Főoldal Blog oldal 499

[TESZT] Catler GR 8030 – grillezés otthon, minőségi recept szerint

Tagadhatatlanul indul a grillszezon, a tavaszi környezet lassan ténylegesen bezöldül, érkezik a könnyed, nyári időjárás. Csalogatóan a kertbe, szabadtéri programok hadával szembesülünk, óhatatlanul mocorog bennünk a kisördög: menni, túrázni, és/vagy épp a kertben sütögetni.

catler_g8030_teszt_napimagazin_001

Divatos a grillezés manapság, ez tény. De mi történik akkor például, ha nem áll rendelkezésünkre kerti grill, vagy épp kertünkben grillezésre alkalmas helyszín? A Catler szerint nincsen gond egyáltalán, hiszen remek kontaktgrill ajánlatokkal kecsegtetnek, pontosan azok számára, akik mondjuk lakásuk konyhájában szeretnék átélni a grillezés kulináris élvezetét. Hatékonyan, helytakarékosan. S mindezt prémium tálalásban.

Úgy döntöttünk tehát, hogy górcső alá vesszük az ausztrál illetőségű Catler márka mindentudó kontaktgrill berendezését, melyet GR 8030 típusjelzéssel látott el a gyártó.

catler_g8030_teszt_napimagazin_003

Mi is volt alapvetően a követelmény, mielőtt belekezdtünk a tesztelésbe? Elsősorban a helytakarékosság, de döntő szerepet játszott a hatékonyság, beleértve a sütés és az ételek elkészítésének gyorsaságát, valamint a kedvező ár-érték arányt is. A minőség mikéntje sem elhanyagolható természetesen, fontos szempont a robosztus felépítés, a jó minőségű anyaghasználat (például a burkolat esetében).

catler_g8030_teszt_napimagazin_006A Catler GR 8030 kontaktgrill vaskos felépítésű, jókora eszköz, tekintélyes súllyal – mindez már sejtette is, hogy a minőségi kialakítás jelen van a terméknél. Az eszköz dupla grill sütőlappal lett ellátva, ezek egyike bordázott (a húsok elkészítéséhez), a másik teljesen sima (zöldségek, vagy akár palacsinta sütéséhez). A grill lapok kivehetők helyükről integrált gombok segítségével, ennek köszönhetően könnyedén tisztíthatók, mosogatógépbe is tehetők, valamint tetszés szerint megcserélhetők is, ha igényeink úgy kívánják. A lapok egyébként tapadásmentes és karcálló (utóbbi azért bizonyos határokon belül, nem árt szilikon alapanyagú grill lapát beszerzése a használatbavétel előtt, ha nem rendelkeznénk ilyennel). A felületek Quantanium bevonattal rendelkeznek, ez hasonló a hagyományos értelemben vett teflonhoz; eredményeképp a lehető legkevesebb zsiradékot kell felhasználnunk.

Mindezeken felül a Catler GR 8030 grill lapjai szinte teljesen tapadásmentesek is egyben, persze ha zsiradék, vagy például olvadt sajt ráég a felületre, akkor könnyedén eltávolíthatók ezek is a sütés végeztével.

catler_g8030_teszt_napimagazin_005

Az alsó és a felső grill lap megfelelő szögű döntésével a sütés közben felgyülemlett zsiradékot a kivehető és mozgatható csepptálcára lehet vezetni, úgy, hogy a használat közben teljesen meg is feledkezhetünk a keletkező melléktermékekről. Hasznos ez, hiszen konyhánkban a Catler GR 8030 használatára kialakított hely vagy felület tiszta maradhat hosszabb sütögetések esetében is, ráadásként a kivehető tálca szintén könnyedén tisztítható.

catler_g8030_teszt_napimagazin_009A rendszer automatikusan melegszik be (HEATING), de mielőtt elkezdenénk a munkafolyamatot, el kell döntenünk, hogy grilleznénk (SEAR) vagy inkább kevesebb üzemi hőfokot igénylő folyamatba kezdenénk (panini készítése például). A készülék előlapjának jobb oldalán található kapcsolót a megfelelő állásba fordítva elkezdődik a beüzemelés, hozzávetőlegesen kicsit sok, 5-6 perces időintervallum szükségeltetik a megfelelő hőmérséklet eléréséhez grill profilban. Az Element IQ szenzor rendszer részét képező egység ilyenkor lekapcsol, vagy ha úgy tetszik, standby módba vált, megkezdhetjük a húsok, köretek elrendezését a lapokon.

Függően attól, hogy milyen típusú húst készítünk, értelemszerűen az elkészítés ideje változhat – ez szintúgy vonatkozik a köretekre is (zöldségek, burgonya, és a többi). Azon felül, hogy a Catler GR 8030 Element IQ automatikája érzékeli a grill lapok mindenkori hőmérsékletét, és grillezés esetében folyamatosan 230 fokon tartja azokat, más intelligens funkciót nem hordoz a kontaktgrill – hiányoltuk például a sütés elkészültére figyelmeztető hangjelzést egyebek mellett.

catler_g8030_teszt_napimagazin_002

Ha a központi rendszer érzékeli, hogy a grill lapok hőmérséklete túlzottan megemelkedik, vagy épp lecsökken, remekül egyenlít, a mindenkori beállított értéket tartja. A skála tág, 160 és 230 fok közt variálghatunk, de vannak előre beállított profilfokozatok is (LOW, PANINI, SEAR).

A Catler GR 8030 esetében használhatunk természetesen időzítőt is, jó kényelmi funkcióként (bal oldali kapcsoló), de mindenképp ajánlatos felügyelni a sütési folyamatokat (húsok és köretek mozgatása).

Jobb oldalon, a két funkciókapcsoló közé ékelve található a Catler GR 8030 LCD kijelzője, mely alapvetően 45 fokos szögből olvasható és látható optimálisan, szemből nézve az összes felirat látszik, úgy tűnik, mintha minden megjelenne a rendelkezésre álló információkból. Kettő háttérszín is rendelkezésre áll, a hálózati csatlakoztatás után kék, míg használat közben narancssárga. Főkapcsoló a terméken nem található, ez kicsit furcsa is volt, a konnektorba csatlakoztatás után azonnal áram alá kerül a rendszer, ám a sütési folyamat megkezdése kizárólag a jobb oldali kapcsoló megfelelő helyzetbe állításával indul.

catler_g8030_teszt_napimagazin_007

Hagyományos értelemben vett grillezéshez a Catler GR 8030 grill lapjait vízszintbe tanácsos döntenünk (BARBECUE), itt kisebb ügyességi feladványnak is beillő ténykedést kellett eszközölnünk – az eszköz oldalára tervezett karral kellett trükközni, lefelé hajtani, majd magunk felé húzni, hogy a biztonsági kapocs kiengedjen, és a lezárt nyithatóság feloldódjon.

Kihajtva termetes a Catler GR 8030, közel 1 méter szélességű lesz így (86 centiméter), úgyhogy gondoskodnunk kell arról, hogy az elhelyezés 10-10 centiméteres ráhagyásokkal megfelelő legyen. A grillező felület mérete egyenként 34×26 centiméter, így látható, hogy a kapacitás maradéktalan, két főre szóló adag – húsok, zöldségek – hozzávetőlegesen egy körben elkészíthetők.

catler_g8030_teszt_napimagazin_004

A Catler GR 8030 felső grill lapjának magassága állítható. Természetesen ez összecsukott módban fejti ki pozitív hatását, mondjuk akkor, ha melegszendvicset készítenénk, és az alkalmazott alapanyagok megkövetelik ezt. Itt ismét megszokás kérdése, hogy mennyire tudjuk gyorsan és hatékonyan kezelni a beállításokat, véleményünk szerint pár perc alatt elsajátítható.

Nemesacél és fém-ötvözet kivitelt kapott a Catler GR 8030 kontaktgrill, érintésre kellemes, viszont a lemezek vastagsága nem túl meggyőző, gyenge nyomásra is horpadásra hajlamosak a felületek. Az oldalak kialakításának zsanérjai rendkívül erősnek tűntek, ami tulajdonképp talán az egyik legfontosabb részösszetevő egy kihajtható kontaktgrill készülék esetében, hiszen a napi használat során ezek a pontok azok, amelyek a legnagyobb tényleges fizikai igénybevételnek vannak kitéve.

catler_g8030_teszt_napimagazin_010

Catler GR 8030 specifikációk

Kialakítás: nemesacél és fém-ötvözet

Teljesítmény: 2400 W

Grillező felület mérete: 34×26 cm

Termék méretek: 43x38x18 cm

Súly: 8.76 kg

Még több fotó: Napimagazin.hu Facebook oldal

Még több információ a gyártó honlapján: http://www.catler.hu/grillezes/gr-8030

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, SonyCanon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS

Vitorlabontó a Balatonon, megkezdődött a vitorlásidény

A szombati hagyományos vitorlabontó ünnepséggel megkezdődött a vitorlásidény a Balatonon.

A balatonfüredi eseményen részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár, Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Bóka István, Balatonfüred polgármestere is.

vitorlabonto_itthon

Az idei programban különleges eseménynek számított, hogy felavatták a Magyar Vitorlás Szövetség új motorosát.

A vitorlabontó ünnepséget követően kezdődött az Évadnyitó Wirecorner Nagydíj, amelyet a Black Jack nyert meg. A Nagy R. Attila kormányozta hajó mögött a Vándor Róbert irányította RSM DTM végzett másodikként, megelőzve a Siroccót, melynek Cittel Lajos volt a kormányosa. A látványos évadnyitó vitorlásversenyen 154 hajó indult.

