Főoldal Sport Labdarúgás Az Európa-bajnokság és a Henkel ragasztók kapcsolata

Az Európa-bajnokság és a Henkel ragasztók kapcsolata

Focilázban ég a világ az Európa-bajnokság kezdete óta. Míg 100 évvel ezelőtt elég volt egy labda a focizáshoz, a mostani EB már elképzelhetetlen a modern technika és infrastruktúra nélkül – itt jön képbe a Henkel.

foci-eb-henkel-infografika

Legyen szó akár a stoplikról, a csapatok buszairól, vagy éppen a stadionokról, a Henkel ragasztás technológiai megoldásai, ragasztó- és tömítőanyagai, valamint felület-kezelő és bevonó anyagai mindenhol jelen vannak.

A labda

A labda a foci központi eleme. De vajon mi a labda központi eleme? A profi futball-labdák többnyire két réteg úgynevezett alábélésből és a felfújható belsőt körbefogó, összekapcsolt panelekből állnak. A hagyományos labdákat kézzel varrták, ma már azonban kevesebb panelt használnak egy-egy labdához, így ragasztással is megoldható a panelek rögzítése. Ezáltal a labda könnyebb és jobban irányítható lett. A Henkel egész sor megoldást kínál textilféleségek, bőr és egyéb más anyagok összeragasztására, emellett további innovatív megoldásokat nyújt a gyártók számára.

A jó minőségű futball-labda modern műanyagokból és szintetikus anyagokból is készülhet úgy, hogy a paneleket összeragasztják. A varrásmentes felület maximális kopásállóságot biztosít a labda számára, emellett javítja a röptulajdonságait és csökkenti a vízfelvétel mennyiségét esős mérkőzéseken.

A csapatbusz

Nem csak a rajongók követik a csapatot, bárhová is mennek a játékosok az Európa-bajnokság mérkőzéseire. A csapatbusz is állandó útitárs, vele jutnak el a játékosok az egyik mérkőzés helyszínéről a másikra. A legtöbb válogatott csapatbuszát hőálló és nyomásérzékeny ragasztóval (PSA-val) felvitt szlogenek, logók és különféle grafikákkal ellátott fóliák dísztik. A ragasztóanyagot a vékony szalagra vagy a fóliára viszik fel, amit aztán könnyen lehet felragasztani akár nagy felületre is. Ennél az eljárásnál ömledékragasztót, UV-fénnyel kikeményíthető, vízbázisú technológiákat alkalmaznak, így a ragasztók nemcsak tartósak maradnak, hanem ellenállnak az időjárás viszontagságainak is.

Ami szabad szemmel nem látható, az a 250 kilogrammnyi ragasztó, ami a busz panorámaablakainak fóliázásához szükséges. A Henkel új, poliuretán-bázisú termékének köszönhetően a felhasznált ragasztóanyagok súlya akár 20 százalékkal is csökkenthető, s ezáltal csökken a busz fogyasztása és CO2-kibocsátása is. Az autóipar – mint a Henkel kulcsfontosságú partnere a járművek és szállítóeszközök fejlesztése, gyártása és karbantartása terén – is profitálhat a Henkel által gyártott nagy teljesítményű ragasztók, tömítőanyagok és felület-kezelő és bevonó anyagok alkalmazásából. Az autóalkatrészek hagyományos hegesztéses rögzítését egyre nagyobb mértékben váltják fel a kompozit anyagokat ragasztó technológiák, így az autók és más járművek saját tömege csökken.

Futballcipő

A játékosok legfontosabb képességei közé tartozik a technikai tudás, a gyorsaság és a labdakezelés. A futballfelszerelés is sokat fejlődött, segítenek abban, hogy a játékosok a legjobbat nyújthassák a pályán. A stoplit ma már például ragasztják, nem pedig csavarozzák, így a cipő is könnyebb, rugalmasabb és jobb alátámasztást nyújt.

Számtalan sportfelszerelés-gyártót ellátó vállalatként a Henkel a cipőgyártás minden fázisához kínál ragasztót. A stoplis cipő is több részből készül, amit ragasztani kell, például a külső borítást, a talpbetétet, a harántemelőt, a megerősített orr- és sarokrészt, valamint a kipárnázásra szolgáló betéteket. A Henkel egész sor megoldást kínál a cipőragasztás egyedi kihívásaira. A stoplis cipőkhöz ajánlott ragasztóanyagok között szerepelnek oldószeres ragasztók valamint vízbázisú ömledékragasztók is.

