emeletre: Above & Beyond a 80. emeleten.

„Míg a 86. emeleti kilátóból nyíló kilátás világhírű, az Empire State Building gazdag története tele van izgalmas eseményekkel és innovatív projektekkel, amelyeket mostantól az új, második emeleti kiállításokon keresztül is megoszthatunk” – mondta Anthony E. Malkin, az Empire State Realty Trust elnök-vezérigazgatója. „2018 augusztusában kezdtük az Observatory bejáratának áthelyezésével a 34. utcába, és most a második emeleten található új galériáink lehetőséget adnak látogatóinknak, hogy megismerjék és megismerkedjenek azzal az ikonikus hitelességgel, amelyet csak az Empire State Building, amely nemcsak New Yorkban, hanem a világon is egyedülálló. Tervezőpartnereink szakértelmével ezek az új galériák eddig nem látott módon vonzzák majd a látogatókat.”

A művészeti és építészeti, technológiai és szórakoztatóipari ágazatból érkező, a projektet megálmodó és kurátori feladatokat ellátó, interdiszciplináris, a legjobbak közé tartozó csapat tagjai a következők:

• Beneville Studios

• Corgan

• Diversified.

• IDEO

• Intersection

• JLL

• Kubik Maltbie

• Otis Elevator Company

• Skanska

• Squint / Opera

• Syska Hennessy Group

• Tenguerian Models

• The Lighting Practice

• Thinc Design

• Thornton Tomasetti

Az Empire State Buildingben tett, 2022. március végi látogatásunkról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

Előző cikkNew York, 2022 március: bejártuk az idén 90 éves Empire State Building-et
Következő cikkNew York City, Empire State Building: íme, a 80. emeleti kilátó