 

Forrás: MTI

Fotó: itthon.hu

Cannes – Óriási csalódást okozott az Arany Pálma-díjas Gus Van Sant

A sajtóvetítésen kifütyülték, az első kritikák pedig lehúzták Gus Van Sant amerikai rendező The Sea of Trees című filmjét, amelyet az egyik leginkább várt alkotásként szombaton mutattak be a 68-i cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Az Elefánt című filmjével 2003-ban Arany Pálma-díjat nyert rendező 16. alkotása két, öngyilkosságra készülő férfi találkozásáról szól a Japánban található Aokigahara erdőben. Az amerikai főszereplőt, Arthur Brennant az Oscar-díjas Matthew McConaughey alakítja. A meghalni készülő férfi egy megsérült japán férfiba botlik a sűrű erdőben, s úgy dönt, hogy segít neki onnan kijutni. A két férfi útnak indul a veszélyes erdőben, miközben a néző visszaemlékezéseken keresztül megismeri az amerikai férfi halálvágyának okát: a Naomi Watts által alakított felesége halálát és azt megelőzően, a házaspár bonyolult viszonyát.

sea_of_trees

A túlélésről szóló alkotás a két férfinak a spirituális világú erdőben átélt fizikai megpróbáltatásaira és párbeszédeire helyezi a hangsúlyt, amely talán segíthet az újrakezdésben.

A 62 éves Gus Van Sant, aki független filmesként több hollywoodi alkotást is forgatott, ezúttal nem győzte meg a fesztiválközönséget, az alkotás az idei seregszemle első nagy csalódásának tekinthető. Az újságírók kifütyülték a sajtóvetítés végén a filmet, az esti díszbemutató előtt megjelent első kritikák pedig egyhangúlag lehúzták.

A francia Premiere című filmes magazin szerint Gus Van Sant élete legrosszabb filmjét készítette el, „egy teljesen csöpögős, szörnyű, véget nem érő melodrámát”. Az amerikai Indiewire szerint ez az amerikai rendező eddigi leggyengébb filmje, s még „Matthew McConaughey sem tudja megtölteni ezt az amatőr és puhány filmet”. A Variety szerint is véget nem érő az alkotás, s a lap szerint felmerül a kérdés, hogy ez a „halva született film” hogyan kerülhetett be a versenyprogramba.

A brit The Guardian szerint „hihetetlenül kínos melodrámáról” van szó, amelyben Gus Van Sant az érzelgősség csapdájába esett a bulváros rendezéssel. A francia Le Monde pedig arra emlékeztetett, hogy nem ez az első csalódás Gus Van Santtal kapcsolatban. A francia lap szerint a bukás az amerikai filmek cannes-i meghívása kapcsán is kérdéseket vet fel, miután a stúdiófilmek már eleve nem akarnak a fesztiválon részt venni, mert csak az Oscar-díjak száma érdekli őket. A válogatók ezért kénytelenek nagy nevű amerikai rendezők olyan gyenge filmjeit is meghívni, mint amilyen a The Sea of Trees.

Az idei hivatalos versenyprogram másik Arany Pálma-díjas rendezője, az olasz Nanni Moretti is szombaton mutatja be legújabb, önéletrajzi ihletésű Mia Madre (Anyám) című filmjét, amely egy alkotói és családi válságba került filmrendezőnőről szól.

Az Olaszországban már bemutatott alkotás az újságírók egy részét könnyekre fakasztotta, mások hatalmas tapssal jutalmazták a sajtóvetítés végén, az első kritikák pedig az olasz rendező egyik nagy filmjének tartják, a Le Monde szerint az Arany Pálmára is esélyes lehet.

„A filmjeimnek mindig két vetülete van, megvannak a fájdalmas pillanatok, mások viszont szórakoztatóak. Ez nem elhatározás, hanem így mesélem el az emberek életét” – mondta cannes-i sajtótájékoztatóján Moretti, aki hetedszerre kapott meghívást a versenybe, 2012-ben pedig a zsűri elnöke volt.

„Nagyon sokban hasonlít rám Margherita (a filmrendezőnő főhős) figurája, de nem mindenben, míg Giovanni, Margherita testvére, aki a helyzet ura, (s akit maga Moretti alakít) talán az az ember, aki valójában szeretnék lenni” – hangsúlyozta a rendező.

 

Venczel Katalin/MTI

Nem mindegy, mit nassol a gyerek két étkezés között

Nassolás. Ha ezt a szót halljuk, sokan arra gondolunk, hogy étkezés után elfogyasztunk egy finom desszertet, süteményt. De igazából a nassolás nem ezt jelenti, hanem egy előre el nem tervezett étkezést, amikor igazából némi lelkiismeretfurdalás kíséretében fogyasztunk el nyalánkságot, ha úgy tetszik, felesleges kalóriákat. A szó a német „naschen” igéből lett honosítva, ami annyit jelent: torkoskodik, csipeget. Így lett belőle nassolás.

gyerek_egeszseges_nassolas

A nassolás többnyire pótcselekvés, amit akkor teszünk, ha unatkozunk egy kicsit, vagy éppen olvasás, tévézés közben nyúlunk önkéntelenül is valami finom falat után. Ilyenkor visszük be azokat a kalóriákat a szervezetünkbe, amelyekre voltaképpen nincs szükségünk, és ha a napi táplálkozásra gondolunk, ezeket a nasikat vagyunk hajlamosak gyorsan el is felejteni, és említést se tenni róluk.

A gyerekek nassolása azonban kicsit más eset. Mivel az ő gyomruknak alapvetően kisebb a térfogata, így gyakrabban kell kevesebbet enniük, és ez nem kell, hogy minden helyzetben előre megtervezett, átgondolt fogás legyen. Kutatások igazolják, hogy az elmúlt 20 évben alaposan megnőtt a gyermekkori elhízás előfordulása, amely minden bizonnyal a nem megfelelő nass kiválasztásának is köszönhető. Chips, kóla, cukorka, csoki – mindez csábítja a gyerekeket az iskolai büfékben. De ha a szülők kicsi kortól kezdve másképp szoktatják a csemetéjüket, akkor az uzsonnához csomagolva sem ez lesz a kívánatos rágcsálnivaló, hanem valami olyan, ami ballasztanyag tartalma miatt telít, segíti az anyagcserét és még a növekedéshez is hozzájárul.

Tökéletes választás erre a célra, a köles amelyet bár a kőkorszak óta termeszt az emberiség, valahogy mégis újra és újra fel kell fedeznünk. Sokan nemes egyszerűséggel csak “csodagabonának” nevezik, és amelyet állítólag hetente egyszer mindenképpen kellene fogyasztanunk. A köles eredetileg valószínűleg Indiából származik, de hazánkban is említették már írásos emlékekben a XII. század végefelé. Magyarországon főként az Alföldön találunk kölesmezőket, amelyeket onnan lehet felismerni, hogy ez egy csaknem egy méter magasra megnövő, zöld fűhöz hasonlító gabonanövény. Az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés iránta, így egyre több helyen termesztik, bio minőségben is. Elég strapabíró növény, jól tűri a szárazságot és a hideget is.

gyerek_egeszseges_nassolas_3

A köles nagyon könnyen emészthető, magas tápértékű gabona. Jó hír a gluténmentes diétát folytatóknak, avagy a lisztérzékenyeknek, hogy ők is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént, csakúgy, ahogyan a rizs, kukorica és a hajdina sem. Érdemes sokat fogyasztanunk belőle, hiszen tele van ásványi anyagokkal, erősíti az immunrendszert, megszépíti a hajat, erősíti a körmöket és a fogakat, idegrendszeri problémák esetére is remek. Lassítja az öregedést, segít a betegek gyógyulásában, egyaránt ajánlják kisgyermekeknek és várandós nőknek is.  Lúgosító diétához is tökéletes. Hát nem egy csodaszer?

gyerek_egeszseges_nassolas_4

S hogy a gyerekek könnyen megszeressék a kölest, érdemes megismerkedni a Biopont igazán gyerekbarát ropogtatnivalóval, amelyek szintén bio alapanyagok felhasználásával készültek. Van, aki nem szereti annyira az édes ízt, nekik ajánlják a só hozzáadása nélkül készült friss, ropogós kölesgolyót. Tízóraira, uzsonnára, játszótéri megpihenésre ez tökéletes választás lehet, bőséges folyadékbevitel mellett természetesen. Az édesszájúak egészen biztosan inkább a lágy biocsokival bevont, kókusszal megszórt kölesgolyókra szavaznak, ez egyébként fehér-, tej- és étcsokis ízben is kapható, úgyhogy mindenki megtalálhatja a kedvencét.  És minthogy azt is igazolják a kutatások, hogy a gyerekek mindent imádnak, amiben matrica, vagy kifestő található, egészen biztosan odalesznek a Biopont új mesefiguráiért is, hiszen a csomagoláson mostantól Csivit, Pille és Zöldike madarak várják a lurkókat, hogy kiszínezzék őket.

