Főoldal Életmód Wellness, fitness Nike Air Pegasus+ 29 Shield – télen is hasznos a futás

[TESZT] Nike Air Pegasus+ 29 Shield – télen is hasznos a futás

Ha futás, akkor Nike. Minden elfogultság nélkül: a kevésbé hozzáértők is tudják, akár legmélyebb álmukból felkeltve, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő sportszermárka méltán elhíresült Air sorozata alapvetően a futásra és annak professzionális kivitelezésére szakosodott típusbrand, nem beszélve az egyéb profilokról.

nike_air_pegasus_29_shield_001

A Pegasus kiegészítés jelzi tulajdonképpen a futásra kiélezett felhasználási célirányt, és az elmúlt évek folyamán a növekvő számozás (25, 26, …28) jelentették a tulajdonképpeni „típusfrissítéseket”. A korábban nagy sikert aratott Nike Free Run+ 3 futócipőtesztünk után jöjjön a következő, nyilván sokak kíváncsiságát és érdeklődését kielégítve: a Nike Air Pegasus+ 29 Shield került nagyító alá, több futás alkalmával.

A cipő elsődlegesen futásra lett tervezve, ennek köszönhetően a küllem is ezt hordozza. Igaz, nincsenek a mezítlábas futás-érzethez kiválóan illő és alkalmazott lamellás talpkiképzés, ugyanakkor a saroknál felfedezhető három borda, amelyek a futás közben könnyed sarokra érést komfortosítják, sőt, a talpon felfedezhető többi bordával egyetemben még akár vízelvezető hatása is lehet, ha szélsőségesebb, esős-latyakos időjárás mellett adjuk fejünket egy kevés edzésre.

A talp egyébként hűen követi az Air technológiás levegőbetétes irányvonalat, ugyanis a hátsó középtájon kezdődő árokszerű mélyedés alapvetően az ergonómiai szempontoknak száz százalékban megfelelő rendszer külső jegyeit hordozza magában. Csúszásgátló kicsiny bordázott cellák vigyázzák a síkosabb talajon kivitelezett futást, úgy, hogy észrevétlenül megkapaszkodnak a képlékenyebb jeges, havas, fagyott rétegekben. A cipő talpának mellső része tagolt ugyan, de nem annyira merészen, mint az előbb már emlegetett Free Run+ 3 kapcsán; a két arculatú kiképzés a futás közbeni optimális súlyeloszlást figyelembe véve mérnöki pontossággal teljesít.

nike_air_pegasus_29_shield_002  nike_air_pegasus_29_shield_001

Időjárásálló felsőrészt kapott az Air Pegasus+ 29 Shield, ténylegesen azt, mivel az elmúlt napok, hetek esős-havas és sáros napjai kiváló teszthelyszíneket biztosítottak a cipő élesben való kipróbálására. Angolul értő olvasóink már egyöntetűen ki is találhatták, hogy a „shield” (magyarul: pajzs) elnevezés és jelenlét a magasfokú védelemért alkalmazott rendszer, mely DWR (Durable Water Repellant) névre hallgat. És valóban: a víz lepereg a felületről, keményebb, ónos esőzésbe hajló periódusa is volt a közelmúltbéli futásainknak, s a havas eső cseppjei úgy peregtek le az cipő felső orr-részéről, mintha vastag viaszbevonatot kapott volna a kiképzés. A szellőzés hasonló a Nike futóruházat képviselőinél alkalmazott DRI-FIT technológiához, ugyanis a test által termelt meleget megtartja, úgy, hogy közben magasfokú légáramlást is biztosít. Így – az Air Pegasus+ 29 Shield esetében is – megelőzhető a kellemetlen izzadtságképződés, úgy, hogy közben a levegő áramoltatása, ezáltal a láb levegőzése biztosított. Persze nem árt célirányosan megfelelő Nike Dri-Fit zoknit választani, hiszen az összhatás úgy lesz teljes, 100 százalékos.

Mint ahogyan azt megszokhattuk a Nike lábbeli termékei esetében, itt is pehelykönnyű súlyról adhatunk számot. Jelen esetben a férfi modell egy 10-es USA számozású (44-es európai méret) verzió volt, ennek súlya méréseink szerint 286 gramm volt Nike+ szenzor nélkül. A láb teljes kényelméért a belső kialakítás párnázottsága felel, miközben a bokát, a lábfejet messzemenően megtartja, míg a kivehető talpbetét rugalmassága, közepes keménysége biztosítja a láb fittségét. A globális kiképzésnek köszönhetően sem a lábujjak, sem a lábfej, boka és sarok sem fáradnak el idő előtt, illetve a lábszár és a vádli is optimális terhelést kap. Az Air rendszer lábfej és talpbelső körüli kiképzése egy párna puhaságú, ugyanakkor mégis formatartó hab alapú gumianyag,  amely kiegészítve a talp belső részében kialakított levegőbuborékokkal operáló csíkjával alkot teljes egészet.

nike_air_pegasus_29_shield_006

Ügyeltek a tervezők arra is, hogy a sok esetben kellemetlen zokni elcsúszást is kiküszöböljék. A speciális Dri-Fit zoknikkal természetesen redukálható mindez, de a Nike biztosra ment, és megalkotta a tépőzárhoz hasonló, mikrobarázdás belső borítást. Az alkalmazott anyag kicsiny kampókkal kapaszkodik a zokni anyagába, így a lábfejen nagyjából ugyanazt a pozíciót képes megtartani, mint a futás kezdetekor, amikor belebújtunk a cipőbe. Erőteljesebb, például terepfutásnál kiküszöbölhetlen az elcsúszás, de pályán, sima felületen szinte elenyésző a gyűrődés.

Mint minden jelenlegi Nike futócipő, az Air Pegasus+ 29 Shield is kompatibilis és előkészített a Nike+ használatára, tehát a bal lábas cipő talpbetétjét felhajtva máris applikálható a műanyag borítású szenzorpanel, mely Sportband-del és az idehaza egyelőre hivatalosan nem beszerezhető Fuelband-del is kompatibilis.

Remekül megfelel tehát a célnak a Nike Air Pegasus+ 29 Shield, és ténylegesen megfelel a hűvös, téli körülmények közt célzott futás kritériumainak. A kiképzésnek hála, könnyen tisztítható az egész cipő, az élénk színösszetételű talp anyaga például nem hordozza hosszabb távon magán a szennyeződéseket, enyhe mosószeres vízzel szinte teljes mértékben újkori állapotba állítható vissza. Csakúgy, mint a porózus anyagú felsőrész, a cipőfűző, vagy akár a nyelv.

Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a téli futáshoz – ahogyan már korábbi cikkünkben is írtuk – kiemelten fontos a réteges öltözködés. A Nike Air Pegasus+ 29 Shield futócipőhöz szintén a márkán belüli speciális Dri-Fit anyagú elasztikus nadrágot, áteresztő és a test által termelt hőt benn tartó pólót, illetve a futás ütemében „lélegző” jogging felsőt ajánljuk, s persze nem árt egy hasonló elgondolások alapján tervezett sapka sem. Mindez összekombinálva egy Sportband-del: tökéletes elegy, mellyel még a hidegebb téli hónapokban is szórakoztató, s örömteli lehet a futás.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Samsung, Kingston Technology, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer Aspire 5755G notebook, Acer S275HL LED IPS monitor, Samsung 830 Series SSD
Utómunka technika: Samsung UE40C6510 full HD LED televízió