Főoldal Életmód Otthon Sencor SVC 1080BK – hatékony, csendes, gazdaságos

[TESZT] Sencor SVC 1080BK – hatékony, csendes, gazdaságos

Nagyjából a címben szereplő három szóval össze is foglaltuk a Sencor SVC 1080BK porzsák nélküli porszívó lényegét, de persze ennél sokkal többről van szó. Nézzük a részleteket legfrissebb Sencor tesztünkben!

Első blikkre nyilván szembe kell tűnnie annak, hogy a Sencor SVC 1080BK kimondottan modern dizájnnal rendelkezik. Annak rendje s módja szerint a hangsúly alapvetően az átlátszó, speciális portömörítési technológiát alkalmazó vákumtartályon van, ez a domináns részeleme a terméknek – ez a mai trendek és elfogadott irányvonalak szerint gömbölyded, ténylegesen tartály-jellege van, és mellé még színes részelemeket is hordoz.

Az alsó részhez csatlakoztathatjuk az egyébként kifejezetten masszív fémcső-rendszert, a fogantyús rész műanyag, de a strapabíróbb fajtából. Az összeszerelés pillanatok alatt, még laikusabbak számára is megoldható, a porszívó nagyjából 3 perccel a kicsomagolás után üzemkész.

Az imént felemlegettük a tartályt, folytassuk onnan: a Sencor SVC 1080BK műanyag, könnyedén lecsatolható-üríthető portartállyal rendelkezik, melynek a tisztítása is kimondottan egyszerű. Elegendő a megfelelő kallantyút lenyomni, a tarály máris a kezünkben, szimpla fedélnyitással máris üríthető a hatékonyan felszedett, speciálisan tömörített por. Ez igencsak hasznos, hiszen az ürítésnél nem lesz újfent minden tiszta kosz, könnyedén kiönthető a portartály tartalma műanyag zsákba, nejlonzacskóba.

Ügyelni kell viszont arra is, hogy a portartályhoz csarlakoztatott hepafilter mindig tisztán legyen tartva. Itt végeredményben egy habszivacskorongról szól a fáma, amely szintén egyszerű módon férhető hozzá, jól tisztítható: használat (takarítás) után célszerű kivenni, és langyos vízben elöblíteni, majd akár szabad ég alatt, a kertben megszárítani. Az egész procedúra rendkívül rövid idő alatt lezajlik.

Több kefe, tisztítófej csatlakoztatható a Sencor SVC 1080BK-hoz. Az alapfelszereltséget egy univerzális, multifunkciós fej jelenti, ki- és visszahúzható keferésszel, állítható mafasságú gördülőfelülettel. Utóbbinak jelentősége a keménypadló-lágyabb szőnyegtípusok közti különbség kapcsán mérhető, hiszen ha túlzottan alacsony a fej állása, szőnyegek porszívózásánál bizonyára akadályokba fogunk ütközni – egyszerűen elakad a tisztítófej.

A dobozban találunk speciálisan szőnyeghez fejlesztett fejet is, ebben már mechanikusan működő (forgó) körkefe is helyet kapott. Kimondottan állatszőr, haj, stb. felszedéséhez ideális, azonban a tisztítás kisebbfajta szaktudást igényel, ugyanis a „hajtáslánc” ténylegesen fogaskerékből, tárcsákból, és egy apró ékszíjból áll. Lehet, létezik valamiféle speciális módszer a szétszedésre, vagy a tiszíttásra, mi aprólékosan darabokra szedtük, amikor pucolni akartuk a forgórészt.

A haj, állatszőr eltávolításához egyszerű ollós megoldást javaslunk, a feltekeredett hajszálakat, szőrszálakat egyszerűen le kell vágni a hengerről.

Gazdaságosságáról is tanúbizonyságot tett a Sencor SVC 1080BK: bár a sok „A”-s energiahatékonyságot nem tudtuk értelmezni, az tény, hogy a fokozatosan állítható szívóerő minimuma 337 Watt energiafogyasztást generált alapjáraton óránként, míg a maximum vákumot biztosító felső végállás nagyjából a dupláját, 802 Wh-t kért. Mindkét eredmény remek, úgyhogy energiahatékonysága miatt is jó választás lehet a Sencor terméke.

Egyébként rendkívül kíméletes a Sencor SVC 1080BK tiszítóereje, funkcionalitása: legyen szó akár lakkozott felületű laminált parkettáról, márványról, térkőről, prémium járólapról, szőnyegről, szőnyegpadlóról – minden téren megállja a helyét.

A hátsó részre helyezett hatalmas kerekek nem karcolnak, az első görgők pedig remek fordulékonyságot kölcsönöznek a terméknek, így a takarítás ténylegesen, szó szerint gördülékenyen haladhat.

Sencor SVC 1080BK specifikációk

Szívórész kialakítás: klasszikus

Teljesítmény, maximum:700 W

Zajszint, maximum: 78 dB

Szín: fekete-narancssárga

Porgyűjtő kapacitása: 3.5 liter

Rendszer tápegység: hálózat, 230 V

Nedves tisztítás: nem alkalamas

Használati sugár maximuma: 10 méter

Csatlakozó hosszúsága: 7 méter

Súly: 4.9 kg

Porzsák: nincs, helyette kivehető portartály

Szívás erősség szabályozása: van

Puha kerekek: van

Kiegészítők: padlótiszító fej, résfúvóka, turbókefe, fúvóka kefével, autó tisztítás