Többre vagy kíváncsi? Látogass el ide:

www.biopont.hu

Telitalálat a Tökéletes hang 2

A kora nyári moziszezon egyik nagy meglepetése, hogy a kényes ízlésű filmes szaklap, a Variety ódákat zeng a Tökéletes hang 2 című zenés vígjátékról, amely a Barden Bellák női accapellacsapat újabb kalandjait meséli el. Guy Lodge kritikus szerint a film jobb, mint az előző rész, és üdítően nőies fuvallatként hat az egyébként erősen tesztoszteronszagú mozis felhozatalban. Lodge a sikert abból vezeti le, hogy a kamera mögött és előtt egyaránt a legkiválóbb női tehetségek tevékenykedtek.

pitch_perfect_2

A film rendezője az az Elizabeth Banks, aki mindkét résznek egyik főszereplője is, és most meggyőzően bizonyítja, hogy direktorként is ért a csajok nyelvén, ráadásul merész vizuális megoldásokkal próbálkozik, sikerrel. Kay Cannon forgatókönyvíró még könnyedebb történetet hozott össze, mint az előző rész esetében, de a cselekmény tele van ütős poénokkal, és még erősebb hangsúly helyeződik arra, milyen fontos, hogy a nők összefogjanak, és együtt küzdjenek egy közös célért. A főszereplő Anna Kendrick ismét zseniális, és remek ötlet volt, hogy a duci Rebel Wilson nagyobb teret kapott az improvizálásra.

Az Oscar-jelölt Hailee Steinfeld (A félszemű) pedig újoncként külön cselekményszálat kapott, ami jelentősen gazdagítja a történetet, és átvezetésként szolgálhat a következő rész számára.

Technológiai váltás húzza felfelé a magyar paradicsomtermesztést

Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére – 400 hektárra – csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt: az elmúlt évben meghaladta a 110 ezer tonnát, hangzott el az Árpád Agrár Zrt. és a Syngenta szakmai rendezvényén, Szentesen. Az erős import ellenére a hazai ágazatban vannak tartalékok, szögezték le a szakemberek.

Paradicsom_Szentes_01

„Harmadik alkalommal hívtuk Szentesre, a paradicsom- és paprikatermesztés hazai „fellegvárába” a gazdálkodókat, akikkel közösen áttekintettük e fontos ágazat termesztési, növényvédelmi lehetőségeit”- mondta Antal Gyula. A Syngenta zöldség kampánymenedzsere kifejtette: a hajtatott paradicsom termőterülete jelentősen csökkent. Míg 2002-ben 950 hektáron termeltek, addig most alig haladja meg a 400 hektárt. A termésmennyiség viszont évek óta növekszik a technológiai színvonal emelkedésének köszönhetően. A hagyományos „fóliás” termesztés megszűnőben van, felváltja a modern üvegházakban történő intenzív, talajnélküli termelés. Az így elért akár félszáz kilogramm négyzetméterenkénti termésátlag már bizakodásra adhat okot. Az 1500 hektáron zajló hajtatott paprikatermesztés esetében a termésátlag 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető.

A paradicsomtermelők tavaly a közepesnél jobb évet zártak. A tavaszi időszakban ugyan az árak gyorsan csökkentek, nyárra viszont emelkedtek, az ősz pedig a sokéves átlaghoz képest is kiemelkedő volt termelői szempontból. A hagyományos fehér paprika szempontjából viszont 2014 rossz évnek tekinthető: a tavasszal kialakult alacsony árak az egész évet jellemezték. Sokan ennek köszönhetően váltottak kápia paprikára idén.

Paradicsom_Szentes_02

„Most még nehéz következtetni az idei szezon kimenetelére” – mondta Antal Gyula. – „A piacot és az árakat is boríthatja az import. Az európai zöldségtermesztést komolyan érinti az Oroszország által bevezetett behozatali tilalom. A holland, spanyol zöldség szétterül az unióban, így egy része nálunk is meg fog jelenni. Az első néhány hónap után úgy látjuk, hogy hazai szempontból EKÁER is befolyásolhatja az import zöldségek mennyiségét, hiszen ezzel a rendszerrel megszűnhet, legalábbis igencsak nehézkessé, kockázatossá válik külföldről behozni és áfa nélkül értékesíteni a zöldséget. Jelen pillanatban a legtöbb zöldség fajban jobb termelői árak vannak, mint a tavalyi évben és ez remélhetőleg kitart az egész szezonban is. 2015 a minőség éve lesz, azt várjuk, hogy a lehető legtöbb partnerünk felismerje, hogy a jó minőségű, megbízható termék a termelés egyetlen útja.”

Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke kifejtette: nagyon fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából a szántóföldtől az asztalig tartó nyomon követhetőség. Ez lehetővé teszi, hogy célzottan és gyorsan intézkedni tudjanak a hatóságok kérdéses esetekben, így óvják a fogyasztókat és a tisztességes termelőket. Növényvédelem tekintetében pedig igen fontos az okszerű szerhasználat.

