Főoldal Életmód Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER – az elegáns megoldás sokoldalúságra kiélezve

[TESZT] Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER – az elegáns megoldás sokoldalúságra kiélezve

Tudjuk, hogy a Casio EDIFICE portfóliója alapvetően az eleganciát helyezi előtérbe, pontosan olyan célcsoportot megszólítva, akik tudvalévő, hogy igénylik a kitűnő minőséget és tudást egybegyúrva. Nem mellesleg a Casio EDIFICE karórák rendkívüli sokoldalúsággal is bírnak pluszban, kiváltképp, ha hozzájön a prémium kategorizálás.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_002

Korábban már több ízben mutattunk be olvasóinknak a Casio termékeiből – itt alapvetően az óra-vonalat értjük – a továbbiakban is így fogunk tenni. Jelen cikkünkben a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER modellt mutatjuk be, mely amellett, hogy rendkívül illusztris már megjelenésre is, tudás és funkciók tekintetében sem kell szégyenkeznie.

Már rögtön az elején, a dobozolás megfogja a vásárlót kétség kívül, hiszen a mutatós, nyilvánvalóan maszkulin stílusvilágot felvonultató fémhengeres csomagolás enged sejtetni némileg a robosztusság és a dizájnos körítés terén. Ráadásul védve is lesz a hőn dédelgetett, frissen vásárolt karóra mindenféle behatástól, például ha utaztatjuk, vagy otthon tárolnánk hosszabb távon.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_007

A Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER esetében a kivitelezés a klasszikus stílustrendet követi, közepes nagyságú szemekből összeálló szíja a hagyományos EDIFICE csatozást kapta, így mindenképp szakemberhez kell első körben fordulnunk, amennyiben csuklónk átmérője kisebb, vagy esetleg nagyobb a gyárilag beállítottnál. A bevonat fényesen csillogó ezüst árnyalat, matt felületet sehol sem kapott a kialakítás, az elemfedél értelemszerűen csiszolt, általánosságban ergonomikus.

48 milliméteres átmérőjével a számlap relatíve nagynak tűnik, csakúgy, mint az óra tartós nemesacél tokozása is – utóbbi esetében a jobb oldalra helyezett három, valamint a bal kettes funkciógomb-felhozatal még egy bő fél centiméternyit hozzáad vizuálisan.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_004

Jól látható, megfelelő kontraszttal rendelkező részletekkel találkozunk a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER kemény, ásványi alapú üveggel védett számlapjának vizsgálatakor, három, egymástól jól elkülönített analóg kijelzővel, valamint a domináns óra-perc-másodpercmutatókkal egyetemben.

Ahogyan a címben is szerepel: a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER rendkívül sokoldalú eszközként jellemezhető. Túl az alapfunkción, tehát az idő pontos mutatása mellett számtalan kiegészítő opciót is találunk, melyek túlnyomó részt ténylegesen megkönnyítik hétköznapjainkat.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_008

Elsőként máris jöhet az a funkció, amely másodlagos szerepet tölthet be egy karóra esetében, ez pedig nem más, mint a naptár. A számlap alatt elhelyezkedő naptárkorongról böngészhető ki hathatósan a kívánt információ, azonban a segédszámlapról, valamint magáról a kijelzőről is leolvasható a dátum bárhol, bármikor. Persze nyilván igényel némi megszokást a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER kezelése, valamint átláthatósága, de ez viszonylag kevés idő alatt áthidalható.

Teljesen automatikus a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER beépített naptára. Gyakorlatban ez szintén nagyon hasznos, ugyanis nem kell figyelnünk a szökőévekre és hónapokra, a hetek kezdésére – minden zökkenőmentesen, öröknaptár szerűen kerül beállításra.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_001

Ha utazunk, a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER akkor sem szűkölködik vonatkozó funkcionalitásban: a Világidő funkciónak köszönhetően a világ összes jelentős nagyvárosát ismeri, de egyes időzónákban városkódok megadásával igazodik el a rendszer.

