Főoldal Életmód Wellness, fitness Vízfogyasztási kisokos: mikor és mennyi folyadékot érdemes fogyasztanunk?

Vízfogyasztási kisokos: mikor és mennyi folyadékot érdemes fogyasztanunk?

Már akár 2%-os dehidratáltság is jelentős negatív hatással van az állóképességünkre, beleértve a kitartást és az erőkifejtés mértékét, valamint a szellemi teljesítményünkre, így a memóriánkra, a koncentrálóképességünkre és a kreativitásunkra egyaránt. A folyadékhiány azonnal meglátszik a bőr állapotán is, érzetre is szárazabb lesz, a szemek beesettebbnek látszanak, az ajkak veszítenek feszességükből.

Ésszerű hát erre az egyszerű biológiai szükségletre odafigyelni, és kizárni annak a lehetőségét, hogy a vízhiány miatt érezzük magunkat kényelmetlenül a mindennapokban. A Waterdrop összegyűjtötte, hogy mikor és mennyi folyadékot ajánlott fogyasztani annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Mikor és mennyit javasolt inni?

A szervezet folyadékháztartását érdemes a nap első felében feltölteni, ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első 10 órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,4 dl) folyadékot veszünk magunkhoz. Ez a szám az a minimális mennyiség, amelyre egy nyugalomban lévő, azaz nem sportoló és nem extrém meleg környezetben tartózkodó felnőtt szervezetnek testsúlytól függetlenül minimálisan szüksége van. Ezt a mennyiséget fogyaszthatjuk nagyobb adagokban vagy folyamatosan kortyolgathatjuk is. Természetesen a fennmaradó 14 órában se feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról, de akkor már elegendő annyit fogyasztani, amennyit éppen kívánunk.

Mennyit igyunk sportoláskor?

Annak érdekében, hogy az edzés hatékonyságát maximalizálhassuk, célszerű a folyadékfogyasztást is optimalizálni. A Galoin egyenlet szerint a szervezetnek minden 15-20 sportolással töltött percet követően testsúlykilogramonként 2 ml folyadékpótlásra van szüksége. Ez egy 60 kilogrammos felnőtt esetében 1 órás edzésnél a napi normál folyadékbevitelen felül 3,6-4,8 deciliter extra folyadékigényt jelent. A folyadékbevitel sportnemtől függően történhet sportolás közben vagy előtte és utána egyenletesen elosztva. Ügyeljünk rá, hogy az edzést hidratáltan kezdjük, annak érdekében viszont, hogy a folyadék a hasunkban ne zavarjon mozgás közben, törekedjünk arra, hogy az aktivitást megelőző 2-3 órában többször kevesebb folyadék fogyasztásával töltsük fel a szervezetünket.
Szaunázás esetén minden 20 forróságban töltött percre számoljunk minimum 2,5 deciliter extra folyadékbevitelt.

Mit tanácsos a natúr vízen felül inni?

Amennyiben nem okoz problémát az elegendő mennyiségű vízfogyasztás, akkor is érdemes száraz, nagyon hideg vagy meleg környezetben történő hosszabb tartózkodást követően olyan folyadékot fogyasztani, amely tartalmaz egy csekély nátriumot, káliumot, magnéziumot és elektrolitokat. Az intenzív izzadást igénylő sportoknál nemcsak vizet, hanem ásványi sókat és nyomelemeket is veszítünk. Ajánlott ezeket is pótolni olyan ásványi sókat és nyomelemeket tartalmazó italokkal, mint például a Waterdrop? Microlyte italkockák, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges ízfokozót és tartósítószert, így anélkül töltik fel a szervezetet nyomelemmel, hogy mesterséges anyagokkal megterhelnék azt.

Hogyan semlegesítsd a koffein vízhajtó hatását?

Érdekes módon a kiszáradás első jele a fáradtságérzet, amelyre megoldásként sokan rögtön koffeinbevitellel reagálunk. A koffein azonban újabb folyadékot von el a szervezettől, így valójában csak rontunk a helyzeten. A koffein vízhajtó hatását egyszerűen kompenzálhatjuk, a bevitt koffeintartalmú ital kétszeresének megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával.

Előző cikkCsapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik
Következő cikkMegvannak a 2023-as GLAMOUR Women of the Year győztesei