Főoldal Életmód Otthon Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B – hatékony és környezetbarát...

[TESZT] Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B – hatékony és környezetbarát átfolyós gáz vízmelegítő

Rendhagyó módon egy átfolyós gáz vízmelegítő teszttel jelentkezünk a Napimagazin.hu hasábjain. Alapvetően azért, mert számos olvasónk érdeklődött konkrétan a Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B modell iránt, ugyanis szerintük nem sok használható információ található erről az egyébként nagyszerű termékről.

A Szerelvénybolt.hu-nak köszönhetően alkalmunk nyílt közelebbről megismerkedni a Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B-vel. Átfolyós gáz vízmelegítő? Ez önmagában nem nagy történet, hiszen a társasházi lakások nagy részében még ez a módszer dívik a melegvíz biztosítására. Alapvetően régebbi építésű ingatlanokhoz tartozhat ez az opció, tehát viszonylag sokakat érinthet – olyan felhasználókat, akik elsősorban korszerűsíteni szeretnének – egy Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B beszerzése.

Mint tudjuk, hagyományos módon egy gázüzemű átfolyós vízmelegítő állandó őrlángot használ. Ez nyilván folyamatos gázfogyasztást generál, amely nem csak a pénztárcánknak terhelő, de a környezetre is hatással van károsanyag-kibocsátás szempontjából. A Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B pont itt jön a képbe, ugyanis a termék csak akkor használ ténylegesen földgázt, ha az indokolt. Kézmosásnál, konyhai mosogatásnál, vagy akár fürdővíz-folyatásnál, csak hogy néhány bevett, klasszikus példát említsünk.

Ha megnyitjuk a csapot, máris működésbe lép az elektromos gyújtás, gyújtóimpulzusokat kap az érzékelő a másodperc töredéke alatt, miután kioldott a vízszelep. Ugyanakkor arra is gondoltak a tervezőmérnökök, hogy a teljesítmény ennek ellenére állítható legyen viszonylag tág spektrumban, ráadásul a félfolyamatos gyújtóégő kizárólag csak a vízszelep nyitása és a főégő meggyulladása közti időperiódusban működik.

Nincs gond a vízmennyiség automatikus beállításával sem. A Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B. Megszokott, hogy a víznyomás sosem állandó, folyamatosan változik: a készülék tökéletesen ki tudja ezt az ingadozást egyenlíteni, tehát a váltakozó bar-értékek ellenére a kifolyó vízmennyiség állandó. Ez kifejezetten optimális lehet például egy tusolás, vagy hajmosás esetén.

A Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B képes arra, hogy a már beállított gáz- és vízmennyiség a kívánt, állandó magas hőmérséklet biztosítása mellett stabilan és fixen szolgáltassa a melegvizet. Tehát e téren is kizártak az ingadozások, „hol hideg, hol meleg” hullámzások.

Számos biztonsági technológia került alkalmazásra a Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B esetében. A legfontosabb nyilván, hogy a használat során ne történhessen semmiféle baleset (gyulladás, mérgezés) – így integrálásra került egy magas érzékenységű  füstgázfigyelő szenzor, mely egyben biztonsági kiegészítő berendezésként is funkcionál. Ha a beállított CO2 értéknél netán magasabbra szökne a kibocsátott, monitorozott mérés, a rendszer letilt, és automatikusan kikapcsolja a vízmelegítőt. Gyakorlatban ez leginkább olyan esetekben fordulhat elő, ha az elégett gáz és annak végtermékei nem megfelelő módon távoznak. Továbbá attól sem kell tartanunk, hogy a Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B égőkamrája túlmelegszik, ugyanis a vízmelegítő rendelkezik egy hőmérséklethatároló rendszerrel, amely közbeavatkozik minden rendellenes észlelés esetében.

Mivel jelenleg az átfolyós vízmelegítési megoldás a leginkább olcsó opció egy lakás esetében, nem mindegy, hogy a rendszer milyen módon, milyen eszközök közbeiktatásával kerül kiépítésre. A Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B tökéletes megoldás lehet akkor, ha fontos a havi/éves szintű megtakarítás, ugyanis ha az őrláng nincs jelen, akár 50 köbméter gázt is megspórolhatunk évente. S persze – ahogy feljebb is említettük – a Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B beszerelésével környezetünk védelméért is tehetünk, nem is keveset.

A cikkben szereplő Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B átfolyós gáz vízmelegítő tesztelési lehetőségét a Szerelvénybolt.hu biztosította.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, QNAP, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, MyActionCam

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte