Főoldal A világ Belföld Pénteken még napos idő várható, szombaton ismét hidegfront érkezik

Pénteken még napos idő várható, szombaton ismét hidegfront érkezik

Pénteken még többórás napsütés várható, de szombaton újabb hidegfront érkezik, emiatt az északkeleti országrész kivételével zárporra, zivatarra kell készülni, a szél pedig többfelé lehet élénk, illetve erős. Vasárnap már csak az ország keleti harmadán várható eső, a legmagasabb hőmérséklet pedig 24 és 32 Celsius-fok között várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani, a Dél-Dunántúlon azonban inkább derült lehet az ég. Csak a nyugati határon van esély egy-egy záporra, esetleg zivatarra. A déli szél az ország nyugati részein megélénkülhet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között várható.

Szombaton délnyugat felől magasszintű felhőzet érkezik, emellett ebből az irányból már hajnaltól, reggeltől egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés is. Több napsütésre az északkeleti vidékeken lehet számítani, bár ez sem lesz zavartalan. Északkeleten kicsi az esélye a csapadéknak, másutt viszont több helyen várható zápor, zivatar. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és a Dunántúlon egyre többfelé lehet élénk, illetve erős, de zivatarok környezetében is előfordulhatnak erős széllökések. Hajnalra általában 14 és 19 fok közé, a kevésbé felhős északi völgyekben 14 fok alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 32 fok között valószínű, nyugaton lesznek alacsonyabbak az értékek.

Vasárnap napos, gomolyfelhős idő valószínű, az ország keleti harmadán lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és itt szórványosan zápor, zivatar is várható, míg nyugatabbra kisebb a csapadék kialakulásának valószínűsége. Az északi, északnyugati szél több helyen megélénkül, főként a Dunántúlon megerősödik, de erős lökések zivatarok környezetében is előfordulhatnak. A minimum-hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 24 és 32 fok között várható, északkeleten valószínűek az alacsonyabb értékek.

Forrás: MTI