A futballstadion

Mit érne a foci stadion nélkül? A szurkolók, a hangulat révén a foci több mint sport: közösségi esemény. A franciaországi Európa-bajnokságon a nyitómérkőzés és a döntő Európa hatodik legnagyobb stadionjában zajlik: a párizsi Stade de France-ban.

A stadionok építéséhez a Henkel által is gyártott építési ragasztókat és kötőanyagokat használnak fel szerte Európában. A Ceresit, a Loctite és a Thomsit a padló kialakításához, a tető szigeteléséhez és a stadion szerkezetének kialakításához használt márkák közé tartozik. A Henkel innovatív kínálata olyan termékeket tartalmaz, amelyek az épületek hatékonyságát és strukturális szilárdságát biztosítják.

Stadionvilágítás, kivetítők, mobiltelefonok

A stadionban alkalmazott reflektorok a pályát világítják meg, nagyobb élményt adva a nézők számára. Számos mai stadion építészeti remekmű is egyben, gyakran színpompás fényárban úsznak, mint például az FC Bayern München stadionja.

A stadionok kivilágításhoz egyre nagyobb arányban használnak a világon egyre elterjedtebb LED-fényforrásokat.

A fényforrások gyártásában világszerte közreműködő fő beszállítóként és partnerként a Henkel Adhesive Technologies üzletága egész sor nagy teljesítményű ragasztót és tömítőanyagot kínál például a Loctite, a Bonderite és a Technomelt márkanevek alatt.

A stadionokban kivetítőket, hangszórókat, és a pálya mellett animációs reklámfelületeket is alkalmaznak. Egyre nagyobb igény mutatkozik a nagy teljesítményű, ultravékony fénypanelek iránt, a különféle alkalmazásokhoz használt képmegjelenítő anyagok technológiai fejlődésének egyik hajtóerejét jelentve. Az egyedi gyártási követelményekkel rendelkező LED- és az OLED-kijelzőkhöz a Henkel speciális tömítőanyagokat, elektromos vezetőképességgel rendelkező ragasztókat és bevonatokat kínál.

A labdarúgás az érzelmek sportja is. Mobiltelefonunk segítségével megoszthatjuk a mérkőzés izgalmát a családunkkal, a barátainkkal. A Henkel ebben is közreműködik: egyetlen okostelefonban a Henkel akár 50 különféle terméke és megoldása megtalálható.

Frissítők

Az Európa-bajnokság idén a nyár közepén zajlik. A hőmérséklet emelkedésével a frissítő italok – például, a hideg sör vagy üdítőital – is segítenek lehűteni a kedélyeket a mérkőzések izgalma közepette. A jól ismert italmárkák által forgalmazott üveg- és műanyagpalackokon található címkéket is számos esetben a Henkel által gyártott ragasztóval rögzítettek. Az Aquence XP termékkel a Henkel kazeinmentes ragasztóanyagot fejlesztett ki, amely nagyobb hatékonyságot és nagyfokú kötőerőt nyújt amellett, hogy gyorsan és könnyen eltávolítható, így egyszerűvé teszi az újrafelhasználást.

A vezető csomagolóanyag-gyártók egyikével folytatott együttműködés keretében a Henkel egyedi ömledékragasztót fejlesztett ki, ami kevesebb ragasztóanyag felhasználását teszi lehetővé, ugyanakkor az ételbiztonság szigorú előírásainak is megfelel. Az ömledékragasztót a kartonkupakok és szívószálak, valamint másodlagos csomagolási alkalmazások rögzítésére használják.

Még a konzervdobozok is a Henkel megoldásainak felhasználásával készülnek. A Bonderite termékcsalád a konzervdobozgyártás minden területén alkalmazható.

A Henkel vezető márkáival és technológiáival világszerte három üzleti területen működik: Laundry & Home Care, Beauty Care, illetve Adhesive Technologies. Az 1876-ban alapított Henkel vállalatnak mind a lakossági mind az ipari területeken vezető pozíciói vannak többek között olyan jól ismert márkákkal, mint a Persil, Schwarzkopf és a Loctite. A vállalat 2015-ben közel 50 ezer munkatársával 18,1 milliárd euró árbevételt és 2,9 milliárd euró üzemi eredményt ért el. A Henkel elsőbbségi részvényeit jegyzi a DAX német tőzsdeindex.

Előző cikkVéget ért a VOLT Fesztivál: idén 148 ezer látogatóval zárt a rendezvény
Következő cikkKatarzis és kecskék a VOLT Fesztiválon