Főoldal Technológia Tech tesztek Acer XB270H G-SYNC – nem csak gamereknek

[TESZT] Acer XB270H G-SYNC – nem csak gamereknek

Észrevehető, hogy  manapság egyre inkább elhatárolódik a masszív gamer-szekció az általános, vagy inkább átlagos felhasználási környezettől. Ami nem is baj, hiszen ha valami önállóan képes kategóriát teremteni, akkor az egészen biztos, hogy stabil lábakon fog állni – az IT ipar monitor, vagy ha jobban tetszik, kijelző-szegmensében is ezt az elhatárolódást lehet felfedezni egyre inkább.

acer_xb_270h_3

Különválnak a kategóriák, de olyankor mi történik, ha egy alapvetően alacsony válaszidőre kihegyezett, TN paneles megjelenítő teljesen univerzális mivolta lévén alkalmas akár irodába is az otthoni játékos-felhasználás mellett?

Nos, az Acer XB270H pontosan ilyen. Tulajdonképpen ha az ember játékaddikt, mellé munkálkodni sem rest hivatalos, komoly dolgokban; de akár játék-újságíró az elhívatottság origója – ideális választás lehet. Sokoldalúság és kiváló minőség – de ne szaladjunk ennyire előre!

Termetes, vaskos dobozban érkezett szerkesztőségünkhöz az Acer XB270H, súlyra sem elhanyagolható paraméterekkel. A kipakolás eléggé nehézkes, két emberes feladat, az összeszerelés viszont könnyű, és kevésbé időigényes.

A dizájn akár még elavultnak is definiálható, hiszen elegendő egy pillantást vetni a ma bevált és előszeretettel alkalmazott trendekre: a káva szinte eltűnik az esetek 90 százalékában, egy síkba tervezett panelfelületek váltják egymást. Az Acer XB270H esetében azonban a tervezőmérnökök a régi, jól bevált klasszikus formavilághoz nyúltak vissza: a keret, bár nem kifejezetten erőteljesen, de láthatóan jelen van, a panel felülete és a frame közt minimális szinteltérés tapasztalható, persze nem zavaróan. S persze a jó monitor ismérve nem a külcsínben rejlik alapvetően – ha dísztárggyal óhajtjuk feldobni a szoba, vagy az iroda hangulatát, keresgéljünk másfelé.

acer_xb_270h

Mindezekkel együtt az Acer XB270H remek kiegészítője is lehet a modern nappalinak, munkakörnyezetnek, ebben segítséget a talp kialakítás hozhat, ugyanis a félkör alakzatú cikkelyes megoldás látványos, de nem utolsósorban praktikus is. A hinge-rendszernek köszönhetően az egyébként eléggé súlyos kijelző rész magasságában remekbeszabottan állítható, forgatható is, ez kifejezetten előnyös, ha többen ülünk a képernyő elé, továbbá kompromisszumok nélkül szabható testre a megjelenítés. A talpon egy élénkpiros színárnyalatú díszítés is helyet kapott, igaz, ez csak hátsó perspektívából hat az érzékekre igazán, viszont feldobja az összkép monotonitását.

A tokozás közepesen vastag, bal oldalon aljzatok (2x USB) található, míg a hátlapon mindössze egyetlen DisplayPort foglal helyet (leszámítva a további 2 USB-t, illetve a tápkábel csatlakozóját). Mivel az NVIDIA G-SYNC technológiáját támogatja alapvetően az eszköz, ezért nem meglepő az egyedüli DisplayPort alkalmazása, ezzel együtt hiányérzetet ad, hogy sem DVI, sem pedig HDMI aljzat nem áll rendelkezésre.
Elöl, a jobb alsó sarokban található a ki- és bekapcsolásért felelős gomb, ha standby-ból szeretnénk kilépni, úgy a hátsó rész tápkábel csatlakoztatása melletti kapcsolóval kell operálnunk.

A maximum 1920×1080 (full HD) felbontásra képes TN tükröződésgátló bevonatot kapott panele 1 ms válaszidővel rendelkezik, mely G-SYNC társítással ténylegesen lagmentes képvisszaadást garantál – persze ehhez szükségeltetik egy combosabb, nyilván NVIDA VGA kártya is. A kontrasztok szépek, ez nagy mértékben köszönhető a 1000:1 natív aránynak, valamint a fényerő 300 cd/m2 eloszlásnak is.

Gyárilag megadható jó néhány előre kalibrált profil, itt mindenki kedvére válogathat, illetve a finomhangolási lehetőségek is adottak, számtalan extra funkcióval kiegészítve a legjobb testreszabhatóság érdekében.

Tesztjeink során a következő összetevőkre fektettünk hangsúlyt: a válaszidő tényleges teljesítménye játék közben (elmosódások, élsimítások elkülönítése, gyors reakcióidők, villódzásmentesség), valamint a betekintési szögek gyakorlati mikéntje került előtérbe.

acer_xb_270h_2

Gyorsan zajló képfolyamok megjelenítésénél a végeredmény kifogástalan lett, a magas fényerejű vizuális effektek (például robbanások) megfelelő framerate-tel (World of Warcraft – 60.0 FPS) lágy, selymes összhatást nyújtanak, szaggatásmentesen, egységesen. A 144 Hz-es képfrissítésnek köszönhetően a nagy latency-re való hajlam teljes mértékben kizárható fentiekkel egyetemben, hirtelen egér- vagy joystick mozgatásnál a kép mindvégig egységes marad, nem hullik szét, a kedvező árnyalat-fényerő kombinációknak köszönhetően pedig minden apróbb részlet elkülöníthető a színskálán. Alapvetően ehhez nagy mértékben hozzájárul a remek színkorrekcióval megspékelt szürke- illetve feketeárnyalat-tartomány is, továbbá a teljes panel egészét jól lefedő, foltmentes LED háttéralap is.

Nem utolsó sorban hosszabb játékhoz, vagy (grafikai) munkavégzéshez is javallott az Acer XB270H, miután az imént már felemlegetett refresh ráta a maga 144 Hz-ével tökéletesen villódzásmentes – gondoljunk csak az átlag 60 Hz irányokra: ott azért már pár óra után előjöhet szemkáprázás, egyéb terhelésre utaló jel. Persze mindez nem jelenti azt, hogy az óránkénti javasolt pihenést elodázhatjuk, semmi értelme.

Acer XB270 G-SYNC specifikációk

Panel felbontás: 1920×1080 képpont

Panel típus: TN LED LCD

Panel méret: 27 col/69 cm

Fényerő: 300 cd/m2

Kontrasztarány: 1000:1 natív

Válaszidő: 1 ms (GTG)

Betekintési szög: 170 fok vízszintes, 160 fok függőleges