Főoldal Életmód Wellness, fitness Nike LunarGlide+ 5 – nincs többé áthidalhatatlan távolság!

[TESZT] Nike LunarGlide+ 5 – nincs többé áthidalhatatlan távolság!

nike_lunarglide_5_001Alig pár héttel ezelőtt debütált a Nike méltán népszerű LunarGlide szériájának immáron ötödik képviselője, amely alapvetően a futás szerelmeseinek jelent újabb alternatívát. A korábbi LunarGlide+ 4 piachódítása és sikere már megjelenésekor is borítékolható volt, ám a gyártó elkötelezett híve a folyamatos, innovatív megújulásnak: e szellemiségben álmodták meg a kívül s belül megújult LunarGlide+ 5 futócipőt.

A formaterv magáért beszél, hiszen az áramvonalasított rajzolat az egész cipő egyéniségét meghatározza, felkarolva az unisex normatívákat – tulajdonképpen a színösszeállítások, konkrétabban a testre szabottabb választás módja szab csak korlátokat a cipő kiválasztásakor. Az anyagkidolgozás minőségi, mint ahogyan azt a Nike-tól megszokhattuk, első ránézésre és tapintásra is; az orr- illetve oldalrésznél alkalmazott Nike Flywire anyagfelhasználás egyben jelent strapabíró kiképzést, illetve futás közben optimális szellőzést is biztosít a lábnak. A Flywire technológia egyébként számos Nike modellnél került alkalmazásra, kiötlője Jay Meschter, a Nike innovációs igazgatója. Lényege, hogy fokozott igénybevételnél a lábfej stabilan védve marad, kisebb-nagyobb kicsúszásoknál (például megbicsakló bokánál) ellentart, és nagy mértékben korrigál. Az anyag összetételét tekintve a jelenlegi legerősebb és legelasztikusabb műanyagszármazék, a Vectran, mely alkalmazásával hálószerű kiképzéssel létesül számos Nike sportcipő front- és oldalrésze – többek közt a tesztben bemutatott LunarGlide+ 5 modell – kialakítása. Ideális választás ez, hiszen a rendkívüli védelem és futáskomfort biztosítása mellett a szavatosság is kiemelt szerepet kap, persze megfelelő felhasználási környezetben. Mellőzve például a szélsőségesen saras, poros utakat.

A fűző alsó „felfüggesztését” kettő, szintén a rugalmasságot biztosító, a váztól független kialakítású átfűzés alkotja, ez remek hajlást biztosít például elstartolásokkor, a lábfej felső részének kellő szabadságot jelent. A nyelvnél szintén alkalmazásra került a Flywire, itt elsődleges szempont a levegőztetés és a szellőzés optimálisra hangolt áramlása volt, továbbá a szivacsos kialakítás a lábfej felületét védi, kényezteti egyben. A nyelv felső részére került a méretes Nike – LunarGlide 5 felirat, amely ugyanabban a színárnyalatban virít, mint a cipőnél mindenkor alkalmazott verzió.

nike_lunarglide_5_009  nike_lunarglide_5_003

Ahogyan már feljebb is említettük, a Flywire dominál a LunarGlide+ 5 kiképzésénél, így természetesen az oldalvezetés is lyukacsos, vékonynak ható. Karakteres Nike logó fut végig a külső és a belső széleken is, némi fénytörést okoz, hogy a szivacsos kialakítás „kráterei” a pipában is fellelhetők. Ezt kivédeni nem lehetett, abban bízhatunk viszont, hogy az alapszintű időjárásállóságnak köszönhetően nem kopik majd idő előtt.

Műanyag berakással erősített sarokrésszel domborít a hátsó rész, közepesen matt kivitelben, Flywire mintázatot felvonultató rajzolattal. Gyakorlati jelentősége nem elhanyagolható, hiszen a hirtelen fordulók, lábujjhegyre érkezések utáni elrugaszkodás és kibicsaklás veszély elkerülése végett kiemelten jó szolgálatot tesz a sarok kialakítása.

nike_lunarglide_5_005

Természetesen egy perfekt Nike futócipő lelke a talprész minősége. A LunarGlide+ 5 esetében a már jól bevált Lunarlon technológiára épülő elemeket alkalmazta a tervezőgárda, mely több éve jelent optimalizált megoldást a futócipők esetében, de 2011-ben a Nike elkezdte alkalmazni a Lunar HyperGamer kosárlabdacipőknél is. Pontosan úgy érezzük futás közben, mintha kifinomult, több kicsiny párna érintkezne a talpunkkal, megfelelő dinamikát és lágyságot biztosítva a kilométerek fogyása közben, úgy, hogy szinte észrevehetetlen a megtett távolság. Sarokra érkezésnél például szinte ugyanazzal a rugalmassággal kapjuk a rásegítést a cipőtől, így minimális erőkifejtéssel tehető meg minden mozdulat; ha a lábfejünk mellső részére irányozzuk inkább a súlypontot, úgy szintén hasonló a végeredmény. S nem utolsó sorban a komplex kialakításnak és összképnek köszönhetően az egész láb (lábfej, lábszár, vádli, comb) szinte terheletlen marad, nincsen fáradtságérzet, az állóképesség 5-6 kilométer megtétele alatt is maximumon tartható (persze ez egyéntől függ nyilvánvalóan).

Maga a talp szintén elasztikus, tömörnek ható, ám mégis puha, benyomódásra lassan reagáló, hamar regenerálódó gumianyagot hordoz, a mintázat tradicionális, hasonló a korábbi LunarGlide sorozat tagjainál alkalmazottakéhoz. A sarokrész szélei, illetve a talp teljes egészében megerősített csúszásgátló gumirészeket tartalmaz, ezek mind kemények, közel 20 kilométer lefutása után sem látszik semmiféle kopás, elhasználódás, amely szintén a LunarGlide+ 5 élettartamára enged következtetni sok egyéb mellett. A stabilitást, amely nélkülözhetetlen a jó futáshoz – hozza, megtartja, futószőnyegen, száraz földúton, betonon, vagy épp márványon is egyaránt csúszásmentesen.

nike_lunarglide_5_008

Saját benyomásainkra támaszkodva kijelenthető, hogy a 2013-as Nike LunarGlide+ 5 futócipő hozza az elvárásokat, a tavalyi, 2012-es modell méltó utódja, jóval túlmutat azon. Több dologban is: átdolgozott külső, újragondolt belső felépítés klasszikus, már jól bejáratott technológiákra építkezve (Flywire, Lunarlon), jelentős súlycsökkentés az elődéhez képest – csak néhány főbb változtatást kiragadva. Tehát egyértelmű: jó, kiegyensúlyozott futáshoz a megfelelő környezet megválasztása mellett kiegyensúlyozott és minőségi futócipőre van szükség, olyanra, amely a jelen kor követelményeinek maradéktalanul megfelel.

A Nike LunarGlide+ 5 pontosan ilyen, nemtől függetlenül ajánlható, hiszen létezik női és férfi kivitel is (tesztünk a női változatról készült). S végül, de nem utolsó sorban: a cipő ár-érték aránya is rendkívül kedvező, ha a fentiek figyelembevételével hozzávesszük még a termék hosszú távú szavatosságát is.

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston Technology, Livekodok.com, Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, MSI
Utómunka technika: Samsung
Előző cikk[TESZT] Seat Toledo 1.6 TDI CR Style – régi alapok, új rokoni szálak
Következő cikkGot2b Volumania: a dús haj soha nem megy ki a divatból