Itt térnék ki a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER egyik, ha nem a legfontosabb funkciójára: a Bluetooth kapcsolódás lehetőségére. Alapvetően – túl a tálaláson – erre voltunk leginkább kíváncsiak, hiszen analóg jellegű karórák esetében még viszonylag ritka tulajdonságról beszélünk. Fogtuk hát magunkat, és Android alapokon indultunk el; a Google Play áruházából be is szereztük az ingyenes Casio Watch elnevezésre hallgató applikációt.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_005

A teszt ezen részéhez az ASUS ZenFone 2 ZE551ML modelljét választottuk. A Bluetooth eszköz felismerése (jelen esetben a karóra) gyorsan, a párosítás – a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER  bal alsó gombját alig 1 másodpercig nyomva tartva a Bluetooth bekapcsolásához – már lassabban jött létre, közel 1 perc kellett ahhoz, hogy mindkét eszköz érdemben tudjon kommunikálni egymással. Miután mindez lezajlott, a telefon kijelzőjén meg is jelent az app felülete, az óra számlapjának pontos lemodellezésével és három fő menüponttal. Elsőként megtörtént a szinkronizálás, ami a pontos idő mutatására korlátozódott, ugyanis a tesztelt Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER beállításai valahol éjjel kettő környékén jártak, illetve a dátum sem volt pontos.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_003

Könnyedén állítható, illetve olvasható le a világidő, hangolható finomra a stopper, de az ébresztést is pár ujjmozdulattal állíthatjuk be. A digitálisan lemodellezett számlapra bökve pedig az óra bármely működésre bírható funkciója elérhető és irányítható az okostelefon segítségével.

Mit tud még a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER? Az iménti bekezdésben említettük már a stopper funkciót, mely 1/100 másodperc pontossággal-lehetőséggel mér, akár 24 órás időtartamig. Ehhez elegendő egyetlen gombnyomás, és teljesen pontosan jelenik meg az eltelt időintervallum. A számlapon megjelenített szimbólumban látható tört a mérés egységét jelzi ki, alatta pedig a legnagyobb mérhető időtartam látható.

casio_edifice_premium_eqb_500d_1aer_napimagazin_006

Éjszakai üzemmódban a számlapra felvitt foszforeszkáló réteg segít a legjobb láthatóságban, az összetételnek köszönhetően pedig akár egy röpke ideig felkapcsolt asztali lámpa fénye is elég ahhoz, hogy a Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER által kijelzett részletek hosszabb ideig láthatóak maradjanak a sötétben. Ha pedig ébredni szeretnénk reggel időben, úgy beállíthatjuk a kifejezetten hangos, csipogás jellegű riasztás emlékeztetőt.

Casio EDIFICE Premium EQB-500D-1AER specifikációk

Számlap, kijelző: Neo-display, fluoreszkálás

Dátum kijelzése: analóg, nap

Világidő-zónaidő: van, nagyjából 300 város nemzetközileg

Kapcsolódás: Bluetooth

Naptár: teljesen automata, 2099-ig skálázva

Energiahatékonyság: Tough Solar, éjszakai csökkentett üzemmód

Stopper funkció: 1/100, 24 óra időtartam, másodperc, start-stop hangjelzés, adatátviteli lehetőség

Üveg típusa: Mineral Glass karc- és ütésálló

Tokozás, burkolat: rozsdamentes acél, karcálló

Óraszíj: Safety Catch biztonsági csat, rozsdamentes acél, karcálló

Hátlap: csavarrokkal rögzített

Elem várható élettartama: 7-33 hónap

Vízállóság: 10 bar / 100 méter

Méretek: 52.0 mm x 48.1 mm x 14.1 mm

Súly: 199 gramm

Még több fotó: Napimagazin Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, ASUS, Gigabyte