Főoldal Szabadidő Programok, események Tíz éve támogatja a magyar kutatónőket a L’Oréal – UNESCO ösztöndíja

Tíz éve támogatja a magyar kutatónőket a L’Oréal – UNESCO ösztöndíja

Az idei jubileumi díjazással már 31 magyar kutatónő kapott támogatást tudományos munkájához a L’Oréal – UNESCO „A nőkért és a tudományért” ösztöndíjjal. Idén a rákgyógyítással és a bakteriális fertőzések megelőzésével kapcsolatos kutatásokért, valamint a legkisebb cukormolekula felfedezéséért kaptak elismerést a női tudósok.

Az ösztöndíj lehetőséget teremt arra, hogy ezeken a területeken korszakalkotó felfedezéseket tett magyar kutatók biztos anyagi körülmények között folytathassák itthon munkájukat. A hasonló kezdeményezések teszik lehetővé, hogy a hazai kutatónőket ismerjék és elismerjék a világ bármely pontján.

nokert_es_a_tudomanyert_csoport_1

Az idei díjazottak más-más területet képviselnek, egy dolog közös bennük: kutatásaik során kiemelkedő eredményeket értek el, melyek inspirációt adhatnak a jövő generációjának és fellendíthetik a hazai tudományos életet. A 30 év alatti kategóriában díjazott Dr. Mátyus Edit vegyész a legkisebb cukor-molekula felfedezéséért kapta a L’Oréal és az UNESCO elismerését.

Színképelemzéssel, a szivárvány színeinek segítségével végzett elemzéssel ismerte fel azt a négyatomos molekulát, melynek létezését már sejtették, de bizonyítani előtte még nem tudták. Dr. Szabó Dóra, a 40 év alatti kategória díjazottja azt vizsgálta, hogyan válnak rezisztensé a baktériumok a hagyományos antibiotikumokra, kutatásainak eredménye a későbbiekben akár az új típusú gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak.

Minden élő szervezet sejtjeiben a DNS-nek saját hibajavítói vannak, melyek sajnos a daganatos sejtekben is segítik a működést. Az 55 év alatti díjazott, Prof. Dr. Vértessy G. Beáta ezeknek a „karbantartóknak” a működését vizsgálja. Ez a kutatás a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük való küzdelemhez, valamint fertőző mikroorganizmusokkal szemben nyújthat majd a jövőben segítséget.

Az elmúlt kilenc évhez hasonlóan idén is Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik ma átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjaikat.

Az egyedülálló, csak nőket elismerő program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatásaira, eredményeire. Idén közel száz pályázó közül választották ki a nyerteseket, akik a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a díjukat.

Az ünnepi átadón az elmúlt 10 évben díjazott kutatók is részt vettek, és elmondták, hogy az ösztöndíj anyagi és erkölcsi támogatás mellett más pozitívumokkal is szolgált. Meghatározó élmény volt számukra megismerkedni a többi kutatónővel, akik, bár különböző szakterületekről érkeztek, magyar kutatónőként hasonló problémákkal szembesültek a mindennapi életben. Mindannyian küszködnek nőként a család és a munka összeegyeztetésével, a férfias világban érvényesüléssel, a szűkös anyagi lehetőségekkel. A L’Oréal és az UNESCO díjának köszönhetően szakmai együttműködés is született már korábbi díjazottak között.