„Jól érzékelhető az ágazatban a technológiai fejlődés, a régi típusú fóliasátrak fogynak, míg nagy felületű modern üvegházak épülnek. Paprika esetében megítélésünk szerint színes kápia és pritamin fajtákban lehetne előrelépni. A tv és hegyes erős lehetőségei korlátozottak. Nagy lehetősége lenne a tv paprikának a konzervipari hasznosítás egyszerű hidegfóliás termesztésből. Az Európában kedvelt kaliforniai minimális területen terem itthon, exportálni nem tudjuk. A nála jobb beltartalmi értékkel bíró paradicsompaprikát pedig a termesztési technológia miatt 20-30 % magasabb áron kellene értékesíteni. Paradicsom esetében az a kitörési pontunk, ha intenzívebben termelünk. Ehhez komoly beruházásokra lenne szükség. Az igazi áttörés az lenne, ha 100 hektáros bővülés történne, így áprilistól november végéig jó minőséggel jelen tudnánk lenni a külföldi piacokon is. Örvendetes lenne a belföldi fogyasztás növekedése is, hiszen a mediterrán országokhoz képest itthon feleannyi paradicsom kerül a háztartások asztalára. A magyar fogyasztók árérzékenyek, viszont a mi előnyünk az, hogy finom, érett, piros, hazai paradicsomot tudunk kínálni számukra.”

Brain Bar Budapest: új fesztivál a fővárosban

A június 4-6. között zajló Brain Bar Budapest egy egyedülálló fesztivál, mely az ember és a gép közötti határokat vizsgálja a világ élvonalbeli véleményvezéreivel. A globális eseményre ingyenes regisztrációt biztosítanak  a szervezők pedagógusok és diákok számára.

A Brain Bar Budapest ott kezdődik, ahol a többi technológiai fesztivál véget ér.  Az innováción túlmutatva teszi fel a kérdést, hogy mit jelent a technológiai fejlődés nekünk, embereknek. Olyan csúcsgondolkodók szállnak majd ringbe az etika, a robotika, a big data és az urbanizáció legnagyobb kérdéseit megvitatni, mint Ken Goldberg, Richard Florida, Sugata Mitra, Vladimír Šucha, Pia Mancini Somlai-Fischer Ádam, Tina Saaby és Daniel Epstein – kitérve arra, hogyan hat mindez munkánkra, közösségeinkre és a lelkünkre. Néhány téma a fesztivál kínálatából: Az ember helyébe lép-e a technológia? Mit jelent egy város sikere? Hogyan változik az oktatás, az orvostudomány, az internet a mindent átszövő technológia hatására?

brain_bar_budapest

 

Ezekre és más hasonlóan izgalmas kérdésekre a háromnapos eseményen élénk vita épül, amit művészeti és zenei programok kísérnek. A jegyértékesítés már elindult, melyről bővebb információt az esemény honlapján kaphatnak az érdeklődők.
Az rendezvénysorozat a Design Terminál, a We Love Budapest és az Akvárium Klub közös szervezésében és a Magyar Telekom támogatásával valósul meg Budapest szívében, az Erzsébet téren 2015. június 4-6. között. A kiemelt nemzetközi előadók budapesti vendégül látásában közreműködik a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO). A szervezők fontosnak tartják, hogy lehetőséget biztosítsanak a középiskolások, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók és oktatók számára az eseményen való ingyenes részvételre. A Brain Bar Budapestre 100 diák és pedagógus kap díjmentesen akkreditációt az OTP Bank jóvoltából.

Többre vagy kíváncsi?

Jegyinformáció: http://brainbarbudapest.hu/get-your-ticket
Web: http://brainbarbudapest.hu/

Harald Krüger lett a BMW AG igazgatótanácsának új elnöke

Amint azt a BMW AG korábban már bejelentette, 2015. május 13-tól, a vállalatcsoport vezetőinek éves ülését követően Harald Krüger vette át elődjétől, Norbert Reithofer-től az igazgatótanács elnöki feladatait.

harald_kruger_bmw

Harald Krüger mérnöki diplomájával 1992-ben csatlakozott a BMW Group-hoz, 2008 decembere óta tagja a vállalatcsoport igazgatótanácsának. Kezdetben a humán erőforrásért felelős vezető feladatait látta el, majd 2012 júniusának végén a MINI, a BMW Motorrad és a Rolls-Royce márkák, valamint a vevőszolgálati részleg felelős vezetőjévé nevezték ki. Legutóbbi beosztásában, 2013 áprilisától az igazgatótanács gyártásért felelős tagja volt.

Norbert Reithofer a felügyelő bizottság új elnöke

A BMW AG vezetőinek éves ülésén a felügyelő bizottság beválasztotta tagjai közé a vállalatcsoport igazgatótanácsának előző elnökét, Norbert Reithofer-t, mi több, a május 13-i vállalati konferenciát követő felügyelőbizottsági ülésen azonnal elnökké nevezték ki. A felügyelő bizottság új elnöke 1987-ben kezdte meg munkáját a BMW Group-nál, 2000 márciusában lett a vállalatcsoport igazgatótanácsának tagja. 2006 szeptemberéig a gyártásért felelős vezető feladatait látta el, amikor is átült az igazgatótanács elnöki székébe.

Joachim Milberg a jövőben a BMW Group társadalmi felelősségvállalását irányítja

A BMW AG felügyelő bizottságának korábbi vezetője, Prof. Joachim Milberg a május 13-i ülést követően adta át székét Norbert Reithofer-nek, miután több mint két évtizeden át egyengette a vállalatcsoport ügyeinek útjait. Prof. Milberg 1993 novemberében, az igazgatótanács gyártásért felelős tagjaként csatlakozott a vállalatcsoporthoz, majd 1999 februárjában a tanács elnöke lett. 2002 májusában választották be a BMW AG felügyelő bizottságának tagjai közé, ahol 2004 májusától töltötte be elnöki pozícióját.

Joachim Milberg a jövőben is szoros kapcsolatot tart fenn a vállalatcsoporttal, a BMW Group társadalmi felelősségvállalásával és jótékonysági kezdeményezéseivel kapcsolatos tevékenységek irányítását végzi majd.

A BMW Group 2014 decemberében jelentette be a generációváltást

A BMW Group már 2014 decemberének elején bejelentette azon tervét, miszerint generációváltást kezdeményez a vállalatcsoport igazgatótanácsának és felügyelő bizottságának élén, hogy az aktuális vezetők kellő időben adhassák át a vállalatcsoport további fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a következő generáció képviselőinek.

Oliver Zipse a vállalatcsoport igazgatótanácsának új, gyártásért felelős tagja

Amint azt a BMW AG 2015 márciusában már bejelentette, a vezetőség május 13-i ülését követően Oliver Zipse a vállalatcsoport igazgatótanácsának új tagja, aki azonnal a gyártási részleg irányításával kapcsolatos vezetői feladatokat vette át elődjétől, Harald Krüger-től. Oliver Zipse 1991-ben, gyakornokként kezdte karrierjét a BMW Group-nál, ahol később számos vezető pozíciót betöltött. 2009 és 2012 között a vállalatcsoport műszaki tervezéséért felelt, mielőtt a BMW Group vállalati tervezéséért és termékstratégiájáért felelős vezetőnek nevezték ki.

Henning Kagermann és Simone Menne is a felügyelő bizottságban

A BMW AG vezetőinek éves ülésén ismételten a vállalatcsoport felügyelőbizottsági tagjává választották Prof. Henning Kagermann-t, egyúttal beválasztották a felügyelőbizottsági tagok közé Simone Menne-t, a Deutsche Lufthansa AG főállású igazgatósági tagját, amivel a BMW AG az első olyan autógyártó vállalattá vált Németországban, amelynek felügyelő bizottságában a székek 30 százalékát nők foglalják el. Wolfgang Mayrhuber, aki hosszú évek óta erősítette a BMW AG felügyelő bizottságát, a vállalatcsoport vezetőinek éves ülésén adta át helyét utódjának.

EFOTT 2015: zenészek Velencei-tavi élményei

A Halott Pénzes srácoknak az iskolakirándulások, az Animal Cannibals tagjainak a fakutyázás, a Wellhello rapperének pedig a féktelen bulik ugranak be a Velencei-tó hallatán. Szinte nincs is olyan ember, aki ne kötődne ezernyi szállal a környékhez; aki mégis élményhiányban szenved, idén július 14-19. között a 40. EFOTT-on pótolhatja lemaradását.

Vízparti ejtőzés, lángos, sör, felejthetetlen koncertek és élmények sokasága: ezzel és számos meglepetéssel várja a látogatókat az idén jubiláló EFOTT. A Velencei-tóhoz visszatérő vándorló fesztivál egészen biztos, hogy 2015-ben is nagyot szól majd, erre pedig a fellépők is teljes gőzzel készülnek, akik számos kellemes emléket őriznek a rendezvény régi-új helyszínéről.

Naná, hogy az egyik idei nagy kedvenc, a Wellhello is színpadra lép az egyetemisták fesztiválján. Természetesen a fehérvári születésű Fluor Tominak van mit mesélnie velencei kalandjairól. A zenekarral idén különösen csókos bulira készülnek.

Efott_Fluorek_szinpadon

„Gyerekkoromban sokat jártunk a tóhoz, majd a haverokkal is ünnepeltünk itt jó néhányszor. Idén óriási bulit tervezünk a zenekarral, a szaxisunk például még több lánnyal csókolózik majd, mint eddig, szóval irány az első sor, csajok!” – buzdít Tomi, aki viszont abban bízik, hogy idén még több virágos fejpántos lánnyal találkozik. Ő ugyanis, értük rajong. „A legutóbbi EFOTT-élményem igencsak keményre sikeredett. Csak annyi van meg, hogy az Animal Cannibals-es fiúkkal kissé féktelenné vált a buli. Mindenesetre nem lennék a sofőrünk helyében, amikor reggel megpróbál összeszedni minket.”

Efott_Animal_Cannibals_szinpadon

„Mindig van mit átbeszélni a fiatalabb generációval, ezért is kellett olyan hosszúra nyújtani azt az ominózus estét. És amire nem emlékszik Tomi, az az esés…” – reflektált Fluor történetére Qka MC, aki RicsiPível együtt idén is házigazdája és fellépője lesz a fesztiválnak. „Az EFOTT-hoz hasonlóan mi is betöltöttük idén a negyvenet. De nem csak ezt az évfordulót ünnepeljük majd: a Takarítónő idén lesz 20 éves, vagyis egyidős az egyetemista közönséggel – na, jó ez öregesen hangzott, pedig mi nem vagyunk azok! – jelentette ki a rapper, aki a mai napig őrzi egy velencei fakutya verseny második helyének kupáját. „Akkor mindent beleadtam, de Fresh Andi megelőzött. Nagyjából borítékolható, hogy idén is benne leszünk minden jó mókában, legyen szó vízisportról vagy katapultálásról.”  

A Halott Pénzes srácok igazi fesztiválarcok, akik egy-egy jó koncertélményért akár hosszú órákat is utaznak. Az egyetemista közönség kifejezetten közel áll a szívükhöz, a tóparthoz kötődő élményeiket pedig idén egy igazán emlékezetes EFOTT koncerttel egészítik majd ki.

efott_Halott_Penz_szinapdon

„Rengeteg gyerekkori élmény, családi és iskolai nyaralások emléke köt a Velencei-tóhoz, amit remélünk idén egy tavalyihoz hasonló fergeteges EFOTT koncerttel gazdagítunk majd. Akkor délután léptünk színpadra, és már a beálláskor több ezer ember jött felénk. Hatalmas volt! Idén igyekszünk még inkább odatenni magunkat, színesítjük a repertoárt és vendégművészek érkezése is várható” – árulta el a Halott Pénz zenekar DJ-jeként is ismert Boros „Venom” Gábor.

Russell Crowe bandavezérként forgatja fel St. John’s utcáit

Májusban újra a titokzatos bűnügyeké a főszerep a Universal Channel műsorán, ugyanis 20-án startol a Doyle és Doyle 3. évada! A rajongók nem mindennapi évadnyitóra számíthatnak, hiszen az első részben rejtélyes bajkeverőként tűnik fel a Gladiátor Oscar-díjas szupersztárja, Russell Crowe. A közös munkáról és a forgatás menetéről a sorozat főszereplője és forgatókönyvírója, Allan Hawco mesélt.

A detektívsorozat harmadik évadában egy agyafúrt bandavezér bőrébe bújik az Oscar és Golden Globe- díjas Russell Crowe. A Nyomorultak és a Gladiátor sztárja mellett vendégszereplőként tűnik fel a Robin Hoodból ismert  Kevin Durand, Scott Grimes, és Alan Doyle is, akik a keményfiúkból összeverődött csapatot alkotják.

doyle_es_doyle_russel_crowe

„Allan dobta be az ötletet: Mit gondolsz, vicces lenne, ha újra összehoznánk a Robin Hood-os srácokat itt Newfoundlandon?” – nyilatkozta Crowe. „Sok időbe és rengeteg szervezésbe került, de itt vagyunk, megcsináltuk és szuper lett a rész!” – folytatta a filmsztár.

A Jake Doyle-t játszó Allan Hawco elismerő szavakkal nyilatkozott az Oscar-díjas színészről: „Russell az első epizódban szerepel. Egy bandatagot játszik, aki rendkívüli módon megnehezíti Jake életét. Russell természetesen fantasztikus volt az epizódban, ő az egyik legjobb színész, akivel valaha volt szerencsém találkozni, és együtt dolgozni.” – mesélte Allan Hawco, aki azt is elárulta, hogy a forgatás előtt Crowe vele együtt készítette a forgatókönyvet.

„Russellnek szenzációs humora van, de nagyon komolyan veszi a munkát. Rengeteget tanultam tőle: mivel a vágói munkálatokban is részt veszek, ezért össze tudtam hasonlítani a játékát a többiekével és a sajátommal is. Kétségtelen, hogy ő a világ egyik legjobb színésze! Amit a forgatáson láthattunk tőle, a színészet magasiskolája volt.” – folytatta Hawco.

TIPP:

Ha kíváncsi vagy, hogyan kavaja fel Russell Crowe St. John’s állóvizét, akkor kapcsolj a Universal Channelre május 20-án!

Doyle és Doyle – Ketten bevetésen 3. évad – május 20-tól hétköznaponként, 19.20-kor a Universal Channel